Hirdetés
Archivum

Az elsõ benyomások a WNBA szezonnyitó hétvégéjérõl:

:

Hirdetés

A hétvégén elrajtoltak a WNBA 2019-es kiírásának küzdelmei. Mielõtt belevágnánk a második játékhét mérkõzéseibe, érdemes összefoglalni a nyitány tapasztalatait. Az újoncokat már összegeztük statisztikák segítségével. Most jöjjön egy kicsit szubjektívebb áttekintés.

Fotó: WNBA

Fotó: WNBA

Soha ne becsüld le a bajnok szívét – szól az örök igazság és ezt a hétvégén a WNBA is bizonyította. A Seattle Storm Sue Bird, Breanna Stewart és Dan Hughes vezetõedzõ nélkül legyõzte ünnepi szezonnyitó mérkõzésén a Phoenix Mercury-t. Minden bevethetõ klasszisuk elõrébb lépett és egy igazán jó közösségnek ezek az erényei. A tavalyi legjobb „hatodik ember” Natasha Howard karriercsúcsot szállított, de Jewell Loyd és Jordin Canada is remekelt. Ha így játszanak, nem kell õket félteni. Nem úgy a csalódást okozó Phoenix Mercury-t. Diana Taurasi és Sancho Lyttle hiányában is favoritként léptek pályára riválisuk otthonában. Egy adatot elég mondani, DeWanna Bonner és Brittney Griner 49 pontot szereztek, a többiek 19-et. A kispadjukról mindössze három pont jött. Nyoma sem volt annak a mély keretnek, amire joggal építhetnének. Ha ezt nem tudják tartósan kezelni, akkor bizony a bajnoki álmok hamar elillanhatnak.

A tavalyi döntõs Washington Mystics rangadón a Connecticut Sun otthonában szerepelt és vereséget szenvedett. Elena Delle Donne és Aerial Powers hiányában ez nem meglepõ. Különösen, hogy Kristi Toliver is megsérült az összecsapáson. Ettõl függetlenül figyelmeztetõ jel lehet számukra, hogy Emma Meesseman extráján túl nem volt pont a játékukban. Tavaly sokkal, de sokkal többet tettek hozzá a kiegészítõk. Magyar szemmel annak örülhettünk, hogy a DVTK-ból ismert Shatori Walker-Kimbrough értékes megmozdulásokkal szállt be a játékba. A Connecticut Sun viszont elégedett lehet. Úgy tûnik, hogy Chiney Ogwumike távozása ellenére rendben lesznek. 2018-ban a kezdõötösük minden tagja kétszámjegyû szerzett pontot átlagolt. Az elõrelépés (egyik) kulcsát viszont éppen a védekezésük erõsítésében fogalmazták meg. Látva, hogy mindössze 69 ponton tartották a Mystics alakulatát, lehet, hogy meg is valósult ezen törekvésük.

Három tavalyi elõdöntõst már átnéztünk, térjünk rá a negyedikre, az Atlanta Dream-re. Õk a Dallas Wings-t múlták felül nagy csatában. Ha a Sun esetében kiemeltük a védekezést, akkor a Dream esetében ezt fõleg meg kell tenni. Az elmúlt évadban õk voltak a legjobban védekezõ csapat. A WNBA hivatalos honlapjának összefoglalója is azt emeli ki, hogy ezen erényük az idei évre is megmaradt. A Dallas játékosainak 11 dobását blokkolták és mindössze 35.1%-on tartották ellenfelüket. Ugyan a legjobbjuk Tiffany Hayes keveset mutatott, de Jessica Breland (17 pont) és Renee Montgomery (15 pont, 4-bõl 3 sikeres tripla és 7-bõl 5 hibátlan dupla) átvette a helyét. Ez a csapat még Angel McCoughtry sérülése ellenére is bizakodhat. A nyitó hétvége vesztesei közül a Dallas Wings kifejezetten jó érzésekkel hagyhatta el a pályát. Ugyan alulmaradtak, de a teljes mezõnyt nézve náluk volt a legeredményesebb a kispad. Sokan kérdezték, hogy Liz Cambage és Skylar Diggins-Smith nélkül ki fog elõlépni. Nos, azt mondhatjuk, hogy mindenki – a tudásának megfelelõen – igyekezett kicsivel többet hozzátenni. A kezdõbõl csak az újonc Arike Ogumbowale ért el kétszámjegyû pontot, míg a padról Allisha Gray (14 pont) és Brooke McCarty-Williams remekelt.

Jöjjön a két legnagyobb figyelmet élvezõ csapat, a Las Vegas Aces és a Los Angeles Sparks. Egymás ellen vívtak csúcsrangadót, mely az Aces magabiztos sikerét hozta. Liz Cambage ugyan nem játszott az Aces-nél, de így is kiváló benyomást tettek. Talán úgy pontosabb fogalmazni, hogy végre azt hozták, amire a képességeik feljogosítják õket. A’ja Wilson 21 pont, 11 lepattanós dupla-duplája, Kayla McBride 20 pontja ide tartozik. A Draft-ról elsõként elhozott Jackie Young minden mezõnykísérlete jó lett. Érezhetõen új impulzusokat kaptak és ha ebbe a rendszerbe tényleg illeszkedni fog Cambage, akkor sokra vihetik. A Los Angeles Sparks Candace Parker nélkül állt fel. Ez sem magyarázat azonban gyenge játékukra. Maria Vadeeva 24 pontjának európai szemmel nagyon örülhetünk, de nagyjából ennyi. Nneka Ogwumike még összerakott 17 pont, 11 lepattanós dupla-duplát. A testvére, Chiney viszont össze-vissza hajigálta a helyzeteit. Se elképzelés, se játékrendszer, semmi nem látszódott.

Új korszak kezdõdött a Minnesota Lynx életében és ez a korszak hasonlóan eredményes lehet, mint a korábbi. Az újoncok közül Napheesa Collier kiemelkedõen játszott a Chicago Sky legyõzése alkalmával. A rutinos igazolás Odyssey Sims igazolta klasszisát. Sylvia Fowles hozta rutinját. A visszavonuló Lindsay Whalen, a 2019-es évadot kihagyó Maya Moore és térdsérüléssel bajlódó Seimone Augustus nélkül is mûködött Cheryl Reeve rendszere, filozófiája és a nagy klubok, nagy edzõk igazi sajátossága mindig ebben rejlik. Ha a Sparks-nál azt írtuk, hogy se elképzelés, se játékrendszer, akkor itt mind a kettõ a helyén volt. A Chicago Sky-t ütötték ki ezzel, akik csúnyán földbe álltak. A játék minden elemében messze elmaradtak tudásuktól. Kezdõjük, ahol Quigley, Vandersloot, DeShields, Lavender is felvonult, mindössze 33 pontot ért el. Védekezésben pedig nem tudták a Lynx ritmusát megtörni, lassítani a játékot. Semmi nem változott tavaly óta és ez bizony masszív csalódás.

Az elmúlt évadban kilátástalanul játszó gárdák közül az Indiana Fever lehet a legelégedettebb. Mindenki arról beszélt az elmúlt hetekben a klubnál, hogy most fejben sokkal inkább egyben vannak. Ez látszódott akkor, amikor Teaira McCowan utolsó másodperces találatával nyertek a New York Liberty otthonában. Ez egy olyan siker volt, ami valóban átlendítheti õket a holtponton. Komoly értékekkel bírnak. Candice Dupree mellett Erica Wheeler-t, a padról 22 pontot szállító Tiffany Mitchell-t vagy Kelsey Mitchell-t sem szabad elfelejteni. Ha Pokey Chatman mentálisan egyben tudja tartani õket, akkor sokkal többet érhetnek el, mint az elmúlt két évben. A New York Liberty folytatta vereség sorozatát. Hazai debütálásukra ráadásul kevesebb, mint kétezren voltak kíváncsiak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy tarthatatlan és méltatlan a csarnokhelyzet az esetükben. Tina Charles (32 pont, 12 lepattanó) mellett elmaradtak az igazán jó teljesítmények. Csapatszinten a 16 eladott labdára, az alig 40%-os mezõnymutatóra és a gyorsindításos pontok teljes hiányára, nincs magyarázat. Ez bizony ismét az utolsó helyek egyikét vetíti elõre.

Videó: a legemlékezetesebb pillanatok

Hirdetés