Hirdetés
Archivum

Az elõdöntõk jönnek:

:

Hirdetés

Pénteken este kerül sor a 33. nõi kosárlabda Európa Bajnokság elõdöntõire. Az alábbiakban a Csehország – Oroszország és a Franciaország – Törökország találkozókra tekintünk elõre.

Csehország – Oroszország 18:00

Egész tornán a meglepetésekrõl beszéltünk és most mégis úgy várjuk ezt az elõdöntõt, hogy a párosításban igazából semmi váratlan nincs. A 2000-es évek egyik legnagyobb rivalizálása folytatódik. Elég csak annyit mondani, hogy a két együttes az elmúlt 10 évben két EB döntõt játszott, de világbajnokságon is összemérték az erejüket. Hogy ebbõl a mai elõdöntõbõl mi sülhet ki? Reméljük, egy felejthetetlen csata.

A két csapatot számtalan statisztika alapján össze lehet hasonlítani, de a torna hivatalos honlapjának nyilatkozva Ilona Burgrová foglalta össze a legjobban az erõviszonyokat. A kiváló center szerint a két együttes szerkezete szinte azonos, képzett és jó kezû magas emberekkel, illetve távolról nagyon jó dobókkal gazdálkodhat mindkét mester. Ha a számokat nézzük, akkor az idei Európa Bajnokságon a csehek szedik a legtöbb lepattanót, szám szerint 43.9-et mérkõzésenként, míg ebben a mutatóban az oroszok a másodikak 42.9-cel. A triplákat az oroszok 42.7%-al dobják, ezzel vezetik ezt a mutatót és mögöttük a csehek érkeznek, szintén impozáns 38.5%-os teljesítménnyel.

A két együttes már találkozott ezen a tornán és akkor az oroszok átgázoltak Lubor Blazek válogatottján. Abból az összecsapásból azonban kár lenne kiindulni. Minden csapatnak egy-egy nagy tornán van egy olyan meccse, amikor semmi sem sikerül, a cseheknek ez volt az. Ez már nem a serdülõbajnokság, elképzelhetetlen, hogy abból az eredménybõl bármelyik alakulat messzemenõ következtetéseket vonna le. Lubor Blazek, a csehek mestere egyébként errõl a mérkõzésrõl igen karakteres véleményt fogalmazott meg. „Úgy érzem, az oroszok elleni összecsapás sorsfordító volt számunkra. A csapatnak be kellett látnia, hogy kiemelkedõ teljesítmények és megfelelõ motiváció nélkül nem lehet meccset nyerni.”

Inkább fejben dõlhet el az elsõ elõdöntõ. Ami megfigyelhetõ, hogy a csehek minden létezõ fórumon azt kommunikálják: a kitûzött céljaikat elérték. Ezzel egyértelmû a szándék, levenni a terhet a játékosokról. Az oroszok egészen más helyzetben vannak. Blazek egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a torna azon szakaszába léptünk, amelyben már az oroszok is érdekeltek. Bár csak két nap telt el a két mérkõzés között, de összehasonlíthatatlan volt az a játék, amit Stepanováék a britek ellen a középdöntõben mutattak és amit a negyeddöntõben a lettek ellen produkáltak.


wbasket.hu tipp:
4 pontos cseh gyõzelem

Franciaország – Törökország 20:30

Az a párosítás, ahol minden megtörténhet. A legnagyobb dráma ugyanúgy benne van a pakliban, mint, hogy a franciák az elsõ 5 percben eldöntik a fontos kérdéseket. A papírforma, már ha egy EB elõdöntõn van ilyen, akkor az természetesen a címvédõ sikerét vetíti elõre.

Érdekes, bár Montenegró vereséget szenvedett, de ennek ellenére bemutatta, hogy miként lehet legyõzni a törököket. A legfontosabb, hogy Nevriye Yilmaz-t nem szabad engedni kibontakozni és amikor vészmegoldásként a triplához nyúlnak Ceyhun Yildizoglu tanítványai, akkor meg kell akadályozni, hogy szabadon dobjanak a kicsik. Ez így leírva nagyon könnyûnek tûnik, de Montenegrónak sem sikerült megvalósítania. Yilmazt az elsõ 20 percben kivették a játékból és legalább 3-4 szituáció volt, amikor Skerovicék megtörhették volna a riválisukat, de nem tették. A triplákkal életben maradtak a törökök, majd a második félidõben már fizikálisan és mentálisan is jobban bírták a strapát.

Ceyhun Yildizoglu elsõsorban abban látta a csapata erõsségét, hogy fejben minden játékosa nagyon egyben van ezen a tornán. „Boldog vagyok, mert amikor három évvel ezelõtt átvettem a kapitányi posztot, komoly célokat tûztem ki. Az elsõ sajtótájékoztatón olimpiai vagy világbajnoki részvételrõl beszéltünk, és most egy lépésre vagyunk az álomtól. Két mérkõzés van vissza a tornából, én hiszek a játékosaimban. Amikor elkezdõdött a torna, még nem volt meg a kellõ összhang a csapatban. Azonban minden egyes mérkõzésen jobb és jobb kosárlabdát játszottunk, a támadójátékunk és a védekezésünk is összeállt. Játékosaim mindig készen állnak a játékra. Például még nem tudom, hogy miként állítom össze a kezdõcsapatot az elõdöntõre, de biztos lehetek benne, hogy mindenki a keretben készen áll a feladatra.” – nyilatkozta a török szakvezetõ.

A franciák a litvánok ellen megmutatták az igazi arcukat. A második félidõben a gallok rutinos klasszisai minden fontos pillanatban jó döntést hoztak. „Törökország komoly csapat, nagyon jó játékosaik vannak. Nehéz mérkõzésre számítok. Még nem találkoztunk velük, meg kell nézni a játékukat videóról, hogy mivel tudjuk megállítani õket. Azt hiszem, ezen a negyeddöntõn, elsõsorban a negyedik negyedben megmutatkozott, hogy mennyire rutinos csapat vagyunk. Ahogy a szünet után visszajöttünk a litvánok ellen, az nagyszerû volt.” – mondta Edwige Lawson, a negyeddöntõ egyik hõse.

wbasket.hu tipp: 11 pontos francia siker

Hirdetés