Hirdetés
3x3

Az első igazi 3×3-as generáció került fel a WNBA mezőnyébe:

:

Hirdetés

Péntekről szombatra virradóra került sor a 2020-as WNBA draftra. A játékosbörzét sok szempontból körbejártuk már, de érdemes olyan szemmel is megnézni, hogy az első olyan generáció került fel a WNBA mezőnyébe, akik a 3×3-at versenyszerűen űzték eddig.

Korábban már volt arra példa, hogy később kiemelkedő karriert befutó játékosok fiatalon a 3×3-as szakágban is megmutatták magukat. Nem kell messzire menni, csak a közelmúltban felidézett 2012-es világbajnokságra gondolni, ahol Bria Hartley, Chiney Ogwumike vagy éppen Skylar Diggins szerepelt az amerikai válogatottban. Egyikük eredménysorát sem kell bemutatni. Ők azonban kampányszerűen egy-egy eseményre ugrottak be. Esetükben tervezetten felépített 3×3-as versenyzésről nem beszélhetünk.

Nem úgy, mint a mostani generáció esetében. Elég arra gondolni, hogy 2019 májusában az Oregon csapata nyerte az Egyesült Államok 3×3-as bajnokságát. A Las Vegas-i döntő MVP-je Sabrina Ionescu lett. Mellette a csapat másik húzóembere Ruthy Hebard volt, aki nyolcadik helyen kelt el a drafton. Ionescu az egyetemi évei alatt végig a 3×3-as válogatott rendelkezésére állt: 2018-ban a világbajnokságon, 2019-ben a Pánamerikai Játékon szerepelt. Limában aranyérmes lett és annak a gárdának szintén tagja volt egyetemi csapattársa Ruthy Hebard. Nyáron még egy FIBA 3×3 WS versenyen is láthattuk őket.

Fotó: USA.Basketball

A másodikként kiválasztott Satou Sabally a német 5:5 válogatottakból mindenkinek jól ismert. Ugyanakkor tavaly az Európa Játékon a 3×3-as nemzeti csapatban való szereplést is bevállalt. Azzal a lendülettel a négy közé jutottak. A harmadik helyen elkelt Lauren Cox az U17-es korcsoportban a gimnáziumi évei végén próbálkozott meg a 3×3-as kosárlabdával. Az első öt kiválasztott közül egyedül Chennedy Carter (Texas A&M) az, aki messze elkerülte a szakágat. Az ötödik kiválasztott Bella Alarie azonban nagyon is benne volt a 3×3-ban. Tavaly nyáron a FIBA 3×3 WS összes állomásán, ahol az amerikaik elindultak, pályára lépett. A Princeton csapatával a hazai bajnokságon harmadikak lettek.

Nyilvánvaló, hogy amikor a fentebb kiemelt fiatalok karrierje beindul, akkor a sérülésveszély és a versenynaptár ütközése miatt sokat 3×3-ban nem látjuk majd őket. Mégis fordulópont lehet ezen generáció megérkezése a profik közé. Alapjaiban változhat meg a gondolkodásmód a 3×3-ról. Sokkal inkább szerves része lehet a tengerentúli női kosaras életnek is ez a szakág. Amíg a most kirakatban lévő, véleményformáló szerepkörben feltűnő sztárok kellő távolságtartással kezelik a 3×3-at, addig a feltörekvő generáció már ebben nőtt fel.

Napjaink nagy sztárjairól tartja magát az a vélemény, hogy olyan sokat a 3×3-hoz nem tudnának hozzátenni. Egész egyszerűen azért, mert ebben nincsen rutinjuk. Emiatt pedig egy-egy udvarias nyilatkozatot leszámítva a szakág népszerűsítésében sem tudnak résztvenni. Ionescu, Hebard vagy éppen Alarie viszont bármely más nemzet hasonló korú fiataljaihoz hasonlóan végig dolgozták az elmúlt nyarakat. Ugyanúgy megtapasztalták a 3×3-nak a közösségteremtő erejét és mindent ami ezzel jár, így várhatóan sokkal nyitottabbak lesznek. Ezzel pedig csak nyerhet a szakág.

Fotó: USA.Basketball

Hirdetés