Hirdetés
Magyarország

Az eddig megkezdett úton haladna tovább a Győr – interjú Iványi Dalmával:

:

Hirdetés

A magyar bajnokság alapszakaszában a tabella második helyén áll az UNI-Győr – MÉLY-ÚT. A Magyar Kupa nyolcas döntője előtt Iványi Dalmával, a győriek vezetőedzőjével beszélgettünk a szezon eddigi alakulásáról.

Furcsán hangzik egy vesztes mérkőzés után, de gratulálok a Sopron elleni helytálláshoz. Ahogy Török Ágival készült interjúnkban is kiemeltük, szerintem a meghatározó pillanat az volt, hogy 15 pontos hátrányból vissza tudtatok jönni. 

Köszönjük szépen a gratulációt! Amit előzetesen nyilatkoztam, hogy szeretnénk egy jó meccset játszani, felhasználni arra, hogy megnézzük, hol tartunk és felvegyük fizikálisan, mentálisan a versenyt, ha nem is 100%-osan, de sikerült. Nagyon örülök és büszke vagyok a csapatra!

Talán a rutintalanságunk és a játékosok közti különbség döntött a Sopron javára, de emelt fővel jöhettünk le a pályáról. Jó érzés volt a csapat edzőjének lenni, mert a lányok 150%-osan próbáltak mindent megcsinálni, amit megbeszéltünk.

Reményeim szerint ad nekünk a jövőre nézve továbbra is egy olyan magabiztosságot, amivel folytathatjuk a megkezdett munkát és haladhatunk a megkezdett úton tovább. Erre nagyon jó volt a szombati meccs.

Talán úgy lehet összefoglalni, hogy a tavaszi feladatok előtt kaptatok egy visszajelzést.

Igen, mivel nem kimondottan csak a győzelmek vannak kitűzve, mint célok. Azt gondolom, hogy ezek a legjobb visszaigazolások a győzelmek mellett, amikor egy olyan szintű csapat, mint a Sopron ellen, tisztesen helyt állnak a játékosaink. A saját bőrükön tapasztalják meg, hogy jó és megtérül a sok befektetett munka, illetve az, amit az edzéseken gyakorlunk.

Ezek után nagy váltás lesz a Magyar Kupa, ahol bátorkodom úgy fogalmazni, idén először találkozhattak igazán nagy teherrel, elvárással. 

Én is azt mondtam a lányoknak, hogy a szerdai mérkőzés legalább olyan nehéz lesz, mint a Sopron elleni volt, ha nem nehezebb. Egészen más szituáció, de nagyon remélem, hogy sikerül a lányokat frissen tartani és nem rágörcsöltetni erre a sorozatra.

Nekünk a következő mérkőzésként kell kezelni ezt a DVTK elleni negyeddöntőt. Maximálisan próbálunk felkészülni az ellenfélből. Próbáljuk a saját stílusunkat játszani. Már kétszer találkoztunk, mindenki ismeri a másikat, valószínű csak egy-egy apró változtatást próbálnak meg a csapatok.

Fontos lesz, hogy azzal a megszokott lendülettel, agresszivitással a saját stílusunkat játsszuk, mint eddig. Úgy kezeljük azt a mérkőzést, mint a következő akadály, amit szeretnénk megugrani és amit kihasználnánk arra, hogy építkezzünk és haladjunk a hosszú távú céljaink felé.

Fotó: FIBA.Basketball

December elején 10 nap alatt lejátszottátok a DVTK-val az egymás elleni két alapszakasz mérkőzést. Akkor már Keyona Hayes is rendelkezésre állt a riválisotoknál. Ezekre a tapasztalatokra lehet építeni?

Egyértelműen. Egy nagyon jó csapat a Diósgyőr, Hayes személyében meghatározó, extra játékosuk van, aki gólérzékeny, erőszakos és látszik, hogy szépen beépítették. Sok magyar válogatottal rendelkeznek, jó egyéni játékosok alkotják a keretüket és csapatként is szépen dolgoznak együtt. Veszélyes ellenfél, mert sokféle fegyverük van, amit nem is félnek alkalmazni, akár mérkőzésen belül tudnak változtatni. Jó mérkőzésre számítok, de bízom benne, hogy a mi akaratunk érvényesül, mi diktáljuk a tempót és sikerül nyerni.

Mennyiben lesz más az idei Magyar Kupa az ötnapos formátum miatt? Ezen felül arról is beszélni kell, hogy a játékosok szerepeltetésére vonatkozó szabályok is eltérnek az alapszakaszétól.

Nekem edzőként ez az első Magyar Kupa, amikor játszottam, akkor pedig más rendszer volt. Ilyen szempontból nincs összehasonlítási alapom. Próbálok úgy gondolkozni, mint ha a soron következő bajnoki mérkőzés lenne.

A játékunkon nem változtat az a tény, hogy a játékosok szerepeltetésére más szabályok vonatkoznak. Nekünk nincs négy külföldink, az U20-as játékosunk pedig egyébként is alapember. Ilyen szempontból a DVTK sem tud sok újdonságot előhozni, mivel ugyanabban a cipőben járnak a keret összetételét nézve, mint mi. Én annak vagyok a híve, hogy saját magunkkal kell foglalkozni. Ha 100%-osan koncentrálunk, keményen dolgozunk, akkor abból sokszor jó eredmény is születik.

Említetted, hogy ez az első Magyar Kupád vezetőedzőként. Milyen edzői felfogást képviselsz? Egy ilyen torna kapcsán ugyanis örök kérdés mindenhol Európában, ahol ezt a formátumot alkalmazzák, hogy a nagy képet nézed vagy kizárólag az aktuális riválist?

Látjuk az ágakat és nyilván mindenki megnézi, hogy továbbjutás esetén ki lehet az ellenfél. Hazudna az ember, ha ezeken nem gondolkozna el egy pillanatra. Én játékosként is olyan voltam, hogy utána ezeket a gondolatokat gyorsan el is zártam magamban és a következő mérkőzésre készültem. Mindig is azt vallottam – és ezért voltam egy kicsit szomorú, illetve mérges a ZTE elleni produkciónk után -, hogy az aktuális ellenfelet kell úgy kezelni, mint a világbajnokok, akik ellen 100%-ot kell nyújtani és maximálisan koncentrálni. Ilyen szempontból pedig a következő feladat a DVTK elleni negyeddöntő.

Korábbi beszélgetésünk során mondtad, hogy a mostani válogatott szünetre a novemberi tapasztalatok után átalakítottátok a programot. Hogy érzed, a várt formában vagytok?

Jobb állapotban tértünk vissza, mint a novemberi után. Tanultunk az akkor elkövetett kisebb hibákból, ha ezt lehet így mondani. Mind fizikálisan, mind mentálisan úgy tértek vissza a játékosok, ahogy terveztük.

A Sopron meccsen már látszódott, hogy fizikálisan, illetve taktikailag és játékritmusban is visszakerültünk arra a szintre, ahogy terveztük. Összességében szépen megoldottuk a szünet óta eltelt három meccset. A TFSE ellen fontos győzelmet szereztünk, a ZTE meccset ki tudtuk használni az építkezésre. A Sopron ellen pedig ahogy mondtam, visszatértünk a szünet előtti szintre.

Beatrice Mompremier és Brianna Kiesel hazautazhattak. Karácsony környékén erre nem volt módjuk és fontosnak tartottam, hogy akár edzés kárára is, de inkább pihenőt adtunk nekik. Nagyon fontos nem csak a fizikális regenerálódás, hanem a szellemi feltöltődés. Emberek vagyunk és nem lehet mindig csak a kosárlabdára koncentrálni. Ez gyümölcsöző volt a részükről is, mivel frissen és feltöltődve érkeztek vissza.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés