Hirdetés
Magyarország

Az egyetemi bajnokság négyes döntője előtt a TFSE – Kováts Gabriellát kérdeztük:

:

Fotó: TFSE

Hirdetés

Hétvégén Miskolcon rendezik az egyetemi Final Four-t. Az elődöntőben TFSE – ELTE BEAC és DEAC – UNI Győr SZESE párharcok lesznek. A torna előtt Kováts Gabriellával, a TFSE vezetőedzőjével beszélgettünk a tavasz tapasztalatairól és a várakozásairól.

Legutóbb februárban nyilatkoztál lapunknak, akkor átfogóan áttekintettük a MEFOB küzdelmeit. Folytassuk innen, a szezon tavaszi időszakát hogy értékeled? Ha valaki átfutja az eredményeiteket, láthatja, hogy megszakadt a csapat veretlenségi sorozata, de azt gondolom, hogy ennyi idő után ez már úgymond benne volt a levegőben.

Én is úgy vélem, hogy ez természetesen része a sportnak. Sőt, mentálisan ettől csak erősebbek lettünk. Érzek egy bizonyítási vágyat a csapatban. A négyes döntőben ráadásul alakulhatnak úgy az eredmények, hogy találkozhatunk a Győrrel, így akár a visszavágásra is nyílhat esélyünk.

Összességében zsúfolt volt a tavasz, talán így lehetne a legjobban jellemezni. Jutott a Piros és a Zöld-csoportos csapatnak is több halasztott meccse erre az időszakra, illetve a helyosztókkal az élvonalbeli együttesünk is az utolsó hétvégéig játszott. Pár hete tudunk teljes kerettel együtt edzeni és készülni a MEFOB döntőre.

A TF „E” termét bontják, így mi a Zöld-csoportosokkal átmentünk a Városmajorba, az MTK-ra és együtt készülünk azóta a Piros-csoportosokkal. Ez óriási segítség számunkra, ennek köszönhetően ugyanis a keret magja együtt tud edzeni. Természetesen más csapatoknál is előfordul az, hogy több helyről érkeznek játékosok, de nálunk ez három oldalról történik és mindenhol sok terhelést kapnak. Most már ráadásul zajlik a vizsgaidőszak, a TF-en gyakorlati tárgyakkal is számolni kell, emiatt fizikálisan sokszor fáradtak a lányok.

A Miskolci Egyetem ellen a negyeddöntőt összesítésben 174-97-re nyertétek. A párharc során látott keret és forma lehet az irányadó a hétvégére?

Egy-két hiányzónk akkor is akadt, de egyébként igen. Galli-Hirling Borbála nem volt például a negyeddöntőben, aki meghatározó centerünk. Összességében viszont megpróbáltunk úgy játszani, hogy már a döntőre is gyakoroljunk. A második meccsre a miskolciak kevesen tudtak eljönni, így abból messzemenő következtetést nem vonnék le. Az idegenbeli meccs viszont reális képet mutatott.

Idén a MEFOB FESZT keretében kerül lebonyolításra a négyes döntő. Szemléletesen fogalmazva viszont azt mondhatjuk, hogy a női kosárlabda torna nem lesz egy fesztivál az előttünk álló hétvégén. Az eddigi eredmények az utóbbi évek legélesebb versenyfutását vetítik előre.

Most nem annyira a közösségformálásról, buliról fog szólni, mint a régi szép időkben (nevet). Komolyra fordítva a szót, idén valóban négy közel hasonló játékerőt képviselő csapat fog megmérkőzni és emiatt nagyon várom már. Talán mondhatom, hogy emeli a MEFOB fényét, hogy egy ilyen nyitott döntő kerekedhet és nem előre lefutott, nincs úgymond papírforma eredmény.

Az is érdekessé teszi az idei döntőt, hogy semleges helyszínen lesz a torna. Senkinek nincs így hazai pályája. A négyünk közül a DEAC az egyedüli, akik a keleti csoportból érkeznek. A többiek jól ismerik egymást és a nyugati csoportban találkoztak is idén. Hogy ez előny vagy hátrány a DEAC-nak, azt még nem tudhatjuk. Ez akár előny is lehet, hiszen a többiek ismerik egymás figuráit és azt, hogy nagyjából ki mit tudhat. Szerintem abszolút a pillanatnyi forma dönthet.

Az elődöntőben az ELTE-BEAC lesz az ellenfél. Rengeteget fejlődött a csapatuk az elmúlt időszakban. Te miben látod ezt az eredményességi fordulatot?

Van egy kiváló edzőnőjük Laklóth Anna személyében, aki a szakmai tudásával és azzal, ahogy pedagógiailag a lányokhoz viszonyul, nagyon sokat tud segíteni a csapatnak. Emellett hosszabb ideje ugyanazzal a maggal dolgoznak és így évről évre szoknak össze.

Az ELTE-BEAC együtteséből Takács Emese a játékosod a TFSE-MTK U23 Zöld csoportos gárdájában. A MEFOB során viszont ellenfélként találkoztok. Ez egy sehol máshol nem tapasztalható versenyhelyzet. Milyen megélni?

Valóban, az ELTE-BEAC egyik legmeghatározóbb játékosa nálam a TFSE Zöld-csoportos csapatában is kulcs szerepet tölt be, de ezt félre kell tenni és az aktuális helyzetre koncentrálni. A szezon közben ellenük játszott meccseken két dologra figyeltem, hogy győzzünk és Emesére vigyázzunk. Büszke vagyok rá, hogy ilyen szerepelt tölt be ebben a bajnokságban is.

Mi lehet a kulcs a TFSE számára a hétvégén? Nekem elsőre a statisztikára pillantva a mélyebb keret tűnik fel.

Viszonylag hosszú a padunk és azonos tudásúak a játékosok. Az nagy segítség nekem, hogy nem 6-7 embert kell forgatni, hanem gyakorlatilag bárki bármikor bevethető. Hogy ezen felül mi lehet a kulcs? Az biztos, hogy nagy lendületet, önbizalmat és motivációt ad, hogy évek óta nyerjük ezt a bajnokságot. Mindenki mindent megtesz, hogy folytassuk ezt a sorozatot. Vannak olyan elsőévesek ebben a keretben, akik ezt az élményt először tapasztalják meg és szintén nagyon éhesek a bajnoki címre.

Az pedig az egész mezőnynek komoly motiváció, hogy idén várhatóan megrendezik az EUSA kosárlabda Európa-bajnokságát és a győztes részvételi jogot szerez. Mivel a Covid óta minden nemzetközi verseny elmaradt, legutóbb éppen az Universiadét halasztották el, így két év után először lehet újra nemzetközi tornára utazni.

Neked ez lesz az első négyes döntőd vezetőedzőként. Hosszú ideje letaszíthatatlan a trónról a TFSE. Jelent ez kis nyomást?

Kis nyomást valóban ad. Éppen azért, amit mondtam, hogy amekkora motivációt ez a győzelmi sorozat, akkora felelősség is egyben. Mindenki a bajnokot akarja elkapni és a többieknek ilyen szempontból nincs veszíteni valójuk, mert óriási dolog lenne, ha a nőknél más szerezné meg a bajnoki címet.

Becsülettel felkészültünk és igyekszünk a legjobbat kitenni a pályára. Ha ez megvalósul, akkor mi megtettünk mindent és tiszta lelkiismerettel fejezhetjük be a szezont.

Hirdetés