Hirdetés
Európa

Az Eb-selejtezők legjobbjai:

:

Hirdetés

Szombaton lezárultak a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság selejtezői. Nézzük, hogy a fontosabb statisztikai mutatókban kik végeztek az élen. Ezen sorozat alkalmával nehezebb ezek a rangsorokat értékelni, mivel 2019. novemberében kis túlzással még teljesen más világban kezdődtek a selejtezők. 2020. novemberében és most februárban felforgatott összeállításban és buborékos tornákon léptek pályára a csapatok.

A fontos statisztikai mutatókat összesítő „efficiency” teljesítmény-index átlagot tekintve Emma Meesseman végzett az élen 31-es mutatóval. A belgák klasszisa ponterősen játszott a teljes sorozatban, négy találkozón lépett pályára és minden alkalommal átlépte a 22 pontot, végül 23.8-as átlaggal fejezte be a selejtezőket. Ráadásul tette mindezt egészen extra dobóformával, 66.1%-os lett a mezőnymutatóinak az átlaga.

A teljesítmény-indexet figyelve a második Alina Iagupova, míg a harmadik a bosnyákok honosítottja Jonquel Jones az átlagok rangsorában. Iagupova, aki a 2019-es Eb-selejtező sorozatban az MVP lett, ezúttal 28.2-es teljesítmény-index átlagot jegyzett, míg Jones 27.5-öt. Az ukránok zsenije az egész európai mezőny legdominánsabb játékosa. A 25.5-ös pontátlaga a legmagasabb és 8.3 gólpassz átlaga is az első a rangsorban. Ki kell emelni, hogy a negyedik legmagasabb teljesítmény-index átlagot Ivana Dojkic jegyezte. A Szekszárdon másfél évet töltő, feltörekvő horvát klasszis 25.8-as értéket jegyzett négy meccsen.

A magyar válogatottból Határ Bernadett teljesítmény-index átlaga lett a legmagasabb 24.3-mal. Ez az teljes mezőnyt nézve a hatodik. A selejtező sorozat három összecsapásán 32.4 perc alatt 20 pontot és 12.7 lepattanót átlagolt. Mérkőzésekre lebontva 2019. novemberében Hollandia ellen 15 pontot és 17 lepattanót jegyzett Határ Bernadett. Ezt követően Sopronban Szlovákia ellen 20 pontot és 10 lepattanót ért el. A csütörtöki összecsapáson pedig 25 ponttal és 11 lepattanóval zárt.

A szerzett pontokat figyelve – ahogy azt a korábbiakban kiemeltük – Alina Iagupova rendelkezik a legmagasabb átlaggal.  A csapata hat mérkőzésén 25.5-öt jegyzett. Ugyanilyen pontátlaga van Ivana Dojkicnak. A horvát klasszis négy meccsen lépett pályára. A harmadik Jonquel Jones 24.5-ös pontátlaggal, a negyedik Emma Meesseman (23.8), míg az ötödik holtversenyben Határ Bernadett és Anete Steinberga 20-20-as pontátlaggal.

A lepattanók sorát figyelve a bosnyákok két játékosa Marica Gajic és Jonquel Jones vezetnek. Gajic már az előző selejtező sorozatban is az élen végzett ebben a mutatóban. Ezúttal négy meccsen 15.3-as átlagot jegyzett, míg Jones szintén négy találkozón 13.3.-at. A harmadik Határ Bernadett. Mögötte még egy játékos lépte át a 10-es átlagot. Ő a bolgár Jaklin Zlatanova 11.3-as átlaggal. Az első négyet Maria Vadeeva és a románok honosítottja Ashley Walker követi 9.5-ös átlaggal.

A gólpasszokat tekintve Alina Iagupova neve található a rangsor élén. Az ukrán zseni 8.3-as átlagot hozott össze a hat meccsen. Őt a csehek irányítója Lenka Bartakova követi 8.0-s értékkel. A harmadik pedig a szerbek új honosítottja Yvonne Anderson kereken 7-es mutatóval. A szerzett labdák terén Marica Gajic áll az élen 3.8-as átlaggal. Öt Yvonne Anderson (3.3), Aleksandra Crvendakic (3.3) és‎ Ivana Dojkić (3.3) követi.

Hirdetés