Hirdetés
Archivum

Az eddigi legnehezebb ellenfél vár az U18-as válogatottra Sopronban:

:

Hirdetés

A magyar válogatott pénteken 18 órától Oroszország ellen vív negyeddöntõt az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon Sopronban. A magyar lányokra rendkívül nehéz ellenfél vár, nem túlzás azt állítani, hogy a torna egyik legjobb csapata.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Az oroszok veretlenül jutottak a nyolc közé. Nehezen indult a tornájuk, a jól szervezett olasz csapat ellen csak 52-49-re nyertek, a törökök ellen pedig hosszabbításra kényszerültek. Utána két alacsonyabban rangsorolt együttest, Izraelt és Hollandiát könnyedén verték. Az oroszok a soproni mezõny második legeredményesebb csapata Franciaország mögött és a legjobban lepattanózó gárda.

Az orosz csapat legnagyobb sztárja az a Raisa Musina, aki két héttel ezelõtt Portugáliában az U20-as Európa-bajnokságon is ott volt az All-Star csapatban. A minap Kurszkba igazoló Maria Vadeeva mellett õ a feltörekvõ orosz generáció talán legnagyobb egyénisége. Itt Sopronban 17.3 pontos és ugyanennyi, azaz 17.3 lepattanós átlagot produkál. Egy meccset, az Izrael elleni csoportmérkõzést hagyta ki. Ekkor a szakmai stáb pihentette a folytatásra.

Természetesen igazságtalan lenne, ha Musinára egyszerûsítenénk le az oroszok remeklését. Hiszen egy magas, jó szerkezetû és képzett együttesrõl van szó. Ott van a keretben Kamilla Ogun, aki tavaly az U16-os Eb-n volt a legeredményesebb játékosuk és 1999-es születésûként bemutatkozhatott az elmúlt szezonban az Európa Kupában is. Tavaly bekerült az U16-os EB All-Star csapatába. Mellette jó tornát hoz Daria Kurilchuk, aki a padról beszállva 13.2 pontos átlaggal büszkélkedhet.

Az orosz csapat játéka elsõsorban a magassági fölényük kihasználására, illetve kifejezetten jó kezû játékosaik ponterõs teljesítményére épül. A két szoros meccsük vegyes tanulságokkal szolgált. A törökök elleni hosszabbítás során az alacsonyabban rangsorolt gárda beleállt ellenük egy dobópárbajba. A két alakulat összesen 14 triplát ért el azon a meccsen, ami korosztályos szinten rengeteg. A törökök egy félidõn át 50%-al dobtak mezõnybõl, így tudtak 10 ponttal is vezetni. Az olaszok kemény védekezéssel, szervezett játékkal szorongatták meg az oroszokat. Belekényszerítették õket 23 eladott labdába és ebbõl 15 pontot szereztek. Emellett annak ellenére, hogy 46-32-re elveszítették a lepattanócsatát, a festékbõl tudtak 28 pontot szerezni.

Összességében Oroszország esélyese a negyeddöntõnek. A magyar válogatott azonban eddig jó teljesítményt nyújtott. A szerbek elleni határozott, ötletes és nem utolsó sorban eredményes támadójáték remek kiindulási alap. Emellett építhetünk arra is, hogy Franciaország ellen is sikerült sokáig nyílttá tenni a csatát. A nyolc közé jutással válogatottunk megõrizte A-divíziós tagságát, így a lányok már jövõre is biztosan az európai elittel találkoznak majd.

Hirdetés