Hirdetés
Magyarország

Az első lépések – a Soproni Darazsak Sportakadémia három növendéke debütált az élvonalban:

:

Fotó: Sopron Basket

Hirdetés

Szombaton a bajnokság nyitó fordulójában a Sopron Basket 83-59-es győzelmet aratott a Vasas Akadémia otthonában. A találkozón Sitku Zsuzsanna, Kókai Patrícia és Molnárová Anna Laura is megtette első lépéseit a felnőtt magyar élvonalban. A három fiatalt kérdeztük a tapasztalatairól.

“Hatalmas élmény és minden pillanatát élvezem.” – ezekkel a szavakkal jellemezte Sitku Zsuzsanna az elmúlt hetek közös munkáját a felnőtt csapattal. A Soproni Darazsak Sportakadémia U19-es világbajnoki bronzérmes játékosa az egész szezonban a felnőtt együttes keretében bizonyíthat, melyre óriási lehetőségként tekint.

“Ilyen játékosoktól tanulni az én koromban keveseknek adatik meg. Mindenben más, mint az utánpótlás. Akár taktikában vagy éppen abban, hogy mennyi apró részletre kell odafigyelni a mérkőzéseken Ez már nem az utánpótlás, ahol a játékosok nem tudnak olyan sokféleképpen pontot szerezi, itt a legtöbben kintről, bentről, egy-egy helyzetből is veszélyesek. Támadásban, védekezésben sokkal összetettebb módon kell helyt állni. Ez egy komolyabb felkészülést igényel és kezdetben nekem óriási kihívás volt ehhez hozzászokni. Szerencsére mostanra már elég jól sikerült.” – összegzett a fiatal játékos, aki elsősorban azt emelte ki, hogy jóval több az információ a profiknál, mint amit eddig megszokott egy-egy mérkőzéssel kapcsolatban és ez még nagyobb fegyelmet követel meg.

“Felkészülésben mindenképpen más. A világbajnokság egyébként segített ezen, mert ott is sok scouting volt, rengeteg videót néztük és így megszoktam, hogy egy felnőtt bajnoki meccs előtt az összes játékost ismernünk kell. Tisztában kell lenni erősségeikkel és a csapatjátékukkal a védekezés hatékony megszervezéséhez. Arra kell leginkább figyelni, hogy azt csináljuk, amit mondanak nekünk. Ez a legfontosabb, mert nincs nagy tapasztalatunk és szükség van arra, hogy fegyelmezetten kövessük az utasításokat. Ha ezt megtesszük, akkor menni is fog a játék, mert olyan emberektől kapunk segítséget, akik ehhez maximálisan értenek.”

A bemutatkozó soproni játékosok közül Kókai Patrícia volt a legfiatalabb 15 évesen, 8 hónaposan és 3 naposan debütált, de nála nem sokkal idősebb Molnárová Anna Laura, aki 14 nappal született korábban a csapattársánál.

“Az elején természetesen volt egy izgulás bennem. Ahogy teltek a percek és bebiztosítottuk a győzelmet, úgy ez elkezdett leszállni rólam.” – idézte fel a mérkőzést Kókai Patrícia. “Amikor Gáspár Dávid felküldött a pályára, eszméletlen érzés volt. Felkészülési mérkőzéseken már játszottam pár percet. Rendes bajnoki mérkőzést viszont nem, ez leírhatatlan. Nagyon érezni a különbséget ritmusban az utánpótlás és egy felnőtt meccs, de még egy edzőmérkőzés és egy tétmérkőzés között is.”

Az U16-os válogatottban is bizonyító játékos szintén az edzésmunkát emelte ki, ami nagy váltás minden korábbi tapasztalatához képest. “Nekem volt egy B-csoportos meccsem pénteken, de utána mentem a felnőtt csapat edzésére. Itt nem lehet kihagyni egyetlen alkalmat sem. Ahogy megvan tervezve minden: edzeni, edzeni, edzeni kell.” – mondta Kókai Patrícia, majd hozzátette: a Sopron Basket rutinosabb játékosaiban segítőkész sportembereket ismert meg.

“Nagyon segítőkészek, de ha egy valami már elhangzott, akkor azt utána elvárják, hogy úgy csináljuk, ahogy kell. Természetesen tisztában vannak azzal, hogy nekünk még nagyon ismeretlen ez a terep. Bármi problémánk van, nyugodtan fordulhatunk hozzájuk.”

Molnárová Anna Laura a szombati élményeinek felelevenítése közepette szintén arról beszélt, hogy a gyorsaság és agresszivitás az, ami egy fiatal játékos számára talán a legnagyobb kihívás.

“Felemelő érzés volt, hogy pályára léphettem és egy csapatban játszhattam ezekkel az ismert játékosokkal.” – kezdte élménybeszámolóját. “Az élvonal sokkal gyorsabb, agresszívabb. Emiatt gyorsabban kell olvasni a játékot a lehető legjobb megoldást választva védekezésben és támadásban. Ezeket minél kevesebb hibával kell kivitelezni. Én elég maximalista vagyok és minden meccsre készülök, próbálom a lehető legtöbbet kihozni magamból, itt is erre törekszem. Ez nem könnyű feladat. Minden másodpercet a pályán ki kell érdemelni. Még pontosabban, még dinamikusabban kell csinálni a feladatokat. Maximális összpontosításra van szükség a legmagasabb intenzitás mellett.”

A feltörekvő játékosok a példaképeikkel dolgozhatnak, ami további motivációt jelent számukra.

“Az elején tartottam nagyon tőle, hogy milyenek lesznek az edzések azokkal a játékosokkal, akikre felnézek.” – vetette fel Molnárová Anna Laura. “Augusztus eleje óta velük edzek, így kiderült, hogy nem kell tartani tőlük. Nagyon segítőkészek, rendszeresen biztatnak és elmondják, hogy min lehet csiszolni. Természetesen előfordul olyan, ha hibázom, akkor megmondják, hogy nem jó. Ezeket mindig végig gondolom és igyekszem kijavítani a hibáimat. Összességében nagyon motiváló egy csapatban lenni ezekkel a játékosokkal. Látom magam előtt a fejlődési lehetőséget minden edzésen. A nevelőedzőimnek, a szüleimnek és testvéremnek Ferenc Márknak is köszönöm a támogatást, hogy eljuthattam idáig.”

Hirdetés