Hirdetés
Archivum

Az év végjátékában a PINKK utolsó másodperces triplával verte a Sopront:

:

Hirdetés

Hatalmas izgalmak közepette a PINKK Pécsi 424 a 33 pontos Binta Drammeh utolsó másodperces triplájával 75-73-ra legyõzte az UNIQA Sopront a 3. forduló rangadóján.

A mérkõzés utolsó három másodpercében kétszer változott a vezetõ csapat kiléte. 21 másodperc volt hátra, amikor az utolsó támadásához készült a Sopron. Ebben 5 másodperccel a vége elõtt a védõk szóritásában Aleksandra Crvendakic vállalt triplát, ami lejött. A lepattanó Iva Ciglar kezébe hullott, megtalálta a palánk alatt teljesen üresen álló Sara Krnjic-et, aki zavartalanul tehette fel a labdát. Így 2,4 másodperccel a vége elõtt 73-72-re vezetett a Sopron.

A soproni fordítás után Sandro Orlando a PINKK mestere azonnal idõt kért. Az eligazítást követõen oldalról jöttek a hazaiak. Egyértelmû volt, hogy az egész meccsen extázisban játszó Drammeh kapja a labdát. Két védõ állt rajta, de a svéd válogatott játékos eldobta a triplát. A játékszer kicsit gondolkozott a gyûrûn, majd behullott. Felrobbant a csarnok, hiszen ezzel nyert a PINKK. Biztos, hogy nagyon sok szoros meccs lesz az évadban, de megkockáztathatjuk, hogy olyan, amely 3 másodperc alatt kétszer is megfordul, nem valószínû.

Egyik csapat sem várhatta ideális elõjelekkel a rangadót. A PINKK Szekszárdon szenvedett vereséget, ezt követõen pedig kiderült, hogy a csapat egyik legjobbja Chantalle Handy nem tudja vállalni a játékot. A Sopron az Euroliga nyitányán Franciaországban maradt alul, majd a hazautazás sem volt zökkenõmentes. Elõzetesen nagy rangadót várhattunk és ez maximálisan be is igazolódott. Idegesen indult a meccs, mindkét csapatnál eladott labdák, kihagyott ziccerek, lejáró támadóidõ jellemezte a játékot. A PINKK rendezte elõbb a sorait, Tunstull és Drammeh vezetésével 19-6-ra elléptek az elsõ negyed hajrájában a pécsiek. A játékrész végjátékában viszont megvillant a Sopron, Weninger és Crvenkadic 21-14-re hozta fel a csapatát.

A második negyed elején 5 percig nem talált be a hazai gárda, így a továbbra is sok hibával játszó soproni együttes 23-21-re felzárkózott. A pécsieket a holtpontról Vucetic mozdította el, ami egyben egy 15-2-es hazai széria nyitánya volt. A PINKK gyors kosárlabdával a félidõre 38-23-ra lépett el. Joggal szólt a vastaps a hazai publikumtól, nem túlzás azt állítani, hogy a két évvel ezelõtti – a pályán még Iványi Dalma-irányította – bajnokcsapat óta ennyire átgondolt kosárlabdát nem láthattak a helyi hívek. Eközben dicséret illeti a soproni szurkolókat is, akik a jelentõs hátrány ellenére végig kitartóan buzdították csapatukat.

A játék képét összességében hûen tükrözte, hogy mindkét oldal 10-10 eladott labdánál járt. A hazaiak viszont lényegesen pontosabban céloztak és Drammeh-tõl egy extraklasszis teljesítmény is érkezett, aki már ekkor 18 pontnál járt.

A harmadik negyedet nagy lendülettel kezdte a soproni csapat. Egyértelmû volt Sterbenz László szándéka, hogy ne ismétlõdjön meg a lille-i meccs, ahol a harmadik szakasz elején gyorsan 20 pontra hízott a különbség és akkor onnan nem volt visszaút. Tunstull és Nagy Dorottya még 44-27-es elõnyhöz juttatta a PINKK-et. Pécsi részrõl kifizetõdött, hogy a korosztályos válogatottakban meghatározó Nagy múlt héten vasárnap és most szombaton is 30 perc felett játszott a PINKK második csapatában az ANB-ben. A sérülésbõl visszatérõ tehetség jó formát mutatott és a meccs egyik meglepetésfaktora volt. Simon triplájával zárkózott a Sopron, majd egy palánk alatti csatában maradt lent Sara Krnjic. Le kellett cserélni és a helyére érkezõ Határ Bernadett az elsõ megmozdulásából érvényesítve magassági fölényét 46-35-re hozta fel csapatát. Sokáig úgy nézett ki, hogy 10 egység környékén áll be a differencia. A negyed hajrájában viszont ismét tudott építkezni az eladott labdákból a PINKK, így Drammeh és Tunstull vezetésével 54-48-ra lépett el a hazai gárda.

A záró szakasz 56-42-rõl indult és percekig még arról árulkodott a mérkõzés képe, hogy nem lesz szoros végjáték. A PINKK 60-42-nél már 18 pontnál vezetett. Ebben a helyzetben már csak a triplákban bízhatott a soproni csapat és joggal építettek erre Sterbenz László tanítványai. Összesen öt hármasuk talált utat a gyûrûbe a mérkõzés utolsó hat percében. A végig koncentráltan játszó PINKK itt hibázott bele a meccsbe, hiszen nem lassította a játékot, hanem azonnal válaszolni akart a riválisa pontjaira. Az elkapkodott hazai támadások rossz dobásokkal és eladott labdákkal végzõdtek.

A Sopron 68-66-ig zárkózott fel, de ezt követõen Drammeh kétszer villant és 72-66-nál még egy ráadás büntetõt is dobhatott, de az lejött a gyûrûrõl. Simon ötödik triplája hozta fel 72-69-re a Sopront, majd – a brit válogatott Handy hiányában a palánk alatt elfáradó PINKK játékosok mellett – Krnjic volt eredményes. Az utolsó 20 másodperchez 72-71-rõl érkeztek a felek és ami itt történt, az már történelem. Igazából nem lehet okosnak lenni, ilyen végjáték 10 évente egyszer jön össze. Ezt a meccset mindkét csapat megnyerte és mindkét csapat elveszítette. A PINKK mellett az elsõ 35 perc átgondolt játéka mellett Binta Drammeh – magyar mezõnyben ritkán látható – kiugró egyéni teljesítménye szólt. A címvédõ UNIQA Sopron számára két idegenbeli Euroliga meccs között benne volt a komlói túrában a vereség, de a 21 eladott labda és az a tény, hogy a rivális egyik legjobbja hiányzott, árnyalja egy kicsit a képet.

Eredmény
PINKK-Pécsi 424 – UNIQA Sopron 75–73 (21–14, 17–9, 18–19, 19–31)

Hirdetés