Hirdetés
Archivum

Az Euroliga után Spanyolországban is felért a csúcsra a Valencia:

:

Hirdetés

A Ros Casares Valencia veretlenül nyerte a Spanyol bajnokságot! A döntõ második mérkõzésén Salamancában a Valencia már a szünetre 15 pontos elõnyre tett szert. A hazaiaknak az elsõ találkozóval ellentétben nem volt esélyük szorossá tenni a végjátékot. Az Euroliga-gyõztes gárda a 86-68-as gyõzelme alkalmával a játék minden elemében jobbnak bizonyult a nagy hazai riválisánál.

Fotó: Tribuna de Salamanca

Fotó: Tribuna de Salamanca/FEB


Perfumerías Avenida Salamanca – Ros Casares Valencia 68-88 (18-23, 13-24, 16-16, 20-23)

Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc végeredménye 2-0 a Ros Casares Valencia javára.

Legjobb dobók:

Salamanca: De Souza 25, Bonner 16, Sanchez 8

Vajda Anna: 15 perc, 6 pont, 3 lepattantó

Valencia: Moore 20, Wauters 13, Murphy 12

Honti Kata 1 perc 20 másodpercet töltött a pályán.

A mérkõzés délelõttjén olvasgatva a spanyol sportsajtót, az elmúlt idõszak labdarúgó csúcseseményei árnyékában ezúttal nagyon kevés figyelem jutott a nõi kosárlabdának. Ez azonban nem látszódott a nézõszámon, zsúfolásig megtelt a Salamanca csarnoka. Egyben biztosak lehettek a helyi hívek, a csapatuk utolsó hazai mérkõzését játszotta ebben a szezonban és az elsõ negyed nem utalt arra, hogy ez egyben a bajnoki évad utolsó mérkõzése lesz…

Egy negyeden át tartja magát a Salamanca

Salamanca   Valencia
36% (18/50) 2-pontos %
59% (22/37)
38% (6/16)
3-pontos %
33% (8/24)
74% (14/19)
Büntetõ %
90% (18/20)
15
Gólpassz
17
35
Lepattanó
40
7
Szerszett labda
7
13
Eladott labda
17
20
Személyi hiba 17

Ezúttal alacsony szerkezetben, egy kifejezetten gyors kezdõötöst küldött pályára Lucas Mondelo. Jó húzásnak tûnt, szépen tartották magukat a hazaiak, 4 perccel a negyed vége elõtt 16-16 állt az eredményjelzõn. Az elsõ etap vége azonban nem sikerült jól a Salamancának, Bonnert le kellett cserélni, miután egy szerencsétlen szituációban nekicsúszott a spanyol televízió operatõrének és csúnyán beütötte a nyakát, nem sokkal késõbb pedig Antoja szedte össze a harmadik személyi hibáját. Moore triplája és Palau büntetõi után 23-16-ra ellépett a Valencia. A negyed végén Korstine kozmetikázta 23-19-re az állást.

A második szakasz Erika duplájával indult és ezzel 23-21-re jött fel a címvédõ. Ezt követõen azonban beindult a valenciai varázslat. Nincs rá jobb szó, amit ekkor láthattunk. A pontos védekezés közepette gyakorlatilag dobóhelyzetbe sem került a Salamanca, miközben a vendégektõl Moore, Lyttle, Murphy és Palau is eredményes volt. 35-21-nél egy 12-0-s futást zárt le a Valencia. Eldõlni látszott a csata, egyedül a mérkõzés 17. percében már 16. pontját szerzõ Erika de Souzának köszönhették a hazaiak, hogy meccsben maradtak. A brazil center villanásai után 39-30-nál például újra 10 pont alá olvadt a differencia. A szünet elõtti perc azonban a Valenciának sikerült jobban, Silvia Dominguez triplájával a félidõre 47-32-re módosult az állás.

20 pontos elõnyre tesz szert a Valencia, a hazaiaknak csak fellángolásaik vannak

A találkozó sorsa a harmadik negyed elején dõlt el, ekkor Moore két kosárral egyértelmûvé tette, hogy a trónkövetelõ nem akar harmadik mérkõzést. 51-32-nél 19 pontos differenciát jegyezhettünk fel. Nagyot harcolt a Salamanca, a lelkes közönségét nem akarta cserben hagyni, de a negyed felénél 60-40-nél a lélektani 20 pontot is elérte a különbség. Nagy elõnyénél talán túlzottan megnyugodott Roberto Iniguez alakulata, így két perccel késõbb Bonner triplája egy 8-0-s futást zárt. 60-48-nál már éledezni kezdtek a címvédõ reményei, de Yacoubou egy 2+1-es helyzet értékesítésével lehûtötte a kedélyeket.

A 63-48-ról induló negyedik szakasz elején Isa Sanchez triplából volt eredményes, így 63-51-nél megint „csak” 12 egység volt a differencia. Ekkor azonban a palánk alatt látványosan kezdett elfogyni a Salamanca, ezt kihasználva Yacoubou mellett Wauters is betalált. Amikor pedig 6 perccel a lefújás elõtt Murphy büntetõjével 73-53-ra módosult az állás, a hazaiak utolsó reményei is szertefoszlottak. Az utolsó 3 percben már ünnepelt a Valencia kispadja, 86-68-as gyõzelmükkel veretlenül nyerték meg a Spanyol bajnokságot.

Fotó: Tribuna de Salamanca

Fotó: Tribuna de Salamanca/FEB

A döntõ második mérkõzése kapcsán nem lehet elmenni szó nélkül a salamancai közönség mellett sem, akik 20 pontos hátránynál is bíztatták a csapatukat, majd a lefújás után sem mozdultak és amikor Isa Sanchez a második helyért járó üveg trófeát a magasba emelte, úgy robbant az aréna, mintha bajnoki címet köszöntöttek volna. A bajnok azonban a Valencia lett. Érdemes emlékbe elmenteni a Valencia idei csapatfotóját, mert könnyen lehet, hogy az európai kosárlabdázás történetének legerõsebb összeállítású klubcsapatát láttuk idén. Amikor a Valencia kezdõje igazán jó formában pattogtatott, a kontinensen nem volt ellenfelük.

Lezárult a Spanyol bajnokság 2011/2012-es kiírása és magyar szempontból a legfontosabb, hogy a rájátszásba jutott csapatok közül a bajnok Valenciában Honti Kata, az ezüstérmes Salamancában Vajda Anna, a negyedik (és Euroliga döntõt játszó) Rivas Ecopolisban pedig Krivacevic Tijana szerepelt. Nem lehet elégszer elmondani, milyen nagy szó, hogy a játékosaink a spanyol élcsapatokban kaptak lehetõséget a bizonyításra.

Hirdetés