Hirdetés
Archivum

Az Egyesült Államok is a 3×3-as szakág olimpiai felvételét támogatja:

:

Hirdetés

Az elmúlt héten oldalunkon is hírt adtunk arról, hogy az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága és a helyi kosárlabda szövetség (USA Basketball) közös médianapot tartott, melyen bemutatkoztak az Olimpiára, illetve a Paralimpiára készülõ válogatottjaik. Az eseményen Jerry Colangelo az USA Basketball elnöke a 3×3-as szakágról is beszélt.


Az insidethegames.biz portál jelentése szerint
az amerikai sportvezetõ az eseményen tartott sajtós háttérbeszélgetésen hosszasan fejtegette, hogy milyen kemény munkát végeznek a szakág meghonosításáért és támogatják az olimpiai törekvéseket is.

„Dolgozunk a népszerûsítésén. Még tovább növekedhet vele a kosárlabda. A 3×3 egy jó játék, szeretnénk az olimpiai programban látni, támogatjuk ezeket a törekvéseket. Azt hittük, hogy már Rióban ott lehet, de most már 2020-ra és Tokióra koncentrálunk.” – idézi a sportvezetõ szavait az olimpiai játékokkal foglalkozó szaklap szerzõje.

Mondani sem kell, hogy az amerikai támogatás (és az azzal járó sportdiplomáciai elõny) nagyon sokat jelenthet a 3×3 olimpiai programba kerülését célzó törekvéseknek. A beszámolók is kiemelik, hogy eddig az USA Basketball diplomatikus távolságtartással követte a FIBA lobbi tevékenységét az új szakágat illetõen. Ez részben abból adódott, hogy elmaradásaik mutatkoznak a 3×3-as kosárlabdát népszerûsítõ programokban és még csak alakulóban van a versenyrendszerük. Messze nem tart ott beágyazottságban, mint Európában, az ázsiai nagyhatalmaknál vagy éppen a sportágba nagy pénzeket fektetõ Dohában. Másrészt pedig sokan tartottak attól is, hogy azért óvatosabbak az amerikaiak, mivel itt a nõi szakág eredményessége mellett férfi vonalon nem dominálnak úgy, mint a klasszikus kosárlabdában.

Ezt a nyilatkozatot Jerry Colangelo-tól nem szabad lebecsülni. Ezen a szinten már nincsenek véletlenek a kommunikációt tekintve és ha az USA Basketball valóban az ügy mögé áll, akkor az érdemi fordulópontot hozhat az olimpiai törekvések tekintetében. A 2020-as tokiói programról az idei év második felében, vagy pedig legkésõbb 2017 nyarán születhet döntés.
 

Hirdetés