Hirdetés
Archivum

Az egyetemi versenyrendszerben és az európai rutinban látják az amerikaiak a fölényüket:

:

Hirdetés

A hétvégén lezárult a 2016-os olimpia, melynek nõi kosárlabda tornája a várakozásoknak megfelelõen az Egyesült Államok hatalmas fölényét hozta. Az ötkarikás játékok sajátossága, hogy lényegesen több újságíró dolgozik a helyszínen, mint bármely másik nõi kosárlabda tornán. Az amerikai válogatott utolsó riói sajtóeseményen Geno Auriemma és Sue Bird is megkapta azt a kérdést, hogy miben látjuk válogatottjuk nagy fölényét.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Auriemma elsõsorban az egyetemi versenyrendszerben látja a fölény okát. „A nemzetközi kosárlabdát egy körforgás jellemzi. Nagyon nehéz hosszú idõn át az élen lenni. Nekünk ott van a szövetség, amely nagyon elkötelezett gazdasági, szakmai és érzelmi tekintetben is amellett, hogy rendszeresen aranyéremért küzdhessünk. Ez biztos, hogy nagyon sokat számít. Emellett ott van az egyetemi kosárlabda rendszere, amely négy évre egy stabil képzést biztosít a játékosoknak. Messze nem dominálunk ennyire a 17-18 évesek között. Abban a korban más válogatottak játékosai képzettebbek, többek tudnak a játékról az amerikaiaknál. Ezt követi az egyetemi tapasztalat, ami felkészíti õket a profi pályafutásra, hogy el tudjanak menni külföldre játszani és mindenre, ami ehhez szükséges.” – mondta a UConn legendás szakvezetõje, aki szerint a nemzetközi mezõny eredményeiben mindig is volt egy kis hullámzás és most valóban az Egyesült Államok van a csúcson.

„Most éppen Brazília nem annyira erõs, de Kanada például feljövõben van. Nem dominálnak annyira az oroszok, de Európából Spanyolország ott volt a világbajnoki döntõben és most itt az olimpián is velük játszottunk. Talán az ausztráloknál is látható kis hullámvölgy, viszont Szerbia, annak ellenére, hogy milyen kis ország, a nõk és a férfiak között is az érmekért tud harcolni. Azok az országok is, akiket elõbb felsoroltam, hogy nem megy nekik annyira, õk is vissza fognak jönni. Az orosz fiatalok például megint nagyon jók. Ez egy körforgás, amelyben azt lehet mondani, hogy most mi vagyunk a legjobbak. Talán olyan színvonalon, amit még a nõi kosárlabdában nem láthattunk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az ellenfelek a korábbi évekhez képest gyengébbek lennének. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a nõi kosárlabda az Egyesült Államokban erõsödik évrõl évre a legjobban.” – fogalmazott Auriemma, majd hozzátette, hogy a nõi mezõnyt általánosságban egy komoly kiegyenlítõdés jellemzi.

„Ha megnézzük a torna mérkõzéseit, hogy mennyi hosszabbítás, mennyi szoros végjáték volt. Ha azt figyelembe vesszük, hogy a világranglista másodikja Ausztrália kiesett a negyeddöntõben vagy a 2012-ben döntõt játszó Franciaország elveszítette a bronzmérkõzést. Amennyiben kivesszük az Egyesült Államokat a mezõnybõl, ez egy kiegyenlített verseny volt.” – összegzett az amerikai kapitány.

Sue Bird egy kicsit másik oldalról közelítette meg a kérdést. Véleménye szerint elsõsorban annak köszönhetõen nõ a különbség évrõl évre, hogy az amerikaiak megismerték, kiismerték az európai mezõnyt. „Jelentõsen megváltozott a felkészülésünk a nemzetközi tapasztalatok miatt. Ha visszagondolok akárcsak 2002-2004 környékére, még akkor sem játszottak ilyen sokan külföldön. Még azokban az idõkben is úgy jöttünk ezekre a tornákra, hogy nem ismertük a mezõnyt, sokszor még a játékosok neveit sem tudtuk kimondani. Most már úgy zajlik az ellenfelek feltérképezése, hogy Palau-ról beszélünk, aki balkezes és bizonyos szituációkban ezt meg azt szokott csinálni. Mindent tudunk ezekrõl a csapatokról, magabiztosan játszhatunk más játékstílus ellen is. 2004-ben nekem is be kellett látnom, hogy el kell menni külföldre, különben a tapasztalat hiánya gondot fog okozni. Most már mindenki így gondolkozik, nem érhet minket olyan meglepetés, mint korábban többször is a férfi válogatottat. Õk nincsenek hozzászokva a játékvezetõkhöz, ehhez az egész közeghez, mi igen. Számunkra már teljesen normális.” – mondta a klasszis irányító.
 

Az USABASKETBALL.com összeállítása alapján.

Hirdetés