Hirdetés
Archivum

Az év meccse Valenciában:

:

Hirdetés

Az idei európai nõi kosaras szezon legjobb és legizgalmasabb mérkõzésén a MiZo Pécs 2010 EuroLiga csoportellenfele a Halcon Avenida egypontos gyõzelmet aratott a Ros Casares Valencia otthonában.

Elég lehangoló látvány fogadta a rangadót a helyszínen vagy a TV képernyõk elõtt végigizguló kosárlabda barátokat, ugyanis a Valencia impozáns 6000 nézõ befogadására alkalmas csarnokában mindössze 2070-en foglaltak helyet. Pedig most nem panaszkodhatott a viszonylag mostohán kezelt nõi szakág, az egyébként igen bõ választékú spanyol kosaras szaksajtóban meglepõen nagy terjedelmet kapott a találkozó.

Nagyon jól kezdõdött a vendég Salamancaiaknak a rangadó, 6 és fél perc játék után 7-15-re húzott el Jordi Fernandez gárdája. A Halcon Avenida szekerét Willingham és Lyttle tolta. A két légiós meglepetésre uralta a festéket a mérkõzés ezen szakaszában.  A vendéglátó csak kereste a fonalat a támadásban és a védekezésben is valószínûtlen kosárlabdát nyújtó ellenfele ellen. A 13-22-es elsõ negyedet követõen nem volt ember, aki ne tette volna fel magában a kérdést, lehet-e ezt bírni Salamancai részrõl.

A második negyed elején úgy tûnt nem lehet, egy kis Palau és Hammon varázslat után 19-25-nél már Fernandez mester ordítozott lányaival. Az idõkérés nem használt a magasabb fokozatra kapcsoló Ros Casares ellen, Amaya Valdemoro és Anna Montañana pontjaival 37-36-nál már a hazaiak jártak elõrébb.

Ekkor ezen cikk szerzõjében már nagyon vegyes érzelmek keringtek, egyrészt  jogosnak tûnt a kevesebb embert forgató Halcon lassítása, hiszen az elsõ negyedbeli tempóval, valószínûleg már a harmadik 10 percre elfogyott volna a lendület, másrészt viszont látszódott, hogy ez kevés lesz a Valencia ellen.

A második negyed utolsó perce egyébként hazai dominanciát hozott, így 42-38-al mentek pihenni a csapatok.

Isma Cantót azonban komoly fejfájás gyötörhette a szünetben, hiszen a palánk alatt ma élesebben játszó Halconnal csak DeLisha Milton-Jones vette fel a versenyt, de az amerikai játékos menetrendszerinti fegyelmezetlenségével és hisztijével begyûjtötte harmadik személyi hibáját is a szünet elõtt.

A harmadik negyedben kicsit leült a találkozó, a játékrész elején egy 9-3-as futással Sancho Lyttle remeklésének köszönhetõen 45-49-re elhúzott a Salamanca. Ezt követõen azonban a küzdelem dominált, ennek Erika de Souza lett az áldozata, aki egy teljesen értelmetlen palánk alatti kakaskodásban begyûjtötte negyedik személyi hibáját. Mondani se kell, ezzel gyakorlatilag erre a délutánra lenullázta csapata centerjátékát. Az ellenfele problémáit nem tudta a maga javára fordítani a Halcon, így 56-55-ös állás mellett vonultak pihenni a hölgyek.

A negyedik 10 percben aztán jött a varázslat. Elõször egy taktikai bravúrról kell beszámolni, ugyanis Jordi Fernandez valami mesterien gazdálkodott az egyébként vékonyabb keretével. A második félidõ a nyári FIBA edzõképzõn biztosan tananyag lesz, a rutinos spanyol tréner úgy keverte a lapokat, hogy mindig tudott friss embert pályára küldeni a világsztárok ellen és ami a legfontosabb (látva a magyar csapatok idei EuroLiga vergõdését) az utolsó percekre is éles maradt a vendég együttes. Egy 6-0-s rohamot követõen 66-59-nél még a Valenciánál volt a lélektani, ám ekkor jött két személyi hiba és elõbb Erika de Souza, majd DeLisha Milton-Jones szállt ki a mérkõzésbõl. Azért ekkora veszteségek már éreztették hatásukat a hazai pályán két éve veretlen Valenciánál, a Halcon okos játékkal és a belga De Mondt csodálatos triplájával 2 pontra feljött.

Egy perc sem lehetett vissza, amikor Lyttle két büntetõjét követõen már 75-75 állt az eredményjelzõn.12 másodperccel a negyedik negyed vége elõtt újabb Lyttle büntetõkkel már 75-77-re a vendégek mentek. Egy idõkérés után triplára játszott a Valencia, a taktika be is jött Hammon hármasával újra hazai elõnynek tapsoltak a kisszámú, de egyébként lelkes nézõk.Hét másodperc maradt a fordításra a vendégeknek, két gyors passzból a kiválóan helyezkedõ Willinghan kezébe került  a játékszer, aki egy csodálatos mozdulattal  a gyûrûbe juttatta azt, fordított a Halcon. Ezt követõen Palau még eldobta a labdát, de az már nem ért célt, így kisebb meglepetésre, de teljesen magérdemelten 1 ponttal nyert a Salamanca Valenciában. Taktikailag múlta felül ellenfelét a Halcon ezen a délutánon.

Eredmény

Ros Casares Valencia – Halcon Avenida 78-79

Hirdetés