Hirdetés
Európa

Az elmúlt 15 év legkisebb költségvetése a Fenerbahce-nál:

:

Hirdetés

Folytatjuk az Euroliga csapatok helyzetét bemutató sorozatunkat. Ezúttal a Fenerbahce kerül a középpontba. A török óriásklub női kosárlabda szakosztályánál jelentősen csökken a költségvetés, de így is igyekeznek versenyképesek maradni.

Ahogy sok élcsapatnál, úgy a Fenerbahce-nál is az újratervezésről szól ez az időszak. Metin Sipahioğlu, aki a női kosárlabdáért felelős elnökségi tag a klubnál, egy interjúban számolt be a Fener honlapján a csapatépítés jelenlegi állapotáról. A sportvezető tavaly vette át az együttes irányítását és akkor a korábbi évekhez képest nagyobb átláthatóságot, felelősségteljesebb gazdálkodást ígért. Ennek szellemében ezúttal sem titkolta, hogy nagyjából 1,3 millió eurót költhetnek bérekre a 2020/2021-es szezonban. Ez az összeg is csak akkor realizálódhat, ha az eddigi névadó támogatóval az Öznur Kablo-val meg tudnak állapodni a folytatásról. Ezzel kapcsolatban egyébként bizakodó.

Tavaly nyáron a Fenerbahce női csapatánál már végrehajtottak egy 35%-os kiadáscsökkenést és most hasonlóra készülnek.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az elmúlt 15 év legkisebb költségvetése áll majd rendelkezésünkre.

– tette hozzá a sportvezető, aki arról is beszélt, hogy ennek ellenére a célokból nem vennének vissza. A klubnál mindig is a négy trófea (három hazai és az Euroliga) a cél. “Meghúzzuk a nadrágszíjat, de nem hátrálunk meg.” – fogalmazott Metin Sipahioğlu, majd kiemelte, hogy a gazdasági források ismeretében kezdték meg a tárgyalásokat a meglévő játékosaikkal.

Első helyre tette Cecilia Zandalasinit, aki elkötelezte magát a közös munka folytatása mellett. Az olasz világklasszis már tavaly nyáron is belement egy kisebb bércsökkentésbe. Ezúttal 35-40%-al csökkentették a járandóságát és ezt is elfogadta. Több komoly megkeresése volt Európából, lényegesen jobb feltételekkel, de szeretné még a következő szezont is a Fener színeiben tölteni és “befejezni az elkezdett munkát.” A csapatkapitány Tuğçe Canitez még ennél is nagyobb áldozatot hozott pénzügyi értelemben. Metin Sipahioğlu elmondása szerint a két játékosa nagyvonalúsága lehető tette, hogy a felszabaduló forrásokból újra versenyképes keret építését kezdhessék meg. Alina Iagupovával is tárgyaltak a folytatásról, de vele nem tudtak megállapodni.

További nevekről a Fenerbahce honlapján a sportvezető nem számolt be. Ahogy azonban a török sajtóhíreket összefoglaló körképünkben kiemeltük: Kayla McBride, Jasmine Thomas, Kia Vaughn és a WNBA drafton másodikként elkelt Satou Sabally érkezhet. Biztosítva, hogy Victor Lapena, akit az Euroligában az év edzőjének választottak, minőségi kerettel dolgozhat.

Az Euroliga kapcsán Metin Sipahioğlu elmondta, hogy folyamatos a kapcsolattartás a FIBA-val. Márciusban elfogadták a szezon felfüggesztését. Bár nagyon jó úton haladtak a Final Four elérése felé, de “az egészség az első.” A török sportvezető is beszámolt arról, hogy a 2019/2020-as szezont a nemzetközi szövetség egy 4-5 napos nyolcas döntő keretében zárná le ősszel. Mivel összesen a négy negyeddöntő és a Fina Four négy meccse (elődöntők, bronzcsata, finálé) maradt hátra a szezonból, így a sportvezető szerint vállalható lenne, hogy pályán versenykörülmények között és ne adminisztratív úton zárják le a 2019/2020-as szezont. Június közepére várható erről végső döntés. Ezen a tornán és a 2020/2021-es kiírásban is részt vennének az Euroligában.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés