Hirdetés
Archivum

Az Egyesült Államok nyerte az Universiadét:

:

Hirdetés

Az Egyesült Államok válogatottja 101-66-ra verte Tajvant az Universiade nõi kosárlabda tornájának döntõjében. Bill Fennelly csapata a feldobástól kezdve kézben tartotta a finálét és nem is volt kérdés, hogy melyik a torna legjobb alakulata.

Tajvan az idei Universiade nõi kosárlabda tornájának egyik kellemes meglepetése. Az ázsiai csapat – a szakemberek egybehangzó véleménye szerint – a játékával üde színfoltja volt az egyébként igen felejthetõ egyhetes mérkõzéssorozatnak. „Egy rendkívüli csapat a tajvani. Hatalmas kihívást jelentett számunkra ellenük játszani, mivel egészen más kosárlabdát mutattak be, mint azt megszokhattuk. Gyorsan járatták a labdát és gyorsan is mozogtak. Hozzá kellett szoknunk ehhez a ritmushoz.” – nyilatkozta Tajvanról Elena Delle Donne, az amerikai válogatott egyik legjobbja.

Tartottak az amerikaiak a tajvaniaktól és a mérkõzés elején úgy nézett ki, hogy joggal. 5 perc után ugyanis 14-14 állt az eredményjelzõn. A negyed végére a stanfordi Nnemkadi Ogwumike villanásai után azonban 29-21-re hízott a differencia a két együttes között. A második szakasz elején még 6 pontra felzárkóztak az ázsiaiak, de ezt követõen beindult a henger. A szünetben már 55-38 volt az állás.

A harmadik negyedben a 30 pontot is megközelítette a differencia és innentõl kezdve nem volt kérdés, hogy melyik hölgykoszorú állhat a dobogó legmagasabb fokára. A mérkõzés vége 101-66 lett. Az amerikai csapat legjobbjának a 24 pontot és 9 lepattanót szerzõ Nnemkadi Ogwumike bizonyult.

„Úgy vélem, hogy ez a mérkõzése még jobban sikerült neki, mint a két évvel ezelõtti U19-es világbajnokság döntõje. Ez nagyon sok mindent elmond róla, nemcsak a tehetségérõl, de az elhivatottságáról is. Egy edzõ álma, ha a legjobb játékosa a legfontosabb mérkõzéseken nyújtja a legjobb teljesítményét. Azt hiszem egy ilyen döntõ tökéletes alkalom arra, hogy egy klasszis még feljebb lépjen játékban.” – értékelte Ogwumike teljesítményét Fennelly mester.

Az Egyesült Államok válogatottja veretlenül diadalmaskodott. A tornán az amerikaiaknak csak elõdöntõben az ausztrálok ellen voltak nehezebb pillanataik, de ebben a mezõnyben igazi ellenfelük nem akadt.

A bronzérmet Ausztrália szerezte meg, miután 66-56-ra legyõzték a Louice Halvarsson és Frida Eldebrink kettõs által repített svéd válogatottat. Az ötödik helyre az oroszok értek oda Kanada legyõzésével.

Eredmény
Tajvan – Egyesült Államok 66-101 (21-29, 17-26, 16-20, 12-26)

Hirdetés