Hirdetés
Magyarország

Az Elazig ellen vív Európa Kupa negyeddöntőt a Szekszárd:

:

Hirdetés

Csütörtökön 16 órától lép pályára az Európa Kupa negyeddöntőjében az Atomerőmű KSC Szekszárd. A Kayseriben kialakított buborékban a török Elazig lesz a rivális.

A nyolcaddöntőben

Az Atomerőmű KSC Szekszárd 66-53-ra legyőzte a Hainaut Basket csapatát a keddi nyolcaddöntőben. A második negyed hajrájában indított 17-2-es futás megfordította a mérkőzés menetét és onnantól a Szekszárd – a francia felzárkózási kísérletek ellenére – kézben tartotta az irányítást. Minden előzetes várakozást felülmúlt DeWanna Bonner debütálása, aki hosszabb kihagyása ellenére 26 pontot jegyzett. Már az első félidőben igazolta klasszisát, amikor a 15 pontja elengedhetetlennek bizonyult, hogy ne kerüljön nagyobb előnybe a rivális. Ez egyben megmutatta azt is, hogy mit jelent egy világklasszis jelenléte nemzetközi porondon. Mellette az 51-28-ra nyert lepattanócsata (közte Erica McCall 21 lepattanója) és a második esélyből elért 21 pont szintén döntő faktor volt, amire csütörtökön is lehet építeni.

Fotó: FIBA.Basketball

A másik nyolcaddöntőben az Elazig hatalmas küzdelemben 88-86-ra verte a házigazda Kayserit. Az első negyed végén 30-24-re vezetett a Kayseri, de a félidőre 53-44-re fordított az Elazig. A legnagyobb differencia 12 pont volt a felek között, a Kayseri azonban a harmadik negyed végére 67-63-ra felzárkózott. A záró szakaszban egyszer tudták átvette a vezetést a hazaiak, az utolsó percben 86-85-nél. Az Elazig számára nyolc másodperccel a vége előtt Gamze Takmaz értékesítette a győztes triplát. A csapatukban Kelsey Mitchell 25 pontot ért el, míg a DVTK korábbi centere Kristine Vitola 23 ponttal és 13 lepattanóval dupla-duplát jegyzett.

Hazánkban is ismert játékosok török oldalon

Az Elazig hatalmas hullámvasúton ül az egész szezonban. A februári válogatott szünet után volt például egy négymeccses vereség-sorozatuk. Hátráltatta a munkájukat Jelena Dubljevic sérülése, ki kellett hagynia meccseket Kelsey Mitchell-nek is. Ráadásul a koronavírus szintén megtépázta a csapatukat. A feljátszó fiatalokkal együtt összesen 18 játékos lépett pályára legalább egy összecsapáson a bajnokságban.

Fotó: FIBA.Basketball

A februári nehézségekre válaszul a DVTK-ból ismert, majd a Fener-nél beugró szerepet vállaló Kristine Vitolát szerződtették. A lett center a nyolcaddöntőben mutatott teljesítményével igazolta, hogy érdemes volt bizalmat szavazni. Nem ő az egyetlen, akit magyar csapatban láthattunk. Emma Cannon a Csatában remekelt a csonka szezonban, kora ősszel a WNBA-ben a Las Vegas Aces beugrója volt, majd innen került Törökországba. Bár felmerült a visszavonulás gondolata is, Törökországban pályafutása egyik legjobb évét hozza a bajnokságban 23,1 pont és 13,1 lepattanó átlaggal. Az Európa Kupában pedig 19,8 ponttal és 12,8 lepattanóval mérkőzésenként.

Kelsey Mitchell és Nika Baric az Elazig legismertebb játékosai

Ha az Elazig keretét nézzük, akkor a két legnagyobb név Kelsey Mitchell és Nika Baric. Mitchell az Ohio State szakmai programjában pallérozódott, majd a WNBA-ben az Indiana Fever húzóembere lett. Légiósként a csapatválasztásai eddig elmaradtak a várttól, de itt az Elazignál megcsillogtatta már a képességeit. Különösen a nemzetközi meccseken tette oda magát. A 24.5 pontos átlaga önmagáért beszél. A szlovénok klasszisa Nika Baric egy hosszú orosz időszak után némileg kikerült az Euroliga körforgásából. Számára nagy lehetőség egy jó Európa Kupa menetelés és utána esetleg feljebb lépni. A rutinja rengeteget ér. Például kedden is 14 pontra, 13 gólpasszra épülő dupla-duplával vezérként lépett fel.

Fotó: FIBA.Basketball

Mint minden feltöltött keretű török gárdát, az Elazig csapatát is döntően egyéni megoldások jellemzik. A minőségi légiósok klasszis villanásai mellett ugyanakkor van erős hazai hozzájárulás. A válogatott Gamze Takmaz az igazi motorja a közösségüknek, 24 bajnokin és négy Európa Kupa meccsen ott volt a pályán. Kedden 19 pontot elérve segítette a társait, de kiemelhetjük mellette Sera Ozelcit is, aki egyedüliként mind a 25 bajnokim szerepelt és 26 perces átlaga van.

A statisztika kedvező képet fest

Ha a négy Európa Kupa találkozó alapján a két csapat összehasonlító statisztikáját nézzük, akkor fontos mutatókban a Szekszárd fölénye rajzolódik ki. A mezőnyszázalékot tekintve (46%-44%), a lepattanók (45-42) és a szerzett labdák (10-4) átlagát figyelve is elmondható ez.

Különösen fontos a szerzett labdák és az, hogy az ellenfelei eladott labdái után 20 pontot jegyez a magyar csapat. A Szekszárd a kiváló védekezésére egyértelműen építhet. A keddi riválist is sikerült 53 ponton tartani és ez hatalmas fegyvertény nemzetközi porondon. A törökök 80-90 pontos dobópárbajokban rendkívül otthonosan mozognak, de jó védekezéssel elbizonytalaníthatóak. Csapatjátékban, összeszokottságban a KSC előrébb jár, ami jó esélyeket kínál egy történelmi diadalra.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés