Hirdetés
Archivum

Az elsõ hét után az U20-as válogatott – Gáspár Dávidot kérdeztük:

:

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfõn megkezdte a felkészülést az augusztus 3-án rajtoló csehországi Európa-bajnokságra az U20-as válogatott. Az elsõ hét tapasztalatairól Gáspár Dávid vezetõedzõt kérdeztük.
 

Fotó: Katona Tibor

Fotó: Katona Tibor

Már a korábbi összeállításunkban is kiemeltük, hogy még hiányos volt a keret az elsõ héten, ráadásul a játékosok egy részének tanulmányi kötelezettségeknek is eleget kellett tenniük. Hétfõn a szakmai stáb 10 fõvel kezdte meg a munkát. Õk Tenyér Zsófia, Vincze Virág, Dúl Panka, Révész Boróka, Tóth Orsolya, Czukor Dalma, Király Andrea, Radócz Fanni, Kovács Kitti és Szeli Kitti.

Hozzájuk csatlakozott csütörtökön Jáhni Zsófia, aki az Európa Játékokon szerepelt Minszkben. Kányási Veronika fogát mûtötték, így majd jövõ héten kapcsolódhat be a munkába. A keret tagjai még a felnõtt válogatottal Európa-bajnokságon szereplõ Pusztai Petra és Lelik Réka.

„Az elsõ héten azzal a problémával küszködtünk, hogy többször az edzésen nem voltunk meg tízen. Nyolc és 11 között mozgott a létszám, vagy kisebb sérülések vagy tanulmányi elfoglaltságok miatt.” – fogalmazott lapunknak Gáspár Dávid. „Alapvetõen a hangsúlyt az erõnlét megszerzésére fektettük. Nyilván kosárlabda gyakorlatokon keresztül. Nekiálltunk megtanulni a támadási és a védekezési alapelveket és mellette délelõttönként általában kondicionális edzéseket tartottunk.” – mondta a szövetségi kapitány.

Beszélgetésük során arra a felvétésünkre, hogy az U20-as mindig egy speciális korosztály, hiszen a játékosok nagyon eltérõ élet – és pályafutás-szakaszban járhatnak, Gáspár Dávid így fogalmazott: „Kell hozzá idõ és az fontos szempont, hogy ezeket a különbözõségeket azonos szintre hozzuk. Nem is feltétlenül kell arra gondolni, hogy külföld. Hanem csak szimplán más klub, más szisztéma és edzésmódszerek. Idõ kell, de ez alatt a felkészülési idõszak alatt, lehet ezzel kapcsolatban eredményt elérni. Bízunk is ebben.”

Bár még nagyon az út elején tart a közös munka, de kívülrõl nézve szurkolóként mindig az a legfontosabb kérdés, hogy milyen erõsségek várhatóak a csapattól. „Ez attól függ, hogy kik fognak a rendelkezésemre állni. Még nagyon az elején tartunk és egy-egy meghatározó játékos hiánya azt nagyban befolyásolhatja, hogy melyek lesznek azok az erények támadásban és védekezésben, amire támaszkodhatunk.” – mondta Gáspár Dávid, majd így folytatta:

„Biztos, hogy szilárd alapokon szeretnénk tudni a védelmet, akárki is kerül be a 12-be és lesz a pályán. Mindenkinek ezeket az elveket követnie kell és maximálisan odatenni magukat. Támadásban pedig képességekhez mérten próbáljuk kialakítani a játékot, amiben leginkább – szerintem nem árulok el nagy titkot – hátvéd és hármas poszton szeretnénk dominálni. Természetesen nem lebecsülve a többi posztot, de az elõnyszerzés és a pontok nagy része mezõnyposztokról fog érkezni. Ezt próbáljuk erõsíteni.” – zárta beszélgetésünket a szakvezetõ.

A felkészülési meccseket tekintve válogatottunk július 5-én és 6-án Törökországgal mérkõzik Székesfehérváron. Utána Olaszországban, Bormióban szerepel a magyar együttes július 13-án és 14-én. Ezt követõ hétvégén Hollandiát fogadjuk, majd az Európa-bajnokság elõtti utolsó mérkõzéseken Horvátországot.

Augusztus 3. és 11. között a csehországi Klatovy ad otthont az U20-as A-divíziós Európa-bajnokságnak. Az elõzetes menetrend szerint a magyar válogatott augusztus 3-án, szombaton 13 óra 30 perctõl Fehéroroszország ellen debütál. Ezt követõen augusztus 4-én, vasárnap 19 óra 45 perctõl Belgium lesz a rivális. Augusztus 5-én, hétfõn 20 óra 15 perctõl pedig Litvánia ellen zárjuk a csoportkört.

Hirdetés