Hirdetés
Archivum

Az egyetemi kosárlabdázás klasszikusa jön az Egyesült Államokban:

:

Hirdetés

Vasárnap este magyar idõ szerint 22 órától kerül sor a Jimmy V Women’s Classic keretében a Notre Dame és a UConn összecsapására. Az egyik legnagyobb egyetemi rivalizálás érkezik újabb állomásához.

Fotó: NCAA.com

Fotó: NCAA.com

A Notre Dame és a UConn párharca nõi kosárlabdában egy olyan klasszikus, amirõl olyanok is hallhattak, akik nem követik napi szinten az egyetemi történéseket. A két csapat idén is veretlen még. Az országos rangsorban a címvédõ Notre Dame az elsõ és a UConn a második. Összesen 48 tétmeccset vívtak és ebbõl már a hatodik alkalom lesz a vasárnapi, amikor úgy futnak ki a pályára a felek, hogy õk ketten az elsõ és a második helyen rangsoroltak.

Az elmúlt évadban decemberben a UConn nyert, míg tavasszal a Final Four elõdöntõjében emlékezetes hosszabbításos csatában a Notre Dame. Az a Notre Dame, mely az elmúlt 17 évben a legnagyobb kihívás elé állította Geno Auriemmát és aktuális tanítványait. Ebben a példátlan dominanciában talán az egyetlen szakmai program, amely ellen nem mondható ki egyértelmûen a fölényük.

Az idei évadra természetesen változtak a keretek. A Notre Dame alapcsapata jobban együtt tudott maradni: Kathryn Westbeld az egyetlen kulcsemberük, aki végzett. Az idén is 25 pont felett átlagoló Arike Ogunbowale, aki tavaly a UConn ellen (is) utolsó másodperces gyõztes találatot jegyzett, illetve Jackie Young, Marina Mabrey és Jessica Shepard is visszatérhetett. Ráadásul a korábbi sérültek közül Brianna Turner is felépült.

Az ESPN összeállításában Muffet McGraw edzõnõ két területet emelt ki, ahol még akadozik a gépezet a címvédõnél. Meglátása szerint a fiatal pad egyelõre kevesebb segítséget ad a rutinosabbaknak, illetve a védekezést még nem tartja olyan hatékonynak a stáb, mint tavaly.

A UConn esetében nagyobb volt a változás. Gabby Williams, Kia Nurse és Azura Stevens már a profik között villog. Húzóembereknek így Katie Lou Samuelson, (20.0 pont, 6.8 lepattanó), Napheesa Collier (18.3 pont, 9.8 lepattanó) és Crystal Dangerfield (13.2 pont, 5.3 gólpassz) léptek elõ. Félelmetes a névsor így is.

Amíg a Notre Dame szakvezetõje hiányolja a pad segítségét, addig Geno Auriemmának erre nem lehet panasza. Megan Walker (11.5 pont, 5.5 lepattanó) és Christyn Williams (10.8 pont, 4.0 lepattanó) is minõségi perceket hoz. A legendás szakember mindkettõjüket méltatta a korábban már idézett ESPN elemzésben.

Mivel igazán nagy feladat elõtt még nem állt idén a UConn, így nehéz megítélni a formájukat. A számaik eddig lenyûgözõek, de az biztos, hogy az elsõ komoly visszajelzés a vasárnap esti meccs lesz. A Notre Dame már túl van egy top10-es riválison. Az Oregon State ellen a félidõben 9 pontos hátrányban voltak, de ebbõl 50 pontos második félidõvel álltak fel.

Fotó: NCAA.com

Fotó: NCAA.com

Hirdetés