Hirdetés
Archivum

Az elõdöntõbe jutásért játszanak a WNBA-ben:

:

Hirdetés

A Seattle Storm és az Atlanta Dream vár elõdöntõs ellenfélre a WNBA-ben. Csütörtökrõl péntekre virradóra rendezik a WNBA rájátszásának második fordulóját, mely során a harmadik kiemelt Washington Mystics a Los Angeles Sparks gárdáját látja vendégül, a negyedik kiemelt Connecticut Sun pedig a Phoenix Mercury-t fogadja.

Connecticut Sun (4) – Phoenix Mercury (5)

Kezdjük a magyar érdekeltségû párharccal, hiszen a Connecticut Sun otthonában pályára lépõ Phoenix Mercury színeiben Yvonne Turner-nek is szurkolhatunk majd. A két csapat egy évvel ezelõtt ugyanígy a rájátszás második körében találkozott és akkor a Mercury idegenben tudott nyerni. Az kisebb meglepetésnek számított, hiszen az addigi teljesítmények alapján a Sun tûnt erõsebbnek. Ezúttal messze nem akkora favorit a házigazda, bár talán még mindig esélyesebbnek tekinthetõ.

A Mercury a sorsdöntõ élet-halál meccsek nagymestere. Diana Taurasi pályafutása során rájátszás szituációban mind a 12 ilyen jellegû találkozóján gyõzelemre vezette csapatát. Amióta ebben a rendszerben rendezik a rájátszást, háromszor is nyert idegenben egymeccses párharcot a phoenix-i együttes. Sok felvezetésben szóba került, hogy a Mercury miért kiemelkedõen sikeres a kiélezett versenyhelyzetekben. Ez elsõsorban a rutinból adódik. Diana Taurasi, Brittney Griner és az immár édesanyaként idén újra extrát nyújtó DeWanna Bonner megfelelõ koncentrációval játszva olyan erõt képvisel támadásban, ami talán az egész mezõnybõl kiemelkedik. Az más kérdés, hogy egy teljes szezont nézve ez hullámzóbb teljesítménnyel párosul. Amikor azonban egy este kell eldönteni a továbbjutást, hatékonyak tudnak lenni.

A Mercury az egyetlen csapat a ligában, amelyik jobb idegenbeli mutatóval rendelkezik, mint hazaival. Ráadásul az idei három meccsükbõl kettõt megnyertek a Sun ellen. A Sun eközben a legjobb hazai mutatóval bíró gárda és joggal bízhatnak abban, hogy kijavíthatják a tavalyi botlást. Július 13. óta nem találkozott a két csapat. Az All-Star gálát követõen a Sun ismét jobb formába lendült. Ez elsõsorban Jonquel Jones teljesítményének köszönhetõ, aki a gála óta 18 pont felett átlagol. Jones-nek a Mercury elleni három meccsen a szezon elsõ felében nem ment, ha most tudja tartani az elmúlt hetek formáját, egészen más megvilágításba helyezheti a párharcot. Mindkét csapat elsõsorban támadásban erõs, a Mercury nagy trióját méltattuk, míg a Sun keretébõl öten is 10 egység felett átlagolnak. Chiney Ogwumike 14.4-es átlaggal a legeredményesebb. Pikáns csatára készülhetünk.

Washington Mystics (3) – Los Angeles Sparks (6)

A Washington Mystics át tudja-e lépni a saját árnyékát vagy a Los Angeles Sparks érvényesíti rutinját – így lehetne felvezetni ezt a párharcot. A Mystics még soha nem járt döntõben, sõt a rájátszás harmadik fordulójába is mindössze kétszer jutottak el. A Sparks eközben az elmúlt két évben finálét vívott és bár idén hullámzóbb a szezonjuk, ebben a keretben továbbra is benne van a potenciál egy jó eredményre. Az alapszakasz meccseket nézve a három egymás elleni találkozóból kettõt a washingtoniak nyertek. Mindkét fél tudott viszont idegenben gyõzelmet aratni. Az egyetlen hazai siker éppen a múlt héten pénteken született, amikor a Mystics óriási csatában 69-67-re verte a Sparks alakulatát. A Los Angeles-i gárdát ez a vereség szorította le a hatodik helyre a tabellán.

A Sparks a rájátszás elsõ fordulójában óriási meccset nyert a Minnesota Lynx ellen. Nem is feltétlenül a színvonal, hanem az érzelmi oldal, a rivalizálás felfokozottsága volt extra a keddi találkozón. A több nehézséggel bajlódó Candace Parker mindössze két pontot szerzett 30 perc alatt, de volt aki elõlépjen a Sparks-nál. Chelsea Gray 26, Nneka Ogwumike 19 és Riquna Williams 17 egységig jutva vezette gyõzelemre a csapatát. Ez az a rutin és a keretbeli mélység, ami miatt nem lehet leírni a háromszoros bajnokot.

Washingtoni oldalon joggal bízhatnak a jó formájukban, hiszen az utolsó kilenc meccsükbõl nyolcat megnyertek. Természetesen minden Elena Delle Donne körül forog, aki 20.7-es pontátlaggal dominál. Csapatszinten is meccsenként közel hat ponttal jegyez többet a Mystics, mint a Sparks. Ez nem csak Delle Donne klasszisának köszönhetõ, hanem annak is, hogy a washingtoniak a harmadik legjobb tripladobók a mezõnyben. Átlagban hárommal többször eredményesek távolról, mint a Sparks. Amíg a Mystics építhet arra, hogy magas posztokon dominálhat, óriási kérdés lesz, hogy a külsõ soruk versenyképesnek bizonyul-e. Ez az a mérkõzés lesz, amit Delle Donne egyedül nem fog tudni megoldani. Ha a Sparks-nál ismét többen extrát hoznak, akkor idegenben is nyerhetnek.

Hirdetés