Hirdetés
Magyarország

Az Európa Kupa rájátszására készül az Atomerőmű KSC Szekszárd – Zseljkó Djokicsot kérdeztük:

:

Hirdetés

Kedden és szerdán rendezik a női kosárlabda Európa Kupa nyolcaddöntőit. Az Atomerőmű KSC Szekszárd kedden 18 órától a Saint Amand Hainaut Basket csapatával mérkőzik a törökországi Kayseriben kialakított Európa Kupa buborékban. A torna előtt Zseljkó Djokics vezetőedzőt kérdeztük a várakozásairól.

Milyenek a benyomásaid a Saint Amand Hainaut Basket csapatáról?

Nagyon csalóka a francia bajnoki tabellán a pozíciójuk. Egyrészt a Covid és minden azzal járó probléma miatt. Másrészt januárban lecserélték a légiós kontingensüket és már az első Európa Kupa buborékban is nagyon jót játékot mutattak. Például a WNBA-s tapasztalattal rendelkező légiósokat foglalkoztató Castors Braine-t is legyőzték. Megverték a bajnokságban a Villeneuve d’Ascq-ot, a Roche-t, a Lyon ellen, akikkel a Sopron játszik az Euroligában, a 35. percig vezettek. Bár most a héten a Bourges-tól kikaptak, de sokat cseréltek és úgy néz ki, hogy feladták a meccset a nemzetközi kupára készülve.

Ha most szigorúan azt nézzük, hogy a francia bajnokság utolsó előtti helyezettjével játszunk, akkor azt gondolhatnánk, hogy kötelező a magabiztos győzelem. Most azonban nem ez a helyzet. Nagyon jó és szervezett csapat. Tapasztalt irányítóval és két jó amerikai légióssal dolgoznak. Ők kettes-hármas poszton Jasmine Bailey, míg négyes-ötös poszton Briana Day. Nagyon jól dobja a triplákat a horvát Iva Slonjsak, aki a mi tavalyi légiósukkal Ivana Dojkiccsal párban a horvát válogatott kulcsjátékosa. Négyes poszton a svéd Elin Gustavsson is jó légiós. Ez azt jelenti, hogy egy komplett csapat. Nagyon nehéz meccs vár ránk, azt is megkockáztatom, hogy nehezebb, mint továbbjutás esetén a második lenne. Semmilyen körülmények között nem szabad őket lebecsülni. A francia bajnokság nagyon fizikális, tele atletikus játékosokkal és nagyon jól védekeznek. Az ellenfeleiket 60 pont körül tartják. Rengeteg mindentől függ, hogy milyen lesz a meccs képe. Ráadásul egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, nincs lehetőség a javításra.

Fotó: Girgász Péter

Nálunk speciális a helyzet. DeWanna Bonner a tervezettnél két nappal később szerdán érkezett és nincs időnk klasszikusan felkészülni. Próbáljuk beépíteni Bonner-t, megtanítani neki az alap figuráinkat. Van öt edzésünk és ez idő alatt kell neki elsajátítani azokat az alap játékokat, amiket játszani akarunk. Nincs idő építeni olyan módon a taktikát, mint szoktuk. Sokat dolgozik az egész stáb és a játékosok. Az idő azonban ellenünk dolgozik. Emellett vannak sérültjeink, kulcsfontosságú játékosok nem tudnak teljes edzésmunkát végezni. Ettől függetlenül hiszek az egész évben elvégzett munkában és nagyon szeretném, hogy a lehetőségekhez képest jó formában legyünk Törökországban. Óriási kihívás ez a buborék és mindent megteszünk, hogy történelmi sikert érjünk el a klubnak és a városnak.

Ilyenkor hogy néz ki az edzésmunka? Bár most a fókusz a francia csapat elleni első meccsen van, de nektek már kell gondolni arra is, hogy mi lesz továbbjutás esetén?

Egész nap folyik a munka, nézzük a mérkőzéseket. Törökországban folyamatosan változnak a keretek, a pontos légiós-szabályaikat nem ismerem, de például a Kayserinek hat külföldije van és közülük négyen szoktak játszani. Az Elazig-nál az utóbbi időben nem volt Kelsey Mitchell, úgy tűnik Jelena Dubljevic sérült, aláírt hozzájuk Kristine Vitola, de még egyszer sem lépett pályára. Ezzel azt szeretném hangsúlyozni, hogy nyilván zajlik a scouting, de szerintem a buborékban teljesen más felállásban játszanak majd és bombaerősek lesznek a török csapatok. Figyeljük őket, de most a hangsúly a francia ellenfelen van, mert ahogy mondtam, egy nagyon kellemetlen rivális. Fabrice Fernandes vezetőedző már öt éve dolgozik velük, hatékony, jól felépített rendszerük van. Támadásban jól látszik a szisztéma, minden játékosnak megvan a helye. Variálnak védekezésben emberfogás és zóna között. A lányoknak ezért hívom fel mindig arra a figyelmét, nem szabad, hogy elaltasson minket az, ahol a bajnoki tabellán állnak.

A csapatnak azt mondtam: élvezzük ki, hogy egy hetet tudunk edzeni. Régen volt ilyenre módunk, mert folyamatosan mérkőzéseket játszottunk. Használják ki azt is, hogy DeWannával dolgozhatnak. Szerintem élvezik is, egy 17 éves Miklós Melindának ez ugyanolyan, mint amikor én játszottam és ennyi idősen Scottie Pipennel vagy Michael Joradannel edzhettem volna. Ez nem mindennapi dolog. Én is, mint edző, mint másodpercét igyekszem kiélvezni. Most látni közelről, hogy egy ilyen játékos más dimenzió, még akkor is, hogy hosszú kihagyás után van és nem játszott mérkőzéseket. Szenzációs érzés WNBA sztárral dolgozni. Igazi sztár, ez látszik mindben és ezt most abszolút pozitívan mondom. Összességében tehát jó hangulatban készülünk.

Fotó: Girgász Péter

Az idei Európa Kupát hogy értékelnéd? Ez a rövidített lebonyolítás előny vagy hátrány?

Ha az Európa Kupa mezőnyét nézzük, akkor Győrben is az volt a benyomásom, hogy jó minőséget képviselő csapatok vannak idén is. Ebben nem látok különbséget. Amiatt különleges ez az év, ahogy te is mondtad, hogy egy meccsen dől el a továbbjutás. Emiatt sajnálom, hogy nincs időnk úgy készülni, mint korábban. A stáb nagyon jó scoutingot csinált, tudjuk mire kell figyelni, hogyan játszanak az ellenfelek, de nincs idő begyakorolni. Ha DeWanna játszott volna velünk pár mérkőzést, ismerné a figuráinkat, akkor most már az ellenfelekre való speciális felkészülésnél tartanánk. Én, mint edző, az erősségemet ebben érzem, hogy jól tudom felkészíteni a csapatomat az ellenfelekből és most erre jut kevesebb idő.

Az Európa Kupát nézve idén nekem csak azért van hiányérzetem, mert kevés a meccs. Fiatal csapatunk van Studer Ágival, Gereben Livivel, Zala Friskoveccel, Miklós Melindával és a sok nemzetközi mérkőzés számunkra egy szuper lehetőség. Mindegyikből lehet tanulni,  mivel minden ellenfél egy kicsit más stílusban kosárlabdázik. Január óta rengeteg bajnoki mérkőzést játszottunk és azt néztem, hogy nekünk van a legfiatalabb külső sorunk. Studer Ági messze a legfiatalabb kezdő irányító, kettes poszton Miklós Melinda 17 éves. Ennyire fiatal játékosa senkinek sincs ezen a poszton, aki rendszeresen lehetőséghez jut. Hármason pedig a betegségből, egy év kihagyásból visszatérő 21 éves Gereben Livi és a szintén 21 éves Zala Friskovec szerepel. Theodoreán Alexandra az egyetlen idősebb játékos a külső sorban. Azért sajnálom, hogy idén ilyen kevés nemzetközi mérkőzés van, mert például Studer Ágin, aki több éve játszik Európa Kupát, egyértelműen látszódik, hogy sokat tanult ebből. Különböző szisztémákkal találkozott védekezésben, támadásban, megtapasztalta hogy kell ezekre felkészülni. Ebből lehet sokat tanulni. Szempontunkból azért is lenne jó nyerni és továbbjutni, hogy még több ilyen tapasztalattal gazdagodjanak a játékosaink.

Fotó: Girgász Péter

Hirdetés