Hirdetés
Európa

Az Euroliga 14. fordulója jön:

:

Hirdetés

Elérkezett az Euroliga 2019/2020-as kiírása alkalmával a csoportkör utolsó fordulója. Nem mindennapi előzmények után jön az utolsó kör, de most egy kicsit nézzük, hogy a Sopron helyzetén túl mi várható.

Az A-csoportban a címvédő UMMC Jekatyerinburg már bebiztosította első helyét. Ettől függetlenül hazai pályán a Cukurova elleni találkozót biztosan nem engedik el. A tavaszi feladatokra való felkészülés szempontjából, illetve Breanna Stewart beépítése miatt is fontos számukra és ennek megfelelően nagy favoritok.

Az USK Praha második helye szintén nem forog veszélyben. A prágaiak egy minden csehországi rekordot megdöntő hétvége után vannak. Az EL-negyeddöntőre való ráhangolódáshoz ideális lehet Natalia Hejkova együttesének a Castors Braine otthonában megrendezésre kerülő találkozó. Ráadásul halvány matematikai esélye az Európa Kupára még a a belga bajnoknak is van.

Az “A” jelű nyolcast tekintve a Bourges orenburgi vendégjátéka emelkedik ki. Előrehozott rájátszás mérkőzés ez a harmadik helyért. Aki nyer, az lesz a harmadik, míg a vesztes a negyedik és mérkőzhet a bombaerős Fenerbahce-val. A két csapat decemberi meccsét 66-57-re nyerte a francia alakulat, ugyanakkor nincs jelentősége a pontkülönbségnek. Yvonne Turner elvesztése miatt azonban igencsak nehéz helyzetbe került az Orenburg.

Jelenleg a Reyer Venezia és a TTT Riga az 5. és a 6., tehát Európa Kupás résztvevő erről az ágról. A két csapat egymás ellen mérkőzik a FIBA döntése értelmében február 27-én, csütörtökön Ljubljanában. A jelenlegi kommunikáció azt mutatja: minden jel szerint a lettek vállalják a fellépést. A győztes biztosan folytathatja tavasszal, a vesztesnek a Castors Braine és a Cukurova eredményére figyelnie kell.

A B-csoportra térjünk át. Mint ismert, a FIBA úgy határozott, hogy a Reyer Venezia – TTT Riga találkozóhoz hasonlóan a Famila Schio és a Sopron Basket csapatának is csütörtökön Ljubljanában kellene mérkőznie. A Sopron azonban a biztonsági kockázatokat mérlegelve nem vállalta ezt az opciót és nem utazik el a találkozóra. Sok forgatókönyv lehetséges, hogy ez a döntés milyen szankciókat von maga után. Előzetesen felesleges lenne találgatni, majd a FIBA határozata után érdemes helyzetértékelést tenni.

Egy biztos, hogy csoportot már matematikailag is megnyerte a Fenerbahce. A török bajnok ezúttal a francia bajnokhoz Lyon-ba látogat. A gallok győzelmi kényszerben lesznek, de a Chelsea Gray-t hétvégén már bevető törökök nagy reményekkel várják a tavaszt. Számukra tehát emiatt értékes erőfelmérő ez a túra, így egy hamisítatlan csoportrangadó jöhet.

A Dinamo Kurszk az Arka Gdyniát fogadja. Az oroszoknak nyerniük kell és a két keretet látva természetesen esélyesek is. Múlt héten Sopronban a szezon eddigi talán legjobb, legösszeszedettebb játékát hozták a kurszkiak, de brutálisan hullámzó évük van. Emiatt megjósolhatatlan, hogy éppen melyik arcukat mutatják. A minden meccsén szívósan küzdő és tavasszal lengyel bajnoki címre hajtó Gdynia meglepheti őket, ha a hazaiak koncentrációja nem lesz maximális.

A Lattes Montpellier a Gironát fogadja. A két csapat tavaly tavasszal zseniális Európa Kupa elődöntő párharcot vívott. Most hasonlóan nagy lesz a tét. A franciák az Euroliga negyeddöntőért, míg a spanyolok az EK-rájátszásért küzdenek. A válogatott szünet óta három meccset nyert a Girona (Salamanca, Schio, Gernika), míg a Lattes Montpellier három találkozót veszített.

Menetrend

Február 26., szerda

A-csoport
15:00 UMMC Jekatyerinburg – Cukurova
15:00 Nagyezsda Orenburg – Tango Bourges Basket
20:00 Castors Braine – USK Praha

B-csoport
17:00 Dinamo Kurszk – Arka Gdynia
20:00 Lattes Montpellier – Spar Citylift Girona
20:00 LDLC Asvel Feminin – Fenerbahce

Február 27., csütörtök (Ljubljana, Stozice Aréna)

A-csoport
17:30 Reyer Venezia – TTT Riga

B-csoport
20:00 Famila Schio – Sopron Basket*
*A Sopron Basket bejelentette, hogy a biztonsági szempontokat mérlegelve nem utazik el a találkozóra.

Hirdetés