Hirdetés
Nagyvilág

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága is kiállt a tokiói olimpia elhalasztása mellett:

:

Hirdetés

A tokiói olimpia kapcsán megszólalt az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOPC). A NOB legnagyobb befolyással bíró nemzeti tagszervezete kiállt a játékok elhalasztása mellett.

Kanada és Ausztrália hétfői bejelentése, illetve Dick Pound NOB-tag minap tett sokat sejtető nyilatkozata után egy újabb fontos lépés árulkodik arról, hogy egyre közelebb a tokiói olimpia halasztásának bejelentése. Ez a keddi nap vélhetően fordulópont lesz és nem csak az amerikai állásfoglalás miatt, már a japán közszolgálati televízió is elkezdte pedzegetni annak a lehetőségét, hogy 2021-ben rendezzék meg az ötkarikás játékokat – számolt be a CNN.

Az USOPC az olimpiai versenyrendszerben még érintett sportolói között készített felmérést. Végül 1780 válaszadó reakcióit kiértékelve arról tájékoztatták a NOB-ot, hogy a sportolóik visszajelzése alapján nem lehet más a javaslatuk, mint a halasztás.

A felmérés során nagyon sok egyéni problémával találkoztak és szeretnének mindenkinek megnyugtató választ adni, de ez a jelenlegi bizonytalan helyzetben nem lehetséges – fogalmaz a közlemény. A legfontosabb következtetése az amerikai szervezetnek, ha a járványügyi helyzet kedvező fordulatot is vesz, az edzéslehetőségeket tekintve, a dopping-ellenőrzések terén és a kvalifikációs rendszerekben akkora zavarok mutatkoznak, hogy nem lehet más megoldás, mint egy egy későbbi időpont.

Világosabb, mint valaha, hogy a halasztás a legjárhatóbb út. Arra ösztönözzük a NOB-ot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést annak biztosítása érdekében, hogy a játékok minden versenyző számára biztonságos és tisztességes körülmények között zajlanak le.

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi nyomásgyakorlás célravezető lesz. Az NHK, japán közszolgálati adó értesülései szerint Abe Sindzo, miniszterelnök arra készül: hivatalosan javasolja a NOB illetéseinek az ötkarikás játékok egy évvel történő elhalasztását.

Női kosárlabdában az Egyesült Államok az 5:5 szakágban a 2018-as világbajnoki címével kvótát szerzett. A 3×3-as szakágban pedig a 20 csapatos selejtezőn való részvételre jogosult.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés