Hirdetés
Archivum

Az MTI beszámolója a Héraklész Gáláról:

:

Hirdetés

Korábban rövid hírben már beszámoltunk arról, hogy a Héraklész Gálán kihirdették: a 2017-es esztendõ Év Utánpótláscsapata az U16-os leány kosárlabda válogatott lett. Az alábbiakban az MTI részletes beszámolója olvasható az eseményrõl.

Fotó: MOB/Szalmás Péter (mob.hu)

Fotó: MOB/Szalmás Péter (mob.hu)

Forrás: MTI

Két úszót, Késely Ajnát és Milák Kristófot választották 2017 legjobb utánpótláskorú sportolójának, a díjakat kedden délután a hagyományos Héraklész Gálán adták át.

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma sportért felelõs államtitkárságának ünnepségén a tavalyi esztendõ korosztályos és felnõtt kontinens- és világbajnokságain, valamint a gyõri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzõket és edzõiket részesítették elismerésben.

Szabó Tünde sportért felelõs államtitkár köszöntõjében emlékeztetett arra, hogy a Héraklész Bajnokprogram 2001-ben indult útjára az új utánpótlás-nevelési stratégia elsõ részeként. Hozzátette: a program akkor még 13, mára viszont már 21 sportágat menedzsel, és véleménye szerint egyértelmûen beváltotta a hozzá kapcsolódó pozitív igényeket.

“Öröm látni és tapasztalni, hogy a programoknak köszönhetõen évrõl évre nõ azon fiatal sportolók száma, akik fantasztikus sikereket érnek el a korosztályos világversenyeken, arra pedig még inkább büszkék lehetünk, hogy akadnak olyanok, akik már a felnõttek között is bontogatják szárnyaikat, sõt komoly eredményeket érnek el” – fogalmazott Szabó Tünde a Uránia Filmszínházban megtartott rendezvényen, ahol Sárfalvi Péter helyettes államtitkárral, Kulcsár Krisztiánnal, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökével, és Vékássy Bálint MOB-fõtitkárral 12 sportág 40 versenyzõjét és 30 edzõjét díjazták.

A férfiaknál Milák Kristóf azzal érdemelte ki az elsõséget, hogy a tavalyi junior úszó Európa-bajnokságon 200 méter pillangón gyõzött, a junior világbajnokságon két aranyérmet nyert (100 és 200 m pillangó), a budapesti felnõtt vb-n pedig 100 méteren ezüstérmes lett.

A nõknél Késely Ajna annak köszönheti gyõzelmét, hogy a junior úszó világbajnokságon egy arany- (400 m gyors) és két ezüstérmet (200 és 800 m gyors) szerzett, a felnõtt vb-n pedig 400 m gyorson hatodik lett.

Az egyéni sportágak csapat kategóriájában a férfiaknál a 4×200 és 4×100 méteren junior világbajnok úszóváltó lett a legjobb. Milák Kristóf, Márton Richárd, Németh Nándor, Barta Márton és Lakatos Dávid mindkét váltóban helyet kapott, míg Holló Balázs és Kalmár Ákos csak a hosszabbik távon szerepelt. A nõknél a két ifjúsági Európa- (500 m és 1000 m), valamint 500 m-en egy világbajnoki címet nyert Biben Karina Klaudia, Bakó Olga kajak kettes végzett az élen.

A klasszikus csapatsportágak kategóriájában csak egy gyõztest hirdettek, itt az a U16-os Eb-n és a gyõri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon egyaránt második nõi kosárlabda-válogatott tagjai vehették át az elismerést.

A Héraklész Bajnok- (14-18 évesek), illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek), 21 sportágban évente több mint 1400 tehetséges fiatal sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

Forrás: MTI

Hirdetés