Hirdetés
Archivum

Az élvonal és az Amatõr Bajnokság versenykiírása is letölthetõ:

:

Hirdetés

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) a hivatalos honlapján a közelmúltban közzétette a Nõi NB I. A Csoport, illetve Nõi Amatõr NB I. versenykiírását.

Szurkolói szemmel fontos elemeket tekintve az A-csoport versenykiírása egy nagy változást hordoz. A bajnoki elõdöntõk ugyanis az egyik fél harmadik sikeréig tartanak majd a következõ évadban. Ennyire azonban ne szaladjunk elõre. Az Alapszakaszban 12 csapat esetén oda-visszavágó alapon 22 mérkõzést játszanak az együttesek. A rájátszásba a tabella elsõ nyolc helyezettje kerül. A Play-off során a negyeddöntõk az egyik fél második, az elõdöntõk és a finálé az egyik fél harmadik gyõzelméig tart. A többi helyosztó pedig az egyik fél második gyõzelmével ér véget. A Play-out során az Alapszakasz 9-12. helyezett csapatai körmérkõzéses rendszerben játszanak, pályaválasztói joggal, oda-visszavágó alapon. Ez 6 mérkõzést jelent. A csapatok az Alapszakaszban elért összes eredményeiket viszik tovább a Play-out-ba. Amennyiben a Play-out után a csapatok között holtverseny alakulna ki, akkor annak számításakor a Play-out-ban lejátszott mérkõzések eredményeit kell figyelembe venni.

Immár a negyedik olyan évad következik, ahol a téli igazolások során a játékengedélyek tekintetében két idõpontra kell figyelniük a kluboknak. Ezúttal a játékengedélyek kiadásának határideje 2020. január 11., péntek. Ezt követõen a sportszervezetek már csak egy bármilyen korú hazai vagy nem hazai nevelésû sportoló játékengedélyét kérhetik ki. Ennek a határideje a jól megszokott február végi idõpont. Ez 2020-ban majd február 12. lesz. A következõ évadban is maradnak a hazai nevelésû játékosokra, illetve a fiatalok kötelezõ szerepeltetésére vonatkozó szabályok is. A jegyzõkönyvben négy nem hazai nevelésû játékos szerepelhet és közülük maximum két olyan játékos lehet, aki a FIBA európai hatáskörén kívül esõ országból érkezett. Az Alapszakasz mérkõzések minden szakaszában minimálisan két hazai nevelésû játékosnak a pályán kell tartózkodnia. Ezen felül pedig az Alapszakasz mérkõzések elsõ félidejének teljes idõtartamában egy hazai nevelésû 1999. január 1-én vagy utána született játékosnak kell szerepelnie.

A Nõi Amatõr NB I. küzdelmei alkalmával nem lesznek változások. Maximum 32 csapatos Amatõr Bajnoksággal számolnak. Amennyiben a nevezések ennek megfelelõen alakulnak, ezen gárdák két csoportba (Piros és Zöld) osztva szerepelnének más-más célokért. A Nõi Amatõr NB I. piros csoportjának 1. helyezett csapata a 2020/2021-es bajnoki évben a Nõi NB I. A csoportos bajnokságban indulhat. A Nõi Amatõr NB I. B piros csoportjának utolsó két csapata a 2020/2021-es Nõi Amatõr NB I. zöld csoportban, a Nõi Amatõr NB I. zöld csoportjának elsõ két együttese a 2020/2021-ss Nõi Amatõr NB I. piros csoportban indulhat. A 2019/2020-es Nõi Amatõr NB I. bajnokságba nevezõ csapatok számának függvényében a bajnokság lebonyolítás ettõl eltérhet – hangsúlyozza a kiírás. Azt természetesen idén is ki kell emelni, hogy azon játékosak közül, akiknek a Nõi NB I. A csoportban játékengedélyük van a sportszervezetek Amatõr Bajnokságban induló csapataiban csak az 1997. január 1-én vagy utána születettek szerepeltethetõk.

Hirdetés