Hirdetés
Archivum

Az Eb-selejtezõk utolsó fordulója jön:

:

Hirdetés

Szerdán lezárul a 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezõ-sorozata. Az utolsó forduló elõtt még kilenc hely kiadó a jövõ évi kontinenstorna mezõnyét tekintve. A magyar válogatott 15 órától Oroszország vendége lesz Jekatyerinburgban. A részletes beharangozónk ITT olvasható. Az alábbiakban áttekintjük, hogy a teljes mezõnyt nézve mire számíthatunk.

Kezdjük a legfontosabbal az utolsó játéknap elõtt. A 2019-es nõi kosárlabda Európa-bajnokság mezõnyét tekintve az alanyi jogon résztvevõ két házigazda, Szerbia és Lettország mellett már öt válogatott biztosította helyét. Ezen csapatok a címvédõ Spanyolország, szerdai ellenfelünk Oroszország, illetve Szlovénia, Csehország és Törökország. A szerdai játéknapnak úgy futunk neki, hogy azok a csapatok, akik 5/1-es mutatóval zárnak, a csoportban elfoglalt helyezésüktõl függetlenül biztosan készülhetnek a jövõ évi seregszemlére. Az is eldõlt, hogy a 3/3-as mutatóval csoportmásodikként sem lehet már kvalifikálni.

A fentebb leírtak mit jelentenek a magyar válogatott szempontjából? Amennyiben a magyar csapat akárcsak egy ponttal is bravúrgyõzelmet ér el Jekatyerinburgban, minden további számolgatás nélkül továbbjut. Nyolcpontos vagy annál nagyobb különbségû siker pedig csoportelsõséget jelentene. Vereség esetén sincsen baj, hiszen a mieink a szombati nagy különbségû sikerükkel +199-es pontkülönbséggel rendelkeznek, ezzel a legjobbak a csoportok második helyezettjei között. Ha nem sikerül a bravúr Oroszországban, akkor is extrém eredménysorra lenne szükség a többi 15 találkozón ahhoz, hogy ne jussunk ki a kontinenstornára.

Nézzük a többi csoportot. A legizgalmasabb egyértelmûen az „A” jelû négyes, ahol Izlandot leszámítva a másik három válogatottnak van esélye kijutni. Szlovákia áll ehhez a legközelebb, amennyiben legyõzik Montenegrót, 5/1-es mutatóval továbbjutnak. Vereség esetén viszont figyelniük kell az Izland – Bosznia-Hercegovina összecsapást és szurkolniuk kell az északiaknak. Montenegró csak egy rózsahegyi gyõzelemmel juthat tovább, míg a bosnyákok szintén gyõzelmi kényszerben vannak Izlandon. Ha nyernek, akkor is még szurkolniuk kell Szlovákiának, hogy legyen esélyük 4/2-es mutatóval második helyen végezni.

A B-csoportból Észtország és Lengyelország már biztosan nem juthat tovább, míg Törökország matematikailag is biztosította helyét a 2019-es kontinenstornán. Amennyiben az utolsó fordulóban a fehéroroszok nyernek Törökországban, akkor minden számolgatás nélkül õk is kijutnak. A mieinkhez hasonlóan azonban vereség esetén is kiválóak az esélyeik. A C-csoportban szerepel a magyar válogatott, így ezt a négyest már boncolgattunk.

A D-csoportban több forgatókönyv lehetséges. Egy biztos, hogy Izrael és Portugália nem juthat tovább. Innen a britek esélyei a legjobbak, hiszen Portugália legyõzésével minden további számolgatás nélkül továbbjutnak. Ha veszítenek a 4/2-es mutatóval rendelkezõ csoportmásodikak közül szintén lenne esélyük a kvalifikációra. Görögország gyõzelmi kényszerben lép pályára Izrael ellen. Viszont, ha nyernek és Portugália megtréfálja a briteket, akkor még csoportgyõztesek is lesznek. Az érem másik oldala, ha nem nyerik meg a négyest, akkor viszonylag rossz pontkülönbségük miatt a 4/2-es másodikak között nem lennének jók az esélyeik.

Az E-csoportból Finnország és Románia már biztosan nem juthat ki. Szlovénia pedig már matematikailag is biztosította helyét az Eb-n. Amennyiben a csoport rangadóján Franciaország legyõzi Szlovéniát, akkor a többi pálya eredményétõl függetlenül továbbjutó. Kiemelkedõ pontkülönbsége miatt azonban vereség esetén a 4/2-es csoportmásodikak között is kiválóak az esélyeik. A F-csoportot figyelve Hollandia és Bulgária számára az utolsó fordulónak nincs tétje. Spanyolország pedig már biztos továbbjutó ebbõl a négyesbõl. Amennyiben Ukrajna legyõzni a csoportdöntõn Spanyolországot, akkor szintén biztos továbbjutó. Vereség esetén a 4/2-es másodikak között vár rájuk számolgatás.

A G-csoportban úgy futnak neki a szerdai játéknapnak a csapatok, hogy Németország és Svájc már biztosan nem juthat ki a jövõ évi kontinenstornára. Csehország pedig már biztosan ott lesz a seregszemlén. Erre óriásiak az esélyeik a belgáknak is, akik ha megverik a cseheket, akkor nem kell számolgatniuk. Vereség esetén a 4/2-es csoportmásodikak között találnák magukat, de itt is elõkelõ lenne a rangsorolásuk. A H-csoportban a horvátok és a macedónok sorsa már korábban eldõlt. A szerdai olasz-svéd csata gyõztese biztos továbbjutó, a vesztes viszont a 4/2-es csoportmásodikak között számolgathat.

A szerdai játéknap programja

A-csoport
18:00 Szlovákia – Montenegró
20:45 Izland – Bosznia-Hercegovina

B-csoport
16:00 Törökország – Fehéroroszország
20:00 Lengyelország – Észtország

C-csoport
15:00 Oroszország – Magyarország
17:30 Litvánia – Albánia

D-csoport
16:00 Görögország – Izrael
20:00 Nagy-Britannia – Portugália

E-csoport
19:00 Románia – Finnország
20:45 Franciaország – Szlovénia

F-csoport
20:00 Hollandia – Bulgária
20:00 Spanyolország – Ukrajna

G-csoport
19:30 Németország – Svájc
20:30 Belgium – Csehország

H-csoport
19:00 Horvátország – Macedónia
20:30 Olaszország – Svédország

A csoportok állása

A csoportok második helyezettjeinek rangsora

Hirdetés