Hirdetés
Európa

Az első teljes hétvége zárult az európai előszezonban:

:

Hirdetés

Az első teljes, utazásokkal és kisebb-nagyobb tornákkal teli hétvégéjét zárta az európai női kosaras mezőny a 2020-as előszezonban. Rövid áttekintés.

Talán a legfontosabb ebben a helyzetben, hogy voltak mérkőzések. A fertőzöttek megugrott száma miatt joggal lehetett attól tartani, hogy sok lesz a törlés, halasztás. Szerencsére azonban nem ez történt, ami igencsak biztató jel a szezon teljes lebonyolíthatóságával kapcsolatban.

Voltak persze elmaradt találkozók vagy olyanok, amiket az előzetesen meghirdetettel ellentétben mégis zárt kapuk mögött kellett lebonyolítani, de ezek száma elhanyagolható. Jelenleg a statisztikák, a mutatott játék mellett legalább olyan értékes információ az is a kluboknak, a nemzeti szövetségeknek, hogy miként lehet mérkőzéseket rendezni, a bevezetett intézkedések mennyire működnek. Mely területeken kell adott esetben finomítani.

Térjünk rá a mérkőzésekre. Hazánkban vasárnap a Sopron Basket és a UNI-Győr MÉLY-ÚT mérte össze az erejét az élvonalból. Szombaton a Ludovika-FCSM Csata és az Aluinvent DVTK vívott egy összecsapást, illetve bemutatkozott az ELTE-BEAC Újbuda. Pénteken pedig a PEAC-Pécs debütált.

A topligákat nézve a legnagyobb élet Spanyolországban zajlott, ahol a regionális trófeák találtak gazdára. Ahogy azt sokszor kiemeltük, ezeknek helyben nagy presztízsük van. A Kasztília és León Kupát a Salamanca, a Katalán Ligát a Girona, a Baszk Kupát a Gernika, az Aragón Kupát pedig a Casademont Zaragoza hódította el.

Franciaországban péntek este rendezték a legnagyobb érdeklődéssel várt találkozót, melyen a Bourges 6 ponttal verte a Lyon-t. A két csapat majd szeptember 18-án vívja meg a tavaszról elhalasztott kupadöntőt. Nagyobb figyelmet kapott még a brest-i torna, ahol a Landernau, a Charleville-Mézières, a Roche Vendee és a Mondeville szerepelt. Erről a tornáról a volt ceglédi Kristina Higgins (Roche Vendee) játékát mi is kiemeltük. Vasárnap este a Villeneuve-d’Ascq és a Hainaut Basket találkozott. A Villeneuve-d’Ascq színeiben Sandra Ygueravide debütált, aki tavaly még a Győrt erősítette. Egy törlés miatt lehet hiányérzetünk, pozitív Covid-19 teszt miatt elmaradt a Lattes Montpellier és a Basket Landes csatája. Ez kifejezetten érdekesnek ígérkezett.

Olaszországban még igazán nem indult be az edzőmeccsek sora. Az élmezőnyből a Reyer Venezia lépett pályára. A Fila San Martino otthonában arattak 76-67-es sikert Bestagno 19, Fagbenle 14 és Carangelo 13 pontjával. Ezen a meccsen debütált a San Martino színeiben a BEAC korábbi légiósa Abigail Fogg. Oroszországban a Szpartak Moszkva rendezett egy négycsapatos tornát, melyet veretlenül nyert a Dinamo Kurszk. A házigazda és a kurszkiak mellett az MBA Moszkva és a Enisey Krasznojarszk csapatát láthattuk. A Jekatyerinburg felkészülése 7-én kezdődik. Az Orenburg pedig 7-én és 8-án rendez egy tornát.

Törökországban a hétvégén még nem rendeztek kiemelést érdemlő találkozókat. Lengyelországban viszont a varsói Bohdan Bartosiewicz Emléktorna zajlott, melyen az élmezőnyből a VBW Arka Gdynia és a CCC Polkowice is megmutatta magát. A Gdynia veretlenül végzett az élen, míg mögöttük a CCC Polkowice zárt. A döntőnek beillő találkozón 74-62-re verte a Gdynia a CCC Polkowicét. Miskiniene 19, Kastanek 16 és Kunek 10 pontjával. A Polkowice gárdájában Hampton 19 pontot elérve debütált. A cseh és a szlovák gárdák egymással vívtak mérkőzéseket. A KP Brno a Pöstyént, a Zabiny Brno a Rózsahegyet fogadta.

Fotó: UNI Girona

Hirdetés