Hirdetés
Archivum

Az Európa-bajnok gyõzött Spanyolországban:

:

Hirdetés

Szombat délután a spanyolországi Lugóban véget ért az elsõ jelentõs VB felkészülési torna. Az utolsó napon Franciaország meggyõzõ játékkal verte a spanyolokat, míg az elsõ napi pofonból ébredezõ görögök Fehéroroszországot ütötték ki.


 

A záró nap nyitó meccsén Görögország és a Fehéroroszág találkozott. A péntek este a franciákat verõ hellének kezdték jobban az ütközetet, pillanatok alatt elhúztak 8-0-ra. Maltsiék azonban a jelentõs elõnyüket nem tudtak megõrizni, így a kisszünetre csak 19-18-as vezetéssel vonultak. A fehéroroszok a második negyedben ráerõsítettek és egy 8-0-s futással 33-25 átvették a vezetést, sõt a szünetre is 39-34 elõnnyel fordultak.
 

A harmadik periódus nagy változásokat hozott, a görögök fokozatosan ledolgozták a hátrányukat, majd 53-51-nél a vezetést is átvették. A záró szakasz elõtt 55-52 állt az eredményjelzõn. A negyedik negyedben a görögök elléptek ellenfelüktõl és végül nagy arányú 79-62-es gyõzelmet.
 

A torna nagy rangadója, a Spanyolország-Franciaország ütközet a várakozásoknak megfelelõen kiélezett csatát hozott. A spanyolok okulva a fehéroroszok elleni rossz kezdésbõl, megnyomták az elsõ perceket és 9-2-re elhúztak. A nagy lendület nem tartott sokáig, Ndongue kosara után a kisszünetben már 3 ponttal, 14-17-re Franciaország vezetett. A második negyedben Montañana és Lima ponterõs játékával fordítottak a spanyolok és 31-25-re elléptek. A nagy elõnyt Dumerc és Gomis értékes tripláinak köszönhetõen nem tudták stabilizálni a hispánok. A szünetben 35-30 állt az eredményjelzõn.
 

A harmadik negyed kemény védekezést és kevés pontot hozott. A beszámolók szerint komoly presztízscsata alakult ki a pályán. A spanyoloknál Cruz és Valdemoro termelték a pontokat, így végig a hazaiak jártak elõrébb. A negyedik negyedre 52-45-ös állás mellett fordultak a felek. A negyedik szakaszban nagyot fordult a játék képe. A galloknál a két legnagyobb csillag, Dumerc és Gruda rákapcsolt és ennek mgfelelõen 5 perc alatt 57-63-ra vezettek. A spanyolok az utolsó percekre már nem tudtak megújulni, a fáradtság jelei mutatkoztak rajtuk, így a vége 59-65 lett.
 

A három napos torna után nem lettek okosabbak a szakemberek. Az biztos, hogy ez a négy együttes nem véletlenül képviseli a kontinenst a VB-n, de egyelõre annyira hullámzó a játék, hogy messzemenõ következtetéseket ezekbõl a találkozókból nem szabad levonni.

Eredmények

Görögország – Fehéroroszország 79-62
Spanyolország – Franciaország 59-65

Hirdetés