Hirdetés
Archivum

Az Európa-bajnokság eddigi legfontosabb meccse jön:

:

Hirdetés

Csütörtökön 12 óra 30 perctõl Nagy-Britanniával vív negyeddöntõt a magyar válogatott a 2019-es Európa-bajnokságon. A tét a négy közé jutás, illetve az, hogy ezzel a gyõztes a hétvége további eredményeitõl függetlenül biztosítja helyét az olimpiai selejtezõn.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatott a C-csoport megnyerésével érkezett a negyeddöntõbe. Nagy terjedelemben követtük válogatottunk szereplését, mely már pénteken este biztosította helyét a legjobb nyolc között. Ez azt jelentette, hogy a vasárnapi törökök elleni utolsó csoportmeccs tét nélküli volt. Ezen felül pedig Spanyolországhoz, Franciaországhoz és a társ-házigazda Szerbiához hasonlóan a nyocladdöntõben nem kellett pályára lépni. Talán a legnagyobb jutalom a csportgyõzelemért éppen ez a tény, hiszen így adódott lehetõség regenerálódni. Ráadásul az utazós hétfõi nap után jó ideje Belgrádban tud készülni csapatuk. A britek a spanyolok mögött szerezték meg a második helyet. Ezt követõen a nyolcaddöntõ keresztjátékánál Montenegró ellen érvényesítették fölényüket. Kedden utaztak Rigából a szerb fõvárosba.

Kezdve a brit – montenegrói nyolcaddöntõvel, ez az Európa-bajnokság meglepetés ága. Nem csak azért, mert a sorsolási tábla ezen negyeddöntébõl egy olyan nem nemzet fog elõdöntõt vívni, melyet nem vártak ilyen magaslatokba a szakemberek, hanem a mutatott játék miatt is. Elég csak a sorozat hivatalos statisztikáit megnézni, ahol a fontos mutatókban a két csapat jellemzõen a mezõny elsõ harmadában követel helyet magának. A szerzett pontok, mezõnyszázalékok, a triplák hatékonysága tekintetében mindkét gárda a top6-ban szerepel. A gólpasszok terén is top10-es mindkét alakulat. A mieink a lepattanókban, a britek a szerzett labdákban tartóznak még a legjobbak közé. Ezeket az adatokat pedig egyik válogatott esetében sem lehet a véletlenre, a szerencsére fogni. Látszik, hogy mennyire jól mûködõ játékrendszerrel álltak össze a csapatok.

A szakemberek megkülönböztetett figyelemmel várják Határ Bernadett és Temi Fagbenle csatáját. A torna két olyan centerérõl beszélünk, akik rendkívüli módon meghatározzák csapatuk játékát. Határ Bernadett 15.3 pont, 9 lepattanó átlaggal segíti a csapatot. Temi Fagbenle pedig 21 pont, 6.8 gólpassz átlagot teljesített eddig. Aki kettõjük rivalizálásából gyõztesen jön ki, az alapjaiban véve befolyásolhatja a továbbjutó kilétét. Csapatszinten mi 39, a britek 36 lepattanót jegyeztek meccsenként. Mindkét gárda ezen belül 10-10 támadólepattanót gyûjtött és második esélybõl is 10-10 pontot ért el.

“Nagyon komoly játékerõt képviselnek, felejtsük el azt a sztereotípiát, hogy a britek nem tudnak kosárlabdázni. Rengeteg jó fizikummal rendelkezõ játékosuk van, másrészt néhányan az Euroligában edzõdnek, és õk különösen erõsek tudnak lenni” – fogalmazott Székely Norbert szövetségi kapitány az MTI-nek és ezen kijelentésével nem is lehet vitatkozni.

A britek kapitánya, az ismert spanyol szakember Chema Buceta ráadásul olyan játékrendszert épített fel, amely maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló néhány magas szinten edzõdött rutinosabb játékosának adottságait támadásban. A honosított Karlie Samuelson sokszor kapja tisztán a labdát középtávoli dobásokra, illetve triplákra, amiket nagyfokú hatékonysággal értékesít. A 15.5-ös átlagában különösen a 51%-os mezõnymutató az extra. Ráadásul faultok árán sem érdemes megállítani. Büntetõbõl az egész tornán mindössze egyet hibázott. Montenegró igyekezett keményebb lenni ellene. Ekkor azonban mind a 8 büntetõjét bedobta. Jo Leedham-et pedig nem kell bemutatni, a Bourges egykori, a Polkowice jelenlegi klasszisa 14 pont, 6 lepattanó, 4.5 gólpassz átlaggal szellemi vezére a csapatunknak.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Szervezett védekezést követel meg a spanyol szakember. A szerzett labdákat tekintve a britek a negyedik legmagasabb átlaggal rendelkeznek a mezõnyben. Ehhez meccsenként átlagban 9.0 gyorsindításos pont párosul, miközben a riválisaik eladott labdáiból összesen 16.3 pontot érnek el. Nálunk ugyanez az arány 1.7, illetve 8.7 pont. Oda kell tehát figyelni arra, hogy a ki nem kényszerített hibák számát minimálisan tartsák a mieink és minél kevesebb indításos pontot kapjunk.

Érdekesség, hogy a nemzetközi szövetség szakértõi is a Határ – Fagbenle rivalizáláson túl éppen a külsõ sorban látják a negyeddöntõ kulcsát. Paul Nilsen például egyenesen azt mondja a vonatkozó összeállításban, hogy a brit esélyekre nem Határ, hanem Yvonne Turner jelenti a legnagyobb veszélyt. Tõle várja, hogy vezérré lép elõ és nagy kérdésnek tartja, hogy Collins, Vanderwal kettõse képes-e semlegesíteni. Igor Curkovic pedig Turner mellett Studer és Raksányi további elõrelépésére is számít.

.
A magyar válogatott eddig is bizonyította, hogy nincs kitõl tartania. Egységesen küzdve, döntõ pillanatokban kifejezetten jó döntéseket hozva és a kiélezett szituációkra jól reagálva sikerült kivívni a nyolc közé jutást. Ha sikerül kihasználni, hogy pihentebben és némileg bõvebb rotációval tudunk felállni, akkor nagy lehetõség kapujában állnak a mieink. A beharangozót Székely Norbert szavaival zárjuk: “Igaz, hogy nincs nyolc-kilenc egyforma játékosuk, viszonylag szûkebb a rotációjuk, ami azt jelenti, hogy ki kell tartanunk az utolsó vérünkig, szerintem az utolsó percekben fog eldõlni a meccs” – mondta a szövetségi kapitány.
 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hirdetés