Hirdetés
Archivum

Az El Clásico következik nõi kosárlabdában:

:

Hirdetés

Az idei évad elsõ spanyol csúcsrangadójára kerül sor szombaton 16 órától, amikor a címvédõ Salamanca fogadja a Valenciát. Hatalmas presztízscsatára van kilátás, ahol megjósolhatatlanok az erõviszyonok.

A visszavágás vágya fûtheti a Valenciát. Öt szezon után ugyanis az elmúlt évad volt az elsõ, amikor a Valencia trófea nélkül maradt, ráadásul a legnagyobb hazai riválisát egyszer sem tudta legyõzni. Natalia Hejkova együttese a hat vereség közül ráadásul kettõt a spanyol bajnoki döntõben, egyet pedig az Euroliga elõdöntõjében szenvedett el.

Pikáns csatának nézünk elébe abból a szempontból, hogy idén nyáron is nagy volt a játékosmozgás a két klub között. Áttette Valenciába a székhelyét a fáradhatatlan irányító Silvia Domínguez, akinek a távozása igencsak szíven ütötte a salamancai híveket. Csakúgy, mint Sancho Lyttle búcsúja, aki szintén a harmadik legnagyobb spanyol városban keresi az idei évadtól a kenyerét. Lyttle azon túl, hogy óriási közönségkedvenc volt, gyakorlatilag Salamancában lett sztár és onnan jutott el elõbb a spanyol állampolgárságig, majd a válogatottig. Valenciából pedig Marta Fernandez érkezett Lucas Mondelo együtteséhez. Fernandez tavaly tért haza hosszú-hosszú évek légióskodása után, de nem váltotta be a hozzáfûzött reményeket, így finoman szólva sem ragaszkodott személyéhez Natalia Hejkova és a klubvezetés.

Bár érdekesek az elõzmények, a találkozón nem ezek fognak számítani. Sokkal nagyobb kérdés, hogy a támadás vagy a védekezés dominál. A legjobban támadó csapat a ligában a Salamanca, 84 pontot átlagolnak mérkõzésenként, míg a Valencia a legjobban védekezõ gárda, a bajnokságban 58 pontot kaptak eddig átlagban az idei évadban. Hejkovának tehát úgy tûnik, hogy sikerült a Szpartak Moszkva után a Valencia sztárjaival is egy erõs védekezési szisztémát kialakítania, de nem lehet tudni, hogy a Salamanca gyors emberei, Isa Sanchez, Fernandez vagy éppen Xargay ellen mire lesznek képesek. Hasonló szerkezetû gárdával ugyanis még nem játszottak Palauék.

A leginkább sorsdöntõnek a palánk alatti csata tûnik. A valenciai oldalon Wauters, Lyttle és Yacoubou is bevethetõ, míg az utóbbi idõben érdekesség volt, hogy Lauren Jackson szinte 3-as pozícióban harmadik magasemberként tûnt fel a pályán és ez olyan húzás Hejkova részérõl, melyre eddig egyetlen riválisnak sem volt válasza.

A két csapat eltérõ formában és lelki állapotban érkezik a rangadóra. A Valencia a Jekatyerinburgot és a Galatasarayt is verte az utóbbi idõben, míg a Salamanca a Fenerbahcétól és a CCC Polkowice gárdájától is kikapott, amivel nemcsak véget ért 38 mérkõzésre nyúló veretlenségi szériájuk, de a szurkolók már-már válságról beszélnek. Aki nyer, az lépéselõnybe kerül az alapszakasz megnyerését illetõen, de ami fontosabb, egy olyan összecsapás kerekedhet délután, aminek az eredménye az egész szezonban végig kísérheti az együtteseket.
 

Végül, de nem utolsósorban, ki kell emelni hogy a Valencia-Salamanca rangadók történetében elõször mindkét oldalon szerepel magyar játékos. A Valenciában Honti Kata, a Salamancában Vajda Anna. Ezt a spanyolokon és az amerikaiakon kívül idén egyetlen nemzet sem mondhatja el magáról, de komolyra fordítva a szót: leírhatatlanul nagy dolog ez, mivel a nõi szakág krémjét láthatjuk majd és aki itt bármilyen formában szerepet kap, az már letett valamit az asztalra.

Hirdetés