Hirdetés
Archivum

Az Egyesült Államok a világbajnok:

:

Hirdetés

Záró napjához érkezett a 16. Nõi Kosárlabda Világbajnokság. A fináléban a csehek 22 percen át szorongatták az Egyesült Államok legjobbjait, majd az amerikaiak egy ritmusváltással eldöntötték a mérkõzést és ezzel 2002 után ismét világbajnoki címet ünnepelhettek. A bronzmérkõzésen szoros csatában Spanyolország verte Fehéroroszországot, míg Ausztrália az 5., Oroszország a 7. helynek örülhetett.
 

A döntõben, ha a papírformát nézzük, igazán éles küzdelemre nem számíthattunk. Ugyanaz elmondható, mint a szombati elõdöntõben az USA-spanyol meccs kapcsán, az alapvetõ képességbeli különbségeken túl a két gárda útja is eltérõ volt. Az amerikaiak könnyed meccsekkel jutottak fináléba, míg a csehek pénteken Ausztráliával, szombaton Fehéroroszországgal szenvedtek meg.
 

Ilyen elõzmények után hatalmas meglepetés volt az, amit a pályán láthattunk. Az elsõ negyedben szépen tartották magukat a csehek, nem történt meg az, ami a spanyolokkal, hogy szinte fel sem dobták a labdát és már 10 ponttal mentek az amerikai lányok. 5 perc után 10-4 állt az eredményjelzõn, majd a negyed végén 19-14. Geno Auriemma tanítványai szemmel láthatóan kicsit megzavarodtak a több újdonságot is bevetõ és igen felszabadult ellenféltõl. A világbajnoki cím várományosánál elsõsorban a sikeres kinti dobások hiányoztak. A csehek életét nehezítette, hogy 20 másodperc játék után le kellett cserélni egy szerencsétlen ütközés után a vélhetõen agyrázkódást szenvedõ Veselát.
 

A második negyed elején a hazaiak nehéz perceket éltek át, az amerikaiak próbálták fokozni a tempót és önmagukhoz képest gyenge dobóformájuk ellenére 28-18-ra elléptek. Ez a 10 pontos különbség állandósult is. A nagyszünet elõtt másfél perccel 40-30 állt az eredményjelzõn, de Vietecková triplája és Horaková duplája után, jóval nagyobb izgalmakat ígérõ, 40-35-ös állás mellett vonultak pihenõre a hölgyek. A szünetben egy döbbenetes statisztikai adatra lehettünk figyelmesek, Taurasiék egyetlen triplát sem dobtak 20 perc alatt.
 

A harmadik negyed, mint rengeteg kosárlabda mérkõzésen, itt is döntõnek bizonyult. A csehek feljöttek 40-37-re, de ekkor a trónkövetelõ ritmust váltott. A világ legjobbja, Taurasi, magára vállalta a pontszerzést és gyakorlatilag 4 perc alatt egy 22-4-es futással 62-41-re mentek el az amerikaiak. A gyõztes kiléte innentõl kezdve már nem volt kétséges,  így mindkét mester bátran nyúlhatott a kispadhoz.
 

Furcsa ezt leírni egy VB döntõt hazai környezetben elbukó csapatról, de az utolsó negyedben igazi örömkosárlabdát mutatott a házigazda, melyhez partnerek voltak az amerikaiak is. Mindkét együttesnél pályára lépett az összes nevezett játékos. A nagy különbség ellenére igen élvezetes találkozón 7000 lelkes nézõ tapsvihara közepette alakult ki a 89-69-es végeredmény. Két boldog együttes örült a parketten a lefújás pillanatában, az amerikaiak kijavították a négy évvel ezelõtti kínos brazíliai botlást és újra felülhettek a világ trónjára, míg a csehek a hazai rendezésû tornán életük legszebb 10 napját élték át.
 

„Rengeteget jelent számunkra, hogy egy ilyen nagyszerû csapat ellen játszhattunk egy ilyen csodálatos közönség elõtt. Rengeteg munka van ebben a világbajnoki címben. Elégedettek lehetünk, különösen azzal az úttal, ahogy felértünk a csúcsra.”– összegezte a tornát Taurasi.
 

A lefújás után kihirdették az All-Star csapatot, melyet Hana Horakova (Csehország), Diana Taurasi (Egyesült Államok), Eva Viteckova (Csehország), Sancho Lyttle (Spanyolország) és Jelena Leucsanka (Fehéroroszország) alkot.
 

A torna legértékesebb játékosának, a cseh válogatott motorját Hana Horakovát választották. A 31 éves klasszis 12.1 pontot, 5.5 lepattanót és 3.8 gólpasszt átlagolt a tornán, de ez nem fejezi ki azt a vezérszerepet, amivel döntõbe repítette a csapatát. „Ez egy álom. Ez a díj a csapat érdeme, remek munkát végzett mindenki. A világbajnoki ezüstérem a cseh kosárlabdázás egyik legnagyobb sikere. Egy csoda!” – mondta Horakova.
 

Eredmény
Egyesült Államok–Csehország 89–69 (19–14, 21–21, 34–17, 15–17)

3. helyért

A bronzmérkõzésen a szombati elõdöntõben kimondva tartalékoló spanyolok magabiztosan verték a fehéroroszokat. A két csapat között 8 perc játék után 16 pontos különbség alakult ki. A fehéroroszok ugyan a második periódus végére megfelezték hátrányukat és a nagyszünetben csak 8 ponttal mentek a hispánok, de Laucsankáéknak reális gyõzelmi esélyeik nem voltak.
 

Amint Bujalszkij mester tanítványai felzárkóztak, a spanyolok mindig tudtak újítani. 46-45 is állt az eredményjelzõn a harmadik szakaszban, de a negyedik negyed kezdetkor megint 62-53-ra ment José Ignacio Hernandez hölgykoszorúja. A negyedik negyedben állandósult ez a különbség, a vége 77-68 lett. A bronzérmes spanyoloktól Sancho Lyttle bizonyult a legjobbnak 22 pontjával és 11 lepattanójával.
 

Eredmény

Spanyolország–Fehéroroszország 77–68 (28–15, 13–19, 21–19, 15–15)
 

5. helyért

Az ötödik hely sorsáról döntõ összecsapáson az ausztrálok kiütötték a franciákat. A gallok a pénteki spanyolok elleni negyeddöntõ óta finoman szólva sem mozognak frissen és ez az ausztrálok ellen is meglátszott. 10 perc játék után 7-21-re ment a 2006-os világbajnok. A második negyedben egyszer 10 pont alá jöttek Pierre Vincet tanítványai, de a fordításra már nem volt esélyük.

A második félidõben a két viseltes csapat között állandósult a 10-12 pontos különbség, így a vége 62-74 lett.

Eredmények
Ausztrália–Franciaország 74–62 (21–7, 15–18, 17–14, 21–23)
 

7. helyért

A hetedik hely sorsáról döntõ összecsapáson, a 21 pontos Korstin vezetésével Oroszország legyõzte Dél-Koreát. A mérkõzésen egy szoros negyed után összességében simán dõlt el a gyõztes csapat kiléte.

Eredmény
Oroszország–Dél-Korea 87–76 (26–29, 21–13, 22–15, 18–19)

Hirdetés