Hirdetés
Nagyvilág

Az Európa-bajnoki döntő újrajátszása az olimpiai bronzért:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Szombaton délelőtt 9 órától rendezik a tokiói olimpia női kosárlabda tornájának bronzmérkőzését, melyen Szerbia és Franciaország méri össze az erejét.

ÉLŐ STATISZTIKA

A pénteki elődöntők alkalmával Szerbia az Egyesült Államoktól szenvedett 79-59-es vereséget, míg Franciaország a házigazda Japántól kapott ki 87-71-re. A két csapat június végén döntőt játszott és akkor 63-54-es szerb siker született. Öt éve Rióban szintén a harmadik helyért küzdött a francia és a szerb alakulat. Akkor 70-63-as sikert aratott Szerbia.

Furcsa ezt leírni a csodálatos negyeddöntős napot követően, de olyan elődöntők után vagyunk, amikhez sokat hozzátenni nem lehet. Gyakorlatilag egyik csapatnak sem volt esélye még a szorosabb eredményre sem. Szerbia számára vélhetően kisebb meglepetés ez a szituáció. Marina Maljkovic is elmondta, hogy semmi különleges nem történt: a jobb csapat nyert. A szerbeknek az lehet a fontos, hogy a kezdők sokat pihenhettek. Az edzőnő szerint ez részben a bronzcsatára való tartalékolásból adódott, de abból is, hogy a pad jól szállt be. A cserejátékosok 42 pontot hoztak és olyan energiát, agresszivitást tettek a meccsbe, ami a kezdőktől elmaradt.

Fotó: FIBA.Basketball

Franciaország támadásban és védekezésben is elmaradt legjobbjától Japán ellen. 33 perc alatt mindössze 52 pontot dobtak az elődöntőben és szépíteni csak a japánok ünneplése közepette tudtak. A 71 mezőnykísérletükből 29 lett sikeres. Nem volt válaszuk a japánok sebességére. A hazaiak 22-ből 11 triplát értékesítettek. Folyamatosan futottak, 24 pontot értek el indításból. A francia gárda a harmadik negyed végére teljesen elfogyott. Marine Fauthoux fogalmazta meg a legtalálóbban, hogy ez egy teljesen atipikus meccs volt. Japánnak nagy fegyvertényt jelentett, hogy meg tudta nyerni a lepattanócsatát is és 42 pontot ért el festékből. A kiemelkedő triplamutató mellett tehát ezen a területen is helyt tudtak állni.

17 órával a japán-francia meccs után dobják fel a labdát a bronzcsatán. Óriási kérdés lesz, hogy Franciaország vagy Szerbia tud jobban regenerálódni. Öt éve Rióban a franciák elődöntőztek az Egyesült Államokkal és sokkal jobban megszorongatták őket, mint a szerbek pénteken. Ugyanakkor az a szoros(abb) meccs az érembe került, mert nem tudott újra felpörögni a csapatuk. Szemmel látható volt, hogy Marina Maljkovic el akarta kerülni ezt és nem hajtotta szét feleslegesen a sztárjait egy kisebb különbségű vereség reményében. Francia oldalon nem a fizikális tényezők, hanem a lelkiek tűnnek kulcsfontosságúnak. Mennyire tudnak átlendülni a csalódottságon és ki tudják-e zárni a fejekből a valenciai Európa-bajnoki döntő jelentette pofont.

Fotó: FIBA.Basketball

Az Eb-döntőt a játék minden elemében uralta Szerbia, miután 33 percen át vezetett. A francia csapatnak 19 eladott labdája volt és sok tekintetben hasonlóan jártak, mint Japán ellen. Az energiát, a sebességet és a jó értelemben vett keménységet a szerbek vitték a meccsbe. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a női szakág modernkori történetében a legőrültebb nyár utolsó felvonásához érkezik a két válogatott, amikor másfél hónap alatt lejátszottak egy Európa-bajnokságot és egy olimpiát. Lehet tehát idézni bármilyen statisztikát, de ebbe a lelki, emberi oldalba nem látunk bele. Az Európa-bajnokság döntőjében Yvonne Anderson 18, Jelena Brooks 15, míg Sonja Vasic 12 pontot ért el. Francia oldalon Valeriane Ayayi-Vukosavljevic 15, Marine Johannes 13 ponttal zárt. Mindkét csapat egyet cserélt. Francia oldalon Olivia Epoupa helyét Marine Fauthoux vette át, a szerbeknél Masa Jankovic helyett Dragana Stanković érkezett.

Összehasonlító statisztika

Hirdetés