Hirdetés
3x3

Az első nagy első lépés:

:

Hirdetés

A 3×3-as múltidéző sorozatunkban a négy évvel ezelőtti eseményekre tekintünk vissza. 2016. június 26-án a magyar 3×3-as válogatott megnyerte az andorrai Eb-selejtező-tornát. Ezzel kvalifikálta magát csapatunk a szeptemberi bukaresti kontinenstornára, melyen végül aranyérmet szerzett.

A négy évvel ezelőtti andorrai Eb-selejtező igazi mérföldkő volt a 3×3-as szakág életében. A felnőtt női válogatottunk első hangos nemzetközi sikerét aratta. Ráadásul ezen a tornán mutatott remek teljesítmény tette lehetővé a bukaresti Európa-bajnokságon való sikeres szereplést. Térjünk azonban vissza Andorrába, ahol előzetesen nem lehetett felmérni az erőviszonyokat. Titkon bizakodtunk a jó szereplésben, mert a magyar válogatott minőségi egyhónapos összetartást teljesített. A selejtező előtt ráadásul a prágai erőpróba kifejezetten jól sikerült. Ugyankkor 2016-ban még minden nemzet az útkeresés időszakában járt. Emiatt olyan módon nem lehetett felkészülni, mint az elmúlt egy-másfél évben, amikor már a csapatlista alapján kirajzolódik egy előzetes kép.

Károlyi Andrea és Jakab Máté együttesét akkor Medgyessy Dóra, Ruják Nóra, Szabó Petra és Theodoreán Alexandra alkotta. A csoportkörben Románia, Írország, Ausztria és Lengyelország érkeztek riválisként. Ugyan az osztrákokkal szemben alulmaradt a magyar csapat. Ettől függetlenül a mieink megnyerték a csoportjukat és így a másik csoport negyedikje jött szembe a negyeddöntőben. Ez a csapat pedig a házigazda Andorra lett. Az akkori lebonyolítás szerint a negyeddöntő bírt a legnagyobb téttel, hiszen a győztes továbbjutónak mondhatta magát. A nagy tét nem bénította le a magyar lányokat és a mérkőzés felénél már 9-2-re mentünk. A vége pedig 15-6-os siker lett, ami Eb-kvalifikációt ért.

A vasárnapi játéknapot a negyeddöntő után esőzések szakították félbe és a tornát végül a póthelyszínen, a helyi sportcsarnokban fejezték be. A négy között már leginkább a presztízs és a pontszerzés adta a tétet. Az elődöntőben a 2014-es Európa-bajnoki ezüstérmes Szlovéniát sikerült legyőzni 17-15-re. Emlékezetes végjátékot követhettünk, ahol 15-13 után másfél perc alatt fordítottak a magyar lányok. Medgyessy Dóra duplájával egyenlítettünk, majd Szabó Petra szerezte meg a vezetést válogatottunknak. A fináléba pedig a másik ágról Románia futott be. Akkor még nem tudhattuk, hogy a két nemzet pár hónappal később Eb-döntőt vív. Extra meccset láthattunk, ahol 4-3 után jött Medgyessy Dóra emlékezetes 1 perc 23 másodperc alatt elért 5 pontja. Ezzel az 5-0-s szériával sikerült is eldönteni a finálét, melyet végig kézben tartott innentől válogatottunk. A vége 17-10 lett.

Ezzel a diadallal egy olyan utazás vette kezdetét, mely során válogatottunk helye az elitben megkérdőjelezhetetlenné vált. Európa-bajnoki címmel, két világbajnoki ezüstéremmel, de talán ami a legfontosabb, hogy számtalan emlékezetes sportélménnyel, amik bearanyozták az elmúlt években a nyári estéket.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés