Hirdetés
Archivum

Az Egyesült Államok az olimpiai torna nagy esélyese:

:

Hirdetés

Szombaton magyar idõ szerint 17 órától kezdetét veszi a riói olimpia nõi kosárlabda tornája. A nagy esélyes az Egyesült Államok, ráadásul a riválisokat kivétel nélkül sérülések hátráltatják.

Rióban 12 válogatott részvétel rendezik meg a nõi kosárlabda tornát. A csapatokat két csoportba sorolták. Az „A” jelû hatosba került Ausztrália, Franciaország, Japán, Fehéroroszország, Törökország és a házigazda Brazília. A B-csoportban pedig a címvédõ Egyesült Államok, Spanyolország, Szerbia, Kanada, Kína és Szenegál szerepel. A lebonyolítás egyszerû és átlátható. A csoportok elsõ négy helyezettje jut az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntõben keresztbe játszanak a csapatok, a csoportelsõk a csoportok negyedik helyezettjeivel, míg a másodikak a harmadikakkal találkoznak.

A csapatok hivatalos kereteit ITT mutattuk be

Félelem a vereségtõl

Az Egyesült Államok toronymagas esélyes, az ismert statisztikát mondani sem kell, hogy a 2006-os Világbajnokság elõdöntõje óta nemzetközi tétmeccsen nem kaptak ki Geno Auriemma tanítványai. Ez egyben két világbajnoki címet és két olimpiai aranyat ért azóta. Az olimpiákat tekintve Pekingben átlagban 37.6, Londonban 33.6 ponttal nyerték a meccseiket.

Nagyon sokszor elismételt gondolatok, hogy fizikálisan, egyéni képességekben, a döntéshozatal minõségében, gyorsaságában olyan szinten kiemelkedik a mezõnybõl az amerikai válogatott, hogy a vereségükhöz extrém versenyszituáció kell. Olyan helyzet, mely során akár fegyelmezetlenségbõl akár valamilyen elõre nem látható külsõ körülmény okán, szétesik a csapatjátékuk. Extra egyéni teljesítmény pedig nem érkezik.

Geno Auriemma a játékok elõtt az USA Today munkatársának arról beszélt, hogy az olimpiákon 41 meccses gyõzelmi szériában vannak és akármilyen nagynak tûnik a fölényük, ez a nagy számok törvénye alapján egyszer meg fog szakadni. „A válogatott mellett 2009 óta dolgozom és ez a legjobban felkészült csapat, amivel valaha találkoztam. Most elsõsorban mentálisan értem a legfelkészültebbet, hiszen fizikálisan a rendelkezésre álló hét napban sokat nem lehet tenni. Mentálisan azonban az a helyzet, hogy kilenc játékos itt van a londoni csapatból és eddig talán az volt a legerõsebb keretünk a nagy tornákon. A csapat pontosan tudja, hogy mi vár rá, mit követel meg egy olimpia és mire van szükségük ahhoz, hogy ezen a nyolc meccsen a legjobbak legyenek. Ettõl függetlenül az a tapasztalatom, hogy minél többet nyersz, annál jobban eluralkodik rajtad az a gondolat, hogy egyszer véget fog érni ez a sorozat. Csak bizakodni tudunk – és természetesen keményen dolgozni –, hogy ez ne a következõ két hétben következzen be. Egyszer azonban meg fog szakadni, mint minden széria a világon.”
 

Sérülésektõl tizedelt kihívók

Bár az Egyesült Államok fölénye elvitathatatlan, természetesen a négy közé jutásért, a dobogóért óriási csata várható. Az A-csoportból Ausztrália és Franciaország a legesélyesebb arra, hogy odaérjen a négy közé. Az ausztráloknál a pályafutását a WNBA szezon végén befejezõ Penny Taylor, a válogatottba visszatérõ Liz Cambage és a remek szezont futó Leilani Mitchell vezetésével adott az a mag, amelyik bárki ellen, bármikor gyõzelmi eséllyel léphet pályára. Természetesen az ausztrálok úgy számoltak az olimpiai ciklus elején, hogy Rióban még Lauren Jackson is itt lesz, de sorozatos sérülései miatt visszavonulni kényszerült. Ennek ellenére minden nyilatkozat arról szól a stábjukból, bíznak benne, hogy az amerikai csapat is verhetõ.

A franciáknál Celine Dumerc kiválása okoz fejfájást. A klasszis irányító nélkül jelentõsen csökkentek az esélyeik a bravúrra, de ez a csapat így is bejuthat a négy közé. Olivia Epoupa lehet a kezdõ irányító Dumerc hiányában, míg a rutint a magas posztokról várhatják, Yacoubou és Gruda kettõsétõl. A jól szervezett francia védekezés sokak számára feltörhetetlen még ebbõl a mezõnybõl is, az USA kivételével a negyeddöntõben bárki ellen lehet esélyük. Az A-csoportból a másik két európai résztvevõ, Fehéroroszország és Törökország ugyanazzal a problémával küzd. Kevés minõségi játékosuk van, mindkét szakmai stáb extra kezdõötössel számolhat, de szûkös variációs lehetõségek mellett egy olimpiai terheléssel nagyon nehéz megbirkózni. Japán és Brazília igazi sötét ló. A házigazda braziloktól két rutinos klasszis, Erika de Souza és Iziane Castro Marques vezetésével biztosan lelkes játékot várhatunk, de az elmúlt évek nemzetközi tendenciái nem azt mutatják, hogy Brazília beleszólhat a nagyok küzdelmébe. Japán ellenben meglepetést okozhat. Sokat fejlõdtek, gyors, pergõs játékuk mellett egyre képzettebbek is. Mivel a csoportból Törökország és Fehéroroszország is foghatónak tûnik a szempontjukból, a nyolc közé jutás sem kizárt.

A B-csoportban az Egyesült Államok kiemelkedik. Mellettük viszont nagyon sûrû a mezõny. Spanyolország két éve világbajnoki döntõt vívott az amerikaiakkal, viszont abból a keretbõl sérülés miatt hiányzik Sancho Lyttle. A kiváló center tavaly az Európa-bajnokságon sem volt ott a spanyol keretben és akkor megmutatkozott, hogy Astou Ndour még nem tudja maximálisan helyettesíteni. Mivel a klasszisok mind rendelkezésre állnak, Alba Torrens bombaformában van, Lyttle extrája pont ahhoz kellett volna a spanyoloknak, hogy közelebb kerüljenek az Egyesült Államokhoz.

Ebben a hatosban szerepel az Európa-bajnok Szerbia, akiket megkülönböztetett figyelemmel követünk minden évben. A szerbeknél a legnagyobb kérdés, hogy elérhetõ-e az az extázis, ami Budapesten jellemezte õket. A francia vagy a spanyol együtteshez képest kevesebb játékosuk szerepel az európai topligákban és többen töltenek be csak epizódszerepet saját klubcsapatukban. Az ebbõl adódó hátrányt csapatjátékkal tudják pótolni. Óriási bravúr lenne a szerbektõl, ha az európai versenyfutásban tartósan elõzni tudnák a spanyolokat és a franciákat. Inkább elsõszámú üldözõ szerep lehet tartósan az elérhetõ. Ebben a hatosban Kanada, Kína és Szenegál szerepel még. Kanada az egész torna egyik kellemes meglepetése lehet. Hatalmasat fejlõdött a kanadai nõi kosárlabda, tavaly nyáron két tornán (Amerika-bajnokság, Pán Amerikai Játékok) nyertek ebben az összeállításban. Kína igazi sötét ló, nem voltak jó eredményeik az elmúlt években, mivel Japán mögé szorultak, de Tom Maher személyében egy tapasztalt szakember készíti fel õket, aki biztosan kihozza a keretbõl a maximumot.

Hirdetés