Hirdetés
Archivum

Az MTI helyszíni beszámolói Nisbõl:

:

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatottra szerdán két edzés és a hivatalos csapatfotózás vár Nisben a 2019-es Európa-bajnokság helyszínén. Az MTI kiküldött tudósítója két összeállítást is készített, mely az alábbiakban olvasható.

Matusz Endre, az MTI különtudósítója jelenti:

Nis, 2019. június 26., szerda (MTI) – Kulcskérdés lesz Yvonne Turner beépítése Székely Norbert szövetségi kapitány szerint, akinek együttese csütörtökön kezdi meg szereplését a szerb-lett rendezésû nõi kosárlabda Európa-bajnokság nisi csoportjában.

A magyar válogatott kedden délután érkezett meg repülõvel Bécsbõl a dél-szerbiai városba, és a szakmai stáb este egyórás átmozgató edzést vezényelt a keretnek. Szerdán reggel 9 órakor már ismét a Cair Csarnokban gyakorolt a nemzeti együttes, és a másfél órás tréning végén Székely Norbert összegzést adott az MTI-nek az eddig látottakról.

“Pozitív a hangulat a csapatnál, amelyet tovább javított Yvonne érkezése. A felkészülés során azt szerettem volna látni, hogy nélküle is normális játékot játszunk, persze nagy szakmai hiba lett volna, ha nem így gondolkodunk” – jelentette ki a szakvezetõ Turnerrõl, aki szombaton csatlakozott a kerethez. – “Három edzés alapján nem lehet Turnert tökéletesen beilleszteni, nehéz õt a teljes repertoárból felkészíteni, ugyanakkor biztos, hogy az õ képességeire és nemzetközi rutinjára építeni kell. Emberileg nagyon gyorsan beilleszkedett a társaságba, részben mert novemberben már töltött velünk idõt, de ha szakmailag látnám elõre, hogy miként épül be a csapatba, akkor rögtön kérném a felvételemet a delphoi jósdába” – tette hozzá tréfásan a honosított Turnerrõl, aki az idén az orosz Orenburgba szerzõdött a Soprontól, mellyel három magyar bajnoki cím mellett tavaly ezüstérmes, idén pedig negyedik lett az Euroligában.

A szlovénok elleni Eb-nyitómeccsrõl Székely Norbert kifejtette, az eddigi információk, videofelvételek alapján talán a csütörtöki ellenfél a legverhetõbb a C csoportban.

“A második helyre az olaszokat tenném, a legerõsebbnek pedig a törökök tûnnek, hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy az Eb legkiegyensúlyozottabb csoportjába kerültünk. A szlovénoknál olyan euroligás játékosok vannak, akik meghatározóak a saját klubjukban. Eva Lisec remek szezont futott az olasz Schióval, Teja Oblak Euroliga-bronzérmes lett az USK Prahával a soproni négyes döntõben, Nika Baric pedig hosszú évek óta az Euroliga-bajnok orosz Jekatyerinburgot erõsíti. A magyarok ha kisebb súllyal is, de szintén szereplõi az Euroligának, tudják, hogy mire készülhetnek, és profi módon gondolkodnak” – vélekedett a szövetségi kapitány.

“Remélem, az elsõ meccsen megmutatjuk, hogy mi szélesebb rotációban tudunk gondolkodni, és ha a kispadról érkezik elég pont és energia, akkor jó meccset tudunk játszani a szlovénokkal” – mondta még a magyarok nyitómérkõzésérõl, amely csütörtökön 16 órakor kezdõdik Nisben.

Egyelõre visszafogott érdeklõdés övezi a csütörtökön elrajtoló nõi kosárlabda Európa-bajnokságot a C csoportnak otthont adó Nisben.

Szerbia harmadik legnagyobb városában – amely 230 kilométerre délre fekszik Belgrádtól – nincs különösebb jele annak, hogy a 185 ezres lélekszámú település kontinenstornát rendez. A csapatok szálláshelyein, illetve a Cair Sportcsarnokon kívül sehol sem láthatók a nemzetközi szövetség (FIBA) és az Eb logói, zászlói, plakátjai, az utcák fölé kifeszített molinókon inkább a közelgõ kétnapos utcafesztivált és a színházi rendezvénysorozatokat hirdetik.

A FIBA illetékeseinek a dolgát nehezíti, hogy Nagy Konstantin római császár szülõvárosában – akirõl a helyi repülõteret is elnevezték – ritka vendég a nemzetközi kosárlabda, ugyanis a KK Konstantin férfi csapata jelenleg csak a szerb másodosztályban szerepel, emellett a csarnok fõként kézi- és röplabdamérkõzéseknek ad otthont. Már csak azért is hálátlan feladat a szurkolók becsábítása, mert a házigazda szerb kosárválogatott 300 kilométerrel arrébb, a nagybecskereki D csoportban lép pályára az Eb-n.

Ami a nisi arénát illeti, a négyezer férõhelyes, 2011-ben felújított létesítményben – melyben 2012-ben férfi kézilabda Eb-csoportkört is rendeztek – egy nappal a rajt elõtt még kezdetleges állapotok uralkodtak. Az amúgy lelkes önkéntesek nem sok útbaigazítást tudnak adni, ellentmondásos információk zavarják össze a válogatott stábokat és az újságírókat, és sok kérdésnél még a FIBA illetékesei is tanácstalanok.

A szervezõknek aligha lesz sok dolguk, mivel reklám és érdeklõdés híján várhatóan nem lesz telt ház a Cair Sportcsarnokban.

Hirdetés