Hirdetés
3x3

Az Egyesült Államok már elődöntős a 3×3-as olimpiai tornán:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Hétfőn újabb nyolc mérkőzéssel folytatódtak az olimpiai 3×3-as torna küzdelmei. Az Egyesült Államok megőrizte veretlenségét és ezzel matematikailag is biztosította helyét az elődöntőben.

Az Egyesült Államok előbb nagy csatában 17-13-ra verte Olaszországot. Az olaszok kiválóan tartották magukat, két és fél perccel a vége előtt mindössze 13-12-re vezetett USA. Allisha Gray és Stefanie Dolson 6-6 ponttal zárt. Ezt követően Kínával vívtak csúcsrangadót az amerikaiak. Elképesztően fizikális meccs kerekedett, mely során végig fej-fej mellett haladt a két gárda. Az utolsó két percben mindkét fél előtt adódott lehetőség, hogy győzelmi esélyeket teremtsen magának. 34 másodperc volt vissza, amikor 19-19 után Kelsey Plum megszerezte a győztes duplát csapatának.

A további eredményektől függetlenül USA megnyerte a csoportkört és ezzel matematikailag is biztosította helyét az elődöntőben.

Kína az amerikaiaktól elszenvedett veresége mellett 15-12-re legyőzte Japánt és ezzel versenyben maradt a csoport második helyéért, ami szintén egyenes ági elődöntőt ér. A japánok a vereségük után egy győzelmet is elkönyvelhettek. A 8 pontos Stephanie Mawuli vezetésével 22-10-re kiütötték az olaszokat, akiknek így két elveszített találkozót hozott a hétfő.

A nap egyik kiemelt meccse volt a francia-orosz csata. Franciaország végül 17-14-re győzte le az oroszokat. Végig kézben tartotta az irányítást a francia gárda, melyben Migna Touré 10 egységig jutott. Az európai presztízsragadó mindkét résztvevője a nap elején hozott egy kötelezőt. Az oroszok 21-12-re ütötték ki Romániát, míg a franciák Mongóliát győzték le 22-18-ra.

A nap elején a Mongólia – Románia rangadónak az volt a tétje, hogy ki szerzi meg az első sikerét. Végül a románok Marginean és Ursu 7-7 pontjával 22-14-re nyertek.

A csoportkör kedden zárul négy összecsapással.

Eredmények

Japán – Kína 12-15
Mongólia – Románia 14-22
Románia – Orosz Olimpiai Bizottság 12-21
Olaszország – Japán 10-22
Franciaország – Mongólia 22-18
Olaszország – USA 13-17
USA – Kína 21-19
Franciaország – Orosz Olimpiai Bizottság 17-14

Tabella

A lebonyolítás jelentősen eltér a világversenyeken megszokott rendszertől. Körmérkőzéseket vív a nyolc gárda. Mindenki játszik mindenkivel és az így kialakult tabella rajzolja ki az ágakat. Az első két helyezett elődöntős automatikusan. A harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel küzdhet meg a négy közé jutásért. 

Hirdetés