Hirdetés
Archivum

Az MVP gyõzelemre vezette a Seattle Stormot:

:

Hirdetés

Egy percig nem forgott veszélyben a Seattle Storm sikere a Phoenix Mercury ellen a WNBA nyugati fõcsoportdöntõjének elsõ mérkõzésén. Az alapszakasz legjobbja már az elsõ negyedben 15 pontos elõnyre tett szert. A MVP-nek megválasztott Lauren Jackson vezetésével a Seattle magabiztosan õrizte a vezetést a lefújás pillanatáig, miközben a címvédõnél Diana Taurasi a szezon legrosszabb mérkõzését játszotta, 15 mezõnykísérletébõl csak kettõt értékesített.


 

Hatalmas felhajtás elõzte meg Seattle-ben a WNBA nyugati fõcsoportdöntõjének elsõ felvonását. A hazaiak lelkesedése nem volt alaptalan, a Key Arénában ebben a szezonban még nem kapott ki kedvenc csapatuk, ráadásul Lauren Jackson a feldobás elõtt vehette át az MVP címért járó díszes trófeát, míg a Seattle vezetõedzõje Brian Agler most kapta meg az év edzõjének járó elismerést.
 

Ilyen elõzmények után, rendesen bekezdett a hazai alakulat. 8 perc játék után Abrosimova és Jackson parádés dobóformájának köszönhetõen 22-7-re elhúztak a játék minden elemében gyengélkedõ Mercury-tól. Ennyire gyengén a címvédõ még talán nem játszott ebben az évadban, „mindössze” az agresszivitás, a lendület és a pontosság hiányzott Taurasiéktól. Ennek ellenére nem úszott el a hajó a vendégeknek, Bonner 5 pontjával és Taurasi duplájával 23-14 mentették a találkozót a kisszünetre.

A második negyed eleje is a Phoenix felzárkózásáról szólt. Taurasi és Tameka Jackson triplája után 23-20 állt az eredményjelzõn. Ekkor úgy tûnt, hogy éles meccs kerekedhet a fõcsoportdöntõbõl, de nem így lett, már csak ezért sem mert ez a hármas volt Taurasi utolsó mezõnykosara, innentõl kezdve csak büntetõbõl talált a gyûrûbe. Abrosimova és Little pontjaival a vendéglátó újra elhúzott 9 ponttal, 29-20-ra. 7 perccel a negyed vége elõtt ráadásul Taurasi begyûjtötte harmadik személyi hibáját, ami miatt ülnie kellett és a védekezésébõl is visszavett. Innentõl állandósult a 10 pont környéki differencia, sõt a szünetben már 47-33-ra ment a Seattle Storm.

Ilyen elõzmények után a második félidõben csoda kellett volna a vendégektõl a fordításhoz. Ha végül a csodát nem is, de egy kisebb bravúrt hozott a harmadik periódus. Taylor és Johson bravúros triplái után 59-55-re zárkózott fel a címvédõ, ennél közelebb azonban nem kerültek. Amikor kellett mindig volt egy éles játékos a Seattle keretében. Ebben a helyzetben Bird és Willingham talált be, az eredmény pedig 64-55-re módosult a záró felvonás elõtt.
 

A negyedik szakaszban lényegében az órát kellett lepörgetni, papíron hiába nevezzük beláthatónak a 9 pontos hátrányt, ezen a meccsen ég és föld különbség mutatkozott a két gárda között. Amikor 8 perccel a lefújás elõtt 72-61 állt az eredményjelzõn, ki lehetett jelenteni, hogy a Seattle Storm 1-0-ra vezet a párharcban. A vége 82-74 lett.
 

A találkozó legjobbja a hazaiaknál Lauren Jackson volt 23 pontjával és 17 lepattanójával, de Svetlana Abrosimova 16 pontja, Le’Coe Willingham 10 pontja és Sue Bird 10 gólpassza is kiemelést érdemel. A másik oldalon Penny Taylor (16 pont) és Candice Dupree (15 pont) próbálta tartani a frontot, eredménytelenül.
 

A mérkõzés két tanulsággal szolgált. Most hiányzott leginkább Cappie Pondexter, mivel Taurasi használhatatlannak bizonyult és így egy vezér nélküli vert sereg képét mutatta a Phoenix. Nem volt, aki átvegye a csapatot a világ legjobb játékosától. A tükörsima mérkõzés ellenére figyelnie kell a Stormnak is, várhatóan még egyszer ennyire alacsony fordulatszámon nem játszik ellenfelük.

A folytatás vasárnap, magyar idõ szerint este 21 órától Phoenixben.
 

Eredmény

Seattle Storm – Phoenix Mercury 82 : 74 (23:14) (24:19) (17:22) (18:19)
Az egyik fél második gyõzelméig tartó párharc állása 1-0, a Seattle Storm javára.

Statisztika

Hirdetés