Hirdetés
Archivum

Az edzõk szerint a UCONN idén is tarolhat:

:

Hirdetés

Az amerikai egyetemi nõi kosárlabda bajnokság rajtja elõtt megtartották a szokásos szezon elõtti szavazást, ahol a Big East konferencia 16 edzõje próbálta megjósolni, hogy mit várhatunk az elõttünk álló évadban. Bár Geno Auriemma, az elmúlt két egyetemi szezont veretlenül nyerõ UCONN vezetõedzõje, a héten nem nyilatkozott túl bizakodóan, a szakemberek mégis a 78 mérkõzéses gyõzelmi szériában lévõ együttest tartják a legnagyobb favoritnak a Big East-ben. A szakvezetõk a játékosok közül a válogatottban is bemutatkozó és világbajnoki címet szerzõ Maya Moore-tól várják a legtöbbet.

Auriemma aggodalmai a kötelezõ udvariassági körökön túl is jogosnak tûnnek, a connecticuti együtteshez 5 újonc, Samarie Walker, Lauren Engeln, Michala Johnson, Bria Hartley és Stefanie Dolson, csatlakozott miközben a csapat húzóembere Tina Charles, lediplomázott és már profinak is állt, illetve a szintén nagy tehetségnek tartott Caroline Doty a nyáron harmadik súlyos térdsérülését is elszenvedte. A UCONN természetesen így is esélyes a Big East konferencia elsõ helyére, amit jól mutat, hogy a 16 szakemberbõl 15 õket rakta az elsõ pozícióba. Mivel a mesterek saját csapatukat nem jelölhetik meg, nem kell nagy tudomány kitalálni, hogy ki volt az egyetlen akinél a West Virginia futott be a legjobbnak.

Amennyire egyértelmûen alakult a konferencia-gyõztes sorsa, a második és harmadik legjobb együttes címéért akkora versenyfutás volt. Végül a szavazatok összesítése után a West Virgina „szerezte meg” a második helyet, ami szintén nem meglepetés, mivel a tavalyi Big East konferenciadöntõt játszó csapatuk kezdõ ötösébõl senki sem fejezte be az egyetemet, azaz a keret váza nem változott.

A harmadik helyre a Georgetown futott be, akiknél szintén három kezdõ, a három legjobb játékos megmaradt a tavalyi keretbõl. A negyedik a Notre Dame lett, akikrõl pedig azt tartják a szakemberek, hogy az U18-as amerikai válogatottban is bemutatkozó Kayla McBride, a csehországi VB-n Kanada színeiben pattogtató Natalie Achonwa és a különbözõ gimnáziumi díjakat begyûjtõ Ariel Braker személyében kifejezetten erõs újonc sorra csaptak le. Az ötödik a St. John’s lett, róluk innen a távolból annyit érdemes tudni, hogy van egy ütõképesebb alapcsapatuk, akik tavaly az 1982/1983-as évad után az egyetem történetének legjobb szezonját futották.

A játékosok közül a szakemberek Maya Moore-t nevezték meg elõzetesen az év kosárlabdázójának, ami valljuk be nem meglepetés. Moore, ahogy arról a VB-n is megemlékeztünk, egyetemistaként odafért az amerikai válogatottba és várhatóan a következõ évek legnagyobb nõi játékosa lesz. A mesterek szerint az év újonca a legerõsebb konferenciában Bria Hartley lehet.


Terveink szerint a november elején beinduló egyetemi évadból a UCONN összes mérkõzésérõl beszámolunk!

Hirdetés