Hirdetés
Archivum

Az elõdöntõ elveszett, de az olimpiai selejtezõ még elérhetõ:

:

Hirdetés

A magyar válogatott 62-59-es vereséget szenvedett Belgrádban Nagy-Britanniától a 2019-es Európa-bajnokság negyeddöntõjében. Válogatottunk a második negyedben 10 pontos hátrányba került. Innentõl végig kisebb-nagy különbséggel követtük a briteket, de a végjátékban így is mutatkozott esély a fordításra.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Az Európa-bajnokság meglepetés ágán álomszerûen kezdtük a negyeddöntõt: Raksányi Krisztina négy pontjával és Yvonne Turner triplájával 65 másodperc alatt 7-0-ra léptünk el. Az ekkor megszerzett elõnyt sokáig õriztük, a britek a negyed utolsó két percébe fordulva értek utol minket 11-11-nél. Az elsõ szakasz végére 15-13-nál pedig a vezetést is átvették. A második negyed ott folytatódott ahol az elsõ abbamaradt. Riválisunk továbbra is élesebbnek bizonyult. A magyar válogatott pedig támadásban nem találta a fonalat. A félidõig a 27 mezõnykísérletünkbõl mindössze 8 lett sikeres. Ha ebbõl levonjuk az elsõ perc három találatát, akkor 19 percre vetítve mindössze 5 mezõnytalálatot rögzíthettünk. Ehhez 10 eladott labda jött, amit a britek könyörtelenül megbüntettek. Ilyen szituációkból 14 pontot értek el az elsõ 20 percben. Kellenek ezek az adatok, hogy visszaadjuk a mérkõzés menetét. A britek elõnye ugyanis a játékrész közepére 9 egységre nõtt és a félidõig ez már érdemben nem változott.

A félidõben 32-22 állt az eredményjelzõn. Ellenfelünknél Temi Fagbenle állt az élen, aki már 11 pontnál és 6 lepattanónál tartott. A harmadik negyed kezdetén a 14 egységet is elérte az elõny. A küzdésre nem lehetett panasz. Ugyanakkor nagyon sok kisebb-nagyobb pontatlanság csúszott a játékba, a ritmus és a sebesség is elmaradt valamivel a korábbiaktól. A félidei 10 eladott labda után a harmadik etapban még öt ilyet rögzítettek a mieinknél. Ennek ellenére a negyed végén 46-33 után 48-38-ra visszajöttünk, majd ezzel a lendülettel a záró szakasz elején 48-42-re kapaszkodtunk fel. Ez már 9-2-es futás volt, amelynek a végén a britek idõt is kértek. Lélektanilag rosszul jött a végül 29 egységig jutó, minden tekintetben MVP teljesítményt nyújtó Temi Fagbenle négy pontja. Amikor pedig Leedham büntetõkbõl megszerezte elsõ találatait, visszaállt a 10 pontos differencia.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar lányok egy pillanatig nem adták fel. Betalált távolról Studer Ágnes, majd megvillant Határ Bernadett, utána pedig jött Yvonne Turner triplája. Az utolsó két percbe érve egészen 58-56-ra visszajöttünk. A magyar válogatottnak az utolsó percben 58-56-nál, majd Studer hármasa és egy kihagyott brit támadás után 60-59-nél is adódott esélye, hogy támadjon az egyenlítésért, a fordításért. A lehetõségek kimaradtak, így a britek jutottak a négy közé. Az elõdöntõben tehát nem lesz ott a magyar csapat, de az olimpiai selejtezõt még elérheti. Szombaton a Belgium – Franciaország negyeddöntõ vesztesével mérkõzünk ezért. A magyar csapatban Yvonne Turner 11, Raksányi Krisztina és Studer Ágnes 10-10 egységig jutott.
 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball 

Eredmény

Magyarország – Nagy-Britannia 59-62 (13-15, 9-17, 16-16, 21-14)

Statisztika

Hirdetés