Hirdetés
Archivum

Az Egyesült Államok az U19-es világbajnok!:

:

Hirdetés

Az U19-es világbajnokság döntõjében az Egyesült Államok kiváló játékkal, 23 ponttal verte Spanyolországot. A kiváló kosárlabdát hozó chilei tornán a bronzérmet Brazília szerezte meg, míg az MVP Dimitras Dantas lett.

Teljesen telt ház fogadta a csapatokat Puerto Montt városában, a minden igényt kielégítõ helyi arénában. Ez azt jelenti, hogy 5500 nézõ elõtt rendezték a 2011-es U19-es Nõi Kosárlabda Világbajnokság fináléját.

Az elsõ percek mindkét együttes részérõl idegesen teltek. A döntõ elsõ pontjait Astou Ndour szerezte és sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok. Laura Gil tripláját követõen 5 perccel a negyed vége elõtt mindössze 11-9-es amerikai elõnyt jegyezhettünk fel. A játékrész végjátékát azonban nagyon elrontották a spanyolok, két perc sem kellett hozzá és Jennifer Rizzotti együttese egy 9-0-s futással 20-9-es elõnyre tett szert. 10 perc játék után végül 25-15 állt az eredményjelzõn.

A második negyed elsõ 4 percében mindkét csapat sokat hibázott támadásban, ekkor mindössze Stefanie Dolson volt eredményes egy duplával. 27-15-nél számtalan lehetõség nyílt a spanyolok elõtt a felzárkózásra, de a címvédõ csak támadásban bizonytalanodott el, védekezésben nem. Laura Gilék egyszerûen nem jutottak dobóhelyzethez. A negyed második felében ráadásul elkezdtek betalálni az amerikaiak és a különbség immár 14-16 pont környékén állandósult. A szünetben 37-22 állás mellett vonulhattak pihenõre a hölgyek.

Az amerikai válogatott elsõsorban a palánk alatt múlta felül riválisát. A címvédõ elsõ félidei 37 pontjából 22-t a centerek, Elizabeth Williams és Stefanie Dolson szereztek. Jennifer Rizzotti alakulata öttel több lepattanót gyûjtött és ha azt nézzük, hogy az amerikaiak 46%-al, a spanyolok pedig 26%-al dobtak mezõnybõl, a különbségre magyarázatot is kapunk.
 

A harmadik negyed döntõnek bizonyult, mivel a játékrész elején a spanyolok nem tudtak visszajönni a mérkõzésbe. Breanna Stewart duplája után már 17 pontra hízott a differencia. Ezt követõen Laura Gil vezetésével 42-29-nél még volt egy apróbb felzárkózása az európai csapatnak, de Kaleena Lewis egy triplával gyorsan visszaállította a különbséget. A negyed végére az amerikaiak már 20 ponttal léptek el. A két együttes játéka közötti különbséget jól mutatja, hogy 30 perc után a spanyoloknál 5, az amerikaiaknál 19 gólpassz szerepelt a statisztikai lapon.

A negyedik negyednek úgy vághattak neki a csapatok, hogy a fontos kérdések eldõltek. Az erejükkel is elkészülõ spanyolok hõsiesen küzdöttek, de ekkor már semmi sem sikerült nekik. Az amerikaiak pedig, mintha veterán profik lennének, olyan rutinnal tartották a különbséget. A mérkõzés vége 69-46 lett. Az amerikai együttesben négyen is kétszámjegyû pontot szereztek. Kaleena Lewis, Elizabeth Williams és Stefanie Dolson neve mellé 15-15 pont került, míg a 7 gólpasszt is kiosztó és a játékot világszínvonalon szervezõ Ariel Massengale 10 ponttal zárt. A spanyoloknál csak Astou Ndour (10 pont, 6 lepattanó) közelítette meg az átlagos számait.

Az amerikai csapat megérdemelten ért fel a csúcsra. Jennifer Rizzotti együttesének egyetlen rossz napja volt, amikor Kanadától vereséget szenvedtek. Az egyenes kieséses szakaszban azonban nem volt kérdés, hogy melyik a torna legjobb csapata. Ami a spanyolokat illeti, mindent elmond, hogy az eredményhirdetésnél mosolygós, táncoló játékosok vették át az ezüstérmeket. Elképesztõ hónapot zárt a spanyol utánpótlás. Az U20-as válogatott Újvidéken lett Európa-bajnok, az U19-es együttes pedig világbajnoki döntõt játszott és gyakorlatilag minden csapatot – akit a képességek alapján lehetett- megelõztek. Hihetetlen erõs a feltörekvõ spanyol generáció, így a felnõttek korai EB búcsúja ellenére joggal bizakodhatnak a szurkolóik a szép jövõben.

A bronzmérkõzésen, egy drámai csatában, 70-67-re diadalmaskodott Brazília az ausztrál válogatott ellen. A torna legértékesebb játékosa (MVP) a brazil együttesbõl került ki Dimitras Dantas személyében.

Eredmények

Döntõ

Spanyolország – USA 46:69 (15:25) (7:12) (14:19) (10:13)

3. mérkõzés

Ausztrália – Brazília 67:70 (16:20) (19:13) (10:18) (22:19)
 

Hirdetés