Hirdetés
Archivum

Az Eb-selejtezõk legjobbjai:

:

Hirdetés

Szerdán késõ este lezárult a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõ-sorozata. A magyar válogatott statisztikáinak áttekintése után megnéztük, hogy az egy év alatt lejátszott 96 tétmeccset követõen a fontos mutatókban kik bizonyultak a legjobbnak.

A fontos statisztikai mutatókat összesítõ „efficiency” teljesítmény-indexet tekintve az általunk korábban már méltatott extra fizikális adottságokkal rendelkezõ Alina Iagupova végzett az élen 33.2-es mutatóval. Az ukránok klasszisa ponterõsen játszott a teljes sorozatban, négy találkozón is 30 egység fölé jutott és ebben a mutatóban 32.3-as átlaggal fejezte be végül a selejtezõket. Ráadásul 54.5%-os lett a mezõnymutatóinak az átlaga, ami azt jelenti, hogy kellõ hatékonysággal tette a dolgát.

A teljesítmény-indexet nézve még ketten lépték át a lélektani 30-as értéket, a belga Emma Meesseman és a bosnyák Marica Gajic. A 30.8-as értékkel záró Meesseman talán az egész európai mezõny legsokoldalúbb játékosa, hiszen 24.3-as pontátlaga mellett – ami Iagupova mögött a második legmagasabb – 6 lepattanót és 4.2 gólpasszt is jegyzett meccsenként, miközben 2.7 szerzett labdáját szintén érdemes kiemelni. A bosnyákok szupertehetsége Marica Gajic lepattanó rekordot állított fel, amikor szombaton Montenegró ellen 27-ig jutott. Az átlagait figyelve kiemelkedõ 20.2-es pont, 16.2-es lepattanó és 2.2-es gólpassz értékkel zárt a sorozatban.

A szerzett pontokat tekintve a VBW CEKK Cegléd izlandi klasszisa Helena Sverrisdottir a dobogós Iagupova és Meesseman mögött 22.7-es átlaggal. Ezen trió mellett még a Jelena Dubljevic (négy meccsen pályára lépve), illetve a litván center Gintare Petronyte és a korábban kiemelt Marica Gajic lépte át a 20-as értéket. A lepattanók sorát figyelve Gajic mögött Montengeró honosítottja Glory Johnson zárt 13.4-es átlaggal, a harmadik pedig ebben a mutatóban a Sopron Basket svéd centere Amanda Zahui, akinek a neve mellé meccsenként 12.8-as értéket jegyeztek fel. Összesen heten lépték át a 10-es átlagot: Taru Tuukkanen, Alysha Clark, Zofia Hruscakova és Johannah Leedham követi a top3-at.

A gólpasszokat tekintve Olivia Epoupa neve található a rangsor élén. A francia irányító 6.5-ös átlagot hozott össze a hat meccsen. Õt a litvánok irányítója Santa Okockyte követi 6.2-es értékkel. A harmadik pedig a svéd Elin Eldebrink kereken 6-os mutatóval. A szerzett labdák terén Eva Lisec áll az élen 3.8-as átlaggal, de mindössze négy tétmeccsen szerepelt. A hat találkozón pályára lépõk közül a francia Sarah Michel 3.2-es átlaggal a legjobb.

Hirdetés