Hirdetés
Archivum

Az Egyesült Államok az olimpiai bajnok Rióban:

:

Hirdetés

Lezárult a 2016-os riói olimpiai játékok nõi kosárlabda tornája. A fináléban az Egyesült Államok 101-72-re gyõzte le Spanyolországot és ezzel sorozatban hatodik alkalommal ért fel a csúcsra az ötkarikás játékokon.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Nagy megtiszteltetés érte a nõi kosárlabdát, hiszen a finálét a helyszínen tekintette meg Thomas Bach a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke. Az egyik fontos kérdésre már a bemelegítés alatt választ kaptunk, hiszen Sue Bird ott mozgott a pályán és tudta vállalni a játékot. Idegesen kezdtek a csapatok, érzõdött a tét. Két percet kellett várni az elsõ találatra, mely egy tripla volt Maya Moore-tól. Erre Cruz válaszolt és az elsõ szakaszban végig jól tartották magukat a spanyolok. Palau triplájával 8-7-nél vezettek is. Nem sokkal késõbb pedig Torrens villant és 12-10-nél is spanyol elõnyt regisztrálhattunk. Torrens az elsõ negyedben egymaga 10 pontot szerzett és elsõsorban a klasszisának köszönhetõ, hogy teljesen nyílt volt a mérkõzés. Sok faulttal tördelték a játékot Lucas Mondelo tanítványai, nem kevesebb, mint kilencet fújtak be a játékvezetõk. Nem volt ez túlzott keménykedés, inkább azt szerették volna a spanyolok megállítani, hogy átszaladjanak rajtuk, mint az isztambuli VB-döntõn. Emellett a palánkok alatt is nagy küzdelmet vívott a csapatuk, de egyedül Ndour tudta felvenni a versenyt az amerikai magas játékosokkal.

Az elsõ negyed hajrájában 17-14-es spanyol elõny után egy 7-0-s futással fordított az Egyesült Államok. A második etapot pedig Bird triplája vezette fel, így pillanatok 7 pontra nõtt a differencia. Xargay és Torrens még visszahozta a spanyolokat, sõt Ndour triplájával 27-24-nél ismét látótávolságba ért az európai csapat. A mérkõzés a következõ percekben dõlt el. Ndour összegyûjtötte harmadik hibáját, ami miatt le kellett cserélni. Ezt követõen pedig Diana Taurasi egymás után két triplát értékesített. 35-24-nél elõször lépte át a 10 pontot a differencia. Lucas Mondelo hiába kért idõt, hiába váltott szerkezetet a pályán, innentõl már végig nõtt a különbség a felek között. A címvédõ 16 ponttal is vezetett. Torrens még 45-32-re visszahozta csapatát a félidõ elõtti utolsó percben, sõt támadhattak a spanyolok, hogy még közelebb kerüljenek. Ezzel azonban nem éltek. A dudaszó pillanatában ráadásul Whalen talált be, amivel 49-32-re alakította a félidei állást.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A félidõben az amerikaiak 47%-al dobtak mezõnybõl, miközben a spanyolok 32%-al és 29-19-re nyerték a lepattanócsatát. Ehhez nincs mit hozzáfûzni. A harmadik negyed elején nagy kérdés volt, hogy milyen irányba indul el a folytatás. Tovább nõtt az amerikai fölény, nem tudott Spanyolország visszajönni a meccsbe. Taurasi triplájával 56-34-nél nõtt 20 egység fölé a differencia. Ndour két triplája tartotta még 20 pont környékén az európai együttest. 60-42 után azonban egy 14-4-es sorozattal már a 30 pontot ostromolta a címvédõ elõnye. Itt már nem volt kérdés a gyõztes kiléte. A spanyoloknak csak az lehetett a céljuk, hogy szépen zárják a finálét. Akadt szép megoldás bõven, a harmadik negyed végérõl például emlékezhetünk Dominguez félpályás triplájára.

A 81-49-rõl induló záró szakaszban mindkét fél arra törekedett, hogy viszonylag kevés játékmegszakítással, a közönséget is kiszolgáló villanásokkal érjen véget a mérkõzés. Gyakorlatilag egy Charles-Palau összeakaszkodást leszámítva ekkor már nem „bántották egymást” a csapatok. Az utolsó két percben a közönség vastapsa közepette ünnepelt az amerikai válogatott. A döntõ legeredményesebbjei a 17-17 pontos Diana Taurasi és Lindsay Whalen lettek.

Az amerikai keretbõl hárman Diana Taurasi, Sue Bird és Tamika Catchings negyedik olimpiai aranyát nyerte, amivel Teresa Edwards és Lisa Leslie mellé zárkóztak fel. A játék minden elemében kiemelkedett az amerikai gárda az olimpiai mezõnybõl. Zseniális egyéniségek klasszis játékkal jutottak fel ismét a csúcsra. Spanyolország is minden dicséretet megérdemel, hiszen a 2014-es Világbajnokság után újra nagy torna döntõjében játszottak. Elõször szereztek érmet olimpián és a döntõ elvesztését jelentõ elsõ csalódását követõen már a dobogón egy boldog, mosolygós csapatot láttunk. Összességében kiváló kosárlabdát hozott az olimpiai torna, ahol a nõi szakág ismét bizonyította, hogy élvezetes, széles közönség számára is szórakoztató meccseket tud vívni.
 

Fotó: FIBA


Eredmény

USA - Spanyolország 101-72 (21-17, 28-15, 32-17, 20-23)


Statisztika

Hirdetés