Hirdetés
3x3

Az Európa-bajnokságért játszik a 3×3-as válogatott:

:

Fotó: 3×3 Serbia

Hirdetés

Vasárnap a konstancai Európa-bajnoki selejtezőn a magyar válogatottat is magában foglaló csoport küzdelmeivel folytatódik a torna. Újabb két kiadó hely talál gazdára.

A magyar csapat a B-csoportban nyert besorolást, ahol Szlovákia és Nagy-Britannia lesz az ellenfél. A három csapatból az első két helyezett kerül a sorsdöntő keresztjátékba, ahol a D-csoportból, tehát Fehéroroszország, Észtország és Koszovó hármasából kerülhet ki az ellenfél. Ahogy azt a két tel-avivi és a szombati konstancai játéknapon is láthattuk, az új formátumban egy nap alatt lezajlik a torna egy-egy ágon. A mieink 9 órakor kezdenek Nagy-Britannia ellen, majd 13 óra 35 perctől jön a szlovákok elleni meccs. Továbbjutás esetén 18 óra 20 perctől vagy 18 óra 45 perctől vívnák a mieink a sorsdöntő keresztjátékot. Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal készített interjúnk IDE KATTINTVA érhető el.

Az első rivális tehát Nagy-Britannia lesz, Koszovó mellett a torna debütálói. Még korábban soha nem indultak a britek a 3×3-as Európa-bajnokság rendszerében. A szigetországban azért kezd fellendülni a 3×3-as élet, mert a 2022-es Nemzetközösségi Játékok, amit majd Birminghamben rendeznek, programjába bekerült a kosárlabda ezen változata. Ahogy arrafelé a sportéletre jellemző, ha valamibe belevágnak, akkor azt komolyan is csinálják. Az 5:5 szakágból ismert nevekkel érkeztek. Temi Fagbenlét senkinek sem kell bemutatni, a Reyer Venezia WNBA-s tapasztalattal is rendelkező centereként láthattuk az Európa Kupa szekszárdi négyes döntőjében. Chantelle Handy hazánkban is játszott, de számtalan Európa Kupa csapatban megfordult korábban. Nem az egyéni képességek a kérdés, hanem sokkal inkább az, hogy minimális a 3×3-as tapasztalatuk. A június elején rendezett brit bajnokságot leszámítva (GB National 3×3 Team Invitational) sehol nem szerepeltek együtt.

A második ellenfelünk lesz Szlovákia. A 3×3-as szakág olimpiai bejelentése után a szlovákok nagy lendülettel vágtak bele a versenyzésbe, erős és sok pontot hozó hazai eseményeik is voltak, illetve vannak jelenleg is. Többek között a lengyelekkel és a csehekkel közösen 2019-ben a 3×3 Central Europe Tour-t is elindították. Ugyanakkor nem sikerült versenyben maradni az olimpiai selejtezőért. Az új ciklust szintén erősen kezdték. Voironban elindultak a Women’s Series versenyen, ahol a negyeddöntőben ért véget számukra a torna. Ketten vannak itt abból az együttesből, Monika Krajcovicova és Romana Vynuchalova. Hozzájuk egy korábbi U23-as válogatott, Nemzetek Ligája résztvevő Ema Mihaljevičová és rutinosabb tagként Barbora Šipková, aki szintén sokat versenyzett 2017-ben és 2018-ban, érkezett. A klasszikus szerkezettel versenyez a szlovák gárda, Romana Vynuchalova lesz majd a magas játékosuk a palánk alatt. A többiek jól dobnak kintről, így bárkire veszélyes ellenfél.

A mérkőzések ÉLŐKÉPES közvetítése ITT követhető.

Hirdetés