Hirdetés
Magyarország

Az év utolsó hazai mérkőzésén a Vasast fogadja a Sopron:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

Szombaton 18 órától a Vasas Akadémiát fogadja a Sopron Basket a bajnokság 12. fordulójában. Laczka Miklóst, a Sopron Basket másodedzőjét kérdeztük a Gdynia elleni Euroliga találkozóról és a bajnoki összecsapással kapcsolatos várakozásairól.

December 18., szombat
18:00 Sopron Basket – Vasas Akadémia
Sopron, Novomatic Aréna
Játékvezetők: Fodor Attila, Györfy Rúben, Rózsavölgyi Alexandra (Forrai Sámuel)

A Sopron Basket csütörtökön 67-40 arányban múlta felül az Arka Gdyniát. A félidőben 26-24-re még a lengyelek vezettek. Ekkor a 35-ből mindössze 9 mezőnykísérlete ért célt a Sopronnak, míg második 20 percben, melyet 43-14-re nyert meg a magyar csapat, a 32-ből 17 kísérlet sikeres lett.

“Igen, a második félidei váltás extra és az volt egy látványos része annak, hogy tudtunk nyerni. Viszont, amit kiemelnék: 40 pontot kaptunk egy Euroliga mérkőzésen. Abban a szegmensben, ami évek óta alapja a játékunknak, óriási teljesítményt tudtunk lerakni az asztalra. Az első félidőben is volt nagyon sok üres dobásunk, azok nem mentek be. A másodikban egy kicsit agresszívabbá váltunk és akkor a támadás is elkezdett jobban menni ennek hatására. Ami viszont megalapozta ezt az egészet, hogy 40 pontot kaptunk és az Euroligában nagyon nagy dolog.” – fogalmazott Laczka Miklós.

A soproniak másodedzőjét arról is kérdeztük, hogy ezt a remek védőmunkát az akaraterőben kell keresni vagy most állt össze a tervezett módon a rendszer.

“Minden így együtt, ha fogalmazhatok így.” – válaszolta Laczka Miklós. “Nyilván nem arról van szó, hogy innentől mindig ilyen lesz a jövőben. Ahogy mondtam a meccs előtt is, igyekeztünk több dolgot javítani és sok mindenben sikerült előre lépni. A játékosok hozzáállása és az egyéni felelősségvállalása is egy olyan tényező volt ebben, ami ezt a teljesítményt eredményezte. Elég csak arra gondolni, hogy három kulcsjátékos a lengyeleknél, Kastanek, Kunek és Bertsch, együtt dobtak 13 pontot, ami óriási dolog. Mindenképpen a rajtuk bemutatott egyéni védekezés döntő szerepet játszott.”

A mérkőzés utáni a sajtótájékoztatón Gundars Vetra, a Gdynia vezetőedzője rendhagyóan fogalmazott egy Euroliga meccshez képest, amikor arról beszélt: “nem tudtuk szervezni a játékot, így pedig dobásokhoz sem tudtunk eljutni.”

“Lehet azt gondolni, hogy ez a Gdynia hibája, de szerintem ő is azt akarta érzékeltetni ezzel, hogy olyan nyomást próbáltunk gyakorolni rájuk és úgy működött a védekezésünk, hogy egészen egyszerűen nekik nem volt válaszuk. Ez ilyen szinten senki más ellen nem jelentkezett még náluk.” – tette hozzá Laczka Miklós.

Fotó: Rónási Márton

Az aktuális bajnoki rivális, a Vasas Akadémia a korábbi évekhez képest kevesebb légióst foglalkoztat, de így is négy győzelmet szereztek az alapszakasz első felében és az utolsó fordulóig volt matematikai esélyük a Magyar Kupára.

“Évek óta erőn felül teljesítenek. Elég, ha azt nézzük, hogy tavaly bejutottak a rájátszásba és az 5-8. helyért zajló párharcokban jól tudtak teljesíteni. Azzal együtt, hogy akkor is rengeteg sérülésük, problémájuk volt.” – jellemezte a riválist Laczka Miklós. “Szerintem ez nekik nem idegen dolog, hogy erőn felül teljesítenek, meglepetést okoznak. Szisztematikus, jó munka zajlik ott. Ez látszik, már csak a csapat hozzáállásán is, hogy gyakorlatilag nincsenek olyan pontok a mérkőzéseiken, amikor feladják. Nekünk is ez lesz a legnagyobb feladat, amit az első fordulóban is megtapasztaltunk, hogy nem elég 15-20 ponttal elmenni. Nem esnek szét, nagyon szívósak, ilyenkor mennek tovább és csinálják a dolgukat.”

A Sopron, mint minden más Euroliga csapat ezekben a napokban, egy sűrű időszakot él. Csütörtökön a Gdynia volt a rivális, szombaton a Vasas, majd kedden a Schio. Zárásul arról beszéltünk Laczka Miklóssal, hogy miként épül fel ez a pár nap.

“Nem egyszerű ezt a pár napot megszervezni. Főleg, hogy a Vasas meccs után hétfőn már lesz egy utazás is. Azt tudnám mondani, hogy most olyan hozzáállásra van szükség, illetve mindenkinek látnia kell: nincs idő pihenni. Ezt a néhány napot, ami maradt a szünetig, 100%-kal kell megnyomni. Ezt próbáljuk a csapat felé kommunikálni. Ahhoz hozzá vagyunk szokva, hogy ebben a rövid időben is igyekszünk felkészülni az ellenfélből. Itt nem arról van szó, hogy sorrendet állítanánk fel és a Vasasra nem készülnénk, a Schio-ra meg igen. Amennyire lehet, a lehető legjobban próbáljuk feltérképezni az ellenfél játékát és készülni azokra, ahol eldönthetjük magunk javára a mérkőzést.” – összegzett a Sopron Basket másodedzője.

Hirdetés