Hirdetés
3x3

Az Eb-selejtezőkre készül a 3×3-as válogatott – Medgyessy Dórával beszélgettünk:

:

Hirdetés

Szerda óta a 2021-es párizsi Európa-bajnokság selejtezőjére készül a 3×3-as válogatott. A csapat pénteken és szombaton Belgrádban vesz részt felkészülési tornán. Medgyessy Dórával az összetartás kezdetén beszélgettünk a debreceni olimpiai selejtezőről és az aktuális feladatokról.

Milyen érzéseid vannak a debreceni olimpiai selejtezővel kapcsolatban?

Igazából még most is nehéz erről beszélni. Egy világ omlott össze bennünk, talán túlságosan bíztunk abban, hogy ezt meg tudjuk csinálni. Ha fogalmazhatok úgy: életem egyik legboldogabb, egyben legnehezebb pillanata volt ez. Ilyen érzésekkel talán még nem találkoztam. Eszméletlen élmény, fantasztikus hangulat és azóta is kapunk olyan visszajelzéseket, hogy bármi is történt, mindenki köszöni az élményt. Nagyon sajnálom viszont, hogy nem sikerült megcsinálni. Közel álltunk hozzá. Talán egy kicsit igazságtalannak is érzem az élettől, mert megint egylabdás meccset buktunk. Lehet, hogy ezt az olasz csapatot 10-ből 9 alkalommal meg tudjuk verni. Nem jó szó rá, hogy teher, de mentálisan olyan nehéz helyzet volt, hogy nem bírtuk el fejben, ami történt. Úgy érzem, hogy erre nem tudtunk felkészülni és nem is lehetett. Olyan közeg, hangulat várt minket, amit sajnos nem tudtunk kezelni.

Amikor lezárul egy ilyen sorozat, én szeretem a nagyobb képet nézni. Az elmúlt éveket olyan szempontból is figyelném, hogy önmagában az óriási eredmény, hogy az olimpiáért játszhattatok. Ezt az utat, ezeket a pillanatokat, emlékeket már senki nem veheti el tőletek.

Én is azt gondolom, hogy idáig el kellett jutni. Kicsit hideg fejjel visszanézve, az, hogy mi esélyesként veszünk részt egy olimpiai selejtezőn, óriási eredmény a magyar 3×3 számára. Büszke vagyok a csapatra és a stábra, egyben nagyon hálás vagyok nekik, hogy idáig el tudtunk jutni. Sok munkánk, évünk, nyarunk és energiánk van benne és temérdek csodálatos élménnyel gazdagodtunk. Megérte minden pillanat. Éppen ezért ebből a helyzetből is fel kell állni és menni kell tovább. Én azt gondolom, hogy talán nem lehetetlen Párizs.

Szokatlan helyzet ez, hiszen nem telt el két hét Debrecen óta és újra edzőtáborban vagytok. Bár presztízsben nem hasonlítható az olimpiai selejtezőhöz, de a tét legalább akkora. Jövő héten ugyanis a párizsi Európa-bajnokság selejtezőjén lesztek érdekeltek. Hogy indult újra a munka?

Őszinte leszek, sportpszichológussal indítottuk. Ez mindenkit megérintett és külső segítségre is szüksége van a csapatnak, hogy minél gyorsabban tudjunk felépülni. Azért vagyunk sportolók és azért tartunk itt, mert ebből fel tudunk állni. Most kell megmutatni, hogy milyen játékosok, milyen emberek vagyunk. Ezt a selejtezőt nekünk meg kell csinálni. Ilyen megmérettetésen már voltunk. Nyilván, ahogy te is mondtad, érzésben nem hasonlítható az olimpiai selejtezőhöz. Visszakanyarodnék ahhoz, hogy én már játszottam Eb-döntőt, világbajnoki döntőt 3×3-ban, az 5:5-ben bajnoki és kupadöntőt, de én olyan izgalmat és terhet nem éreztem, mint ezen az olimpiai selejtezőn.

Az Eb-selejtezőt úgy érzem, hogy meg kell ugranunk. Az fog dönteni, hogy mentálisan hogy fogjuk tudni összetenni magunkat. Azt megmutattuk, hogy a 3×3-as kosárlabdát tudjuk játszani, a mentális dolgok fognak dönteni maximálisan.

Hogy látod, abból tudtok profitálni, hogy most azonnal lehet folytatni?

Most még ritmusban vagyunk, lejátszottunk sok nehéz, egylabdás meccset, ami előreviszi a csapatot. Ugyanúgy fel fogunk készülni, mint az eddigi versenyekre. Sok ellenfelet ismerünk is. Nagyon bízom a csapatban. Cyesha Goree nélkül fogunk játszani, de úgy érzem, hogy tudjuk őt helyettesíteni.

Török Ági érkezik Cyesha Goree helyére. Mennyire változik meg a csapat játéka?

Török Ági végig dolgozta velünk ezt a három hetet, kiválóan illik a csapatba emberileg és a játékát tekintve is. Amit megtett a csapatért ez alatt a három hét alatt, az nagyon pozitív volt. Mint, ha ott lett volna velünk a pályán. Óriási munkát végzett és abszolút megérdemli, hogy bekerül hozzánk. Úgy érzem, hogy ő az a személy, aki ebbe a puzzle-be minden tekintetben beleillik.  Játékban több külső dobásra számítok. Próbálni kell egy kicsit szélesíteni a játékunkat, mert Cyesha egy kicsit magasabb, erősebb játékos. Ezen a téren valamennyit alakítanunk kell, de úgy érzem, hogy Ági maximálisan bele fog illeni. Örülök annak, hogy csatlakozik hozzánk.

Pénteken és szombaton Belgrádban szerepeltek, jövő héten Eb-selejtezők. Ezt követően te illesztenél még be versenyeket? 

Megmondom őszintén, hogy az Eb-selejtezők után mindenkire ráfér egy kis kikapcsolódás. Olyan idegi harc volt ez a pár hét, olyan nehéz időszakon vagyunk túl, hogy ráfér a pihenő a csapatra. Hogy utána miként lesznek a tornák, feladatok nem tudjuk előre. Én ezzel most nem is szeretnénk foglalkozni. Az előttünk álló feladatot kell maximálisan megoldani és majd meglátjuk mivel folytatódik a program.

Hirdetés