Hirdetés
Magyarország

Az NKA Universitas PEAC számára is véget ért az Európa Kupa szereplés

Villeneuve-d'Ascq LM - NKA Universitas PEAC 74-44 (13-7, 19-12, 33-11, 9-14)

Európa Kupa, rájátszás - 2. forduló, 2. mérkőzés
Franciaország, Villeneuve-d'Ascq, Palacium
Sonia Teixeira (Portugália), Nikola Bejat (Norvégia), Goran Grbic (Szlovénia) - Johnny Jacobs (Belgium)

Villeneuve-d'Ascq LM: Burke 16/3, Diaby 8, Heriaud 2, Salaun 10/3, Smalls 7. Csere: Abraham 3/3, Abdelkader 10/3, Cisse , Diallo -, Djekoundade 5/3, Hirsch 13/3, Pauvrette -.

NKA Universitas PEAC: Calhoun 5/3, Katanic 7/3, Kiss 5, Simon 12/6, Wentzel 4. Csere: Kaszás-Pap -, Laczkó -, Sanchez 9/6, Szűcs 2.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Az Európa Kupa nyolcaddöntő visszavágóján az NKA Universitas PEAC 74-44-re alulmaradt a francia Villeneuve-d’Ascq gárdájával szemben. A párharc győztese így 148-110-es arányban a francia együttes lett, vagyis Jovan Gorec csapatának ezzel véget ért az idei Európa Kupa szereplés.

Ahogy arról a pécsi klub hivatalos honlapja is beszámolt, hétfőn este kilenc játékossal szállt fel az NKA Universitas PEAC küldöttsége a Brüsszelbe tartó járatra, hisz ahogy oldalunk is részletezte, elváltak a klub és Cierra Burdick útjai, az amerikai játékos pedig már el is utazott az Egyesült Államokba. A pécsi csapatot szállító repülőgép hétfőn némi késéssel, szakadó hóesésben emelkedett magasba a magyar fővárosban, majd szűk két órás repülőút után este fél kilenc magasságában landolt Belgiumban. Innen még 130 km utat kellett megtennie a pécsi gárdának, hogy a belga határ melletti Villeneuve d’Ascq városába érkezzenek késő éjjel. A PEAC szerdai mérkőzéskezdését pedig hasonló nehézségek jellemezték. A találkozót ugyanis a hazai gárda egy 10-0-ás rohammal indította, ekkor pedig már egészen pontosan a negyed felénél jártunk. Jovan Gorec tanítványainak ekkor egyenlőre még nem sikerült megszerezni első kosarukat, s hogy véget vessenek a rohanásnak, a vendégek kellet időt kérni eligazításra. Visszatérve azonban ismételten francia pontokkal folytatódott a játék – Hind Ben Abdelkader volt sikeres a büntetővonalról. A PEAC végül a játékrész utolsó három percében szerezte meg első találatát: távolról Simon Zsófia süllyesztett egy triplát az ellenfél hálójába. A folytatásban már kicsit határozottabb képet mutattak a pécsiek, ez azonban kezdetnek csupán annyira volt elég, hogy 4 további pontot faragjanak a kialakult hátrányukból. Az etap végén 13-7-et regisztrálhattunk.

Fotó: FIBA.Basketball

A második felvonás hasonlóképpen folytatódott. A Villeneuve-d’Ascq gárdája egy 9-0-ás szakasszal indított, melyre a PEAC egyszerűen nem tudott reagálni. A rosszabb pécsi periódust végül ismételten egy hárompontos találat szakította meg, mely ezúttal Sierra Calhountól érkezett. Ezt követően 22-10 volt a kijelzőn olvasható állás, vagyis 12 pont volt a hazaiak előnye. Az Európa Kupa nyolcaddöntő párharc első mérkőzésén a PEAC 74-66-ra maradt alul a Villeneuve-d’Ascq együttesével szemben. Ez egészen pontosan nyolc pontos vereséget jelent, tehát ahhoz, hogy Jovan Gorec csapata továbbjuthasson az európai kupasorozatban, legalább kilenc pontos győzelmet kellene aratniuk Franciaországban. A találkozó alakulásából ítélve ez azonban rendkívül nehéz feladat lesz a pécsiek számára. Befejezvén e gondolatmenetet, 24-10-nél ugyanis ismét hazai oldalról érkezett a találat, ezúttal pedig Caroline Heriaud volt sikeres közelről. Ezután PEAC-os időkérés következett. Visszatérve egyre jobban kiegyenlítődött a pontszerzés. Míg a hazai oldalról 6, addig a vendég oldalról 5 pont érkezett, amivel 30-15-re változott az állás. Ahogy múltak a percek, ez a 15 pontos különbség viszont egyre inkább állandósulni látszódott. A félidő hajráját egy francia időkérés indította, miután bő másfél perce maradt a csapatoknak támadni. Ebben a hátralévő időben pedig mindkét fél szerzett találatot – pécsi oldalon Ivana Katanic és Wentzel Nóra voltak sikeresek, míg a hazaiaktól Myriam Djekoundade talált be középtávolról. Az első félidő eredménye így végül 32-19 lett.

Fotó: FIBA.Basketball

A második félidőt Sierra Calhoun sikeres büntetői indították, miután eddig Hind Ben Abdelkader talált be távolról. Ezzel ismételten egy erősebb francia periódus vette kezdetét. Három és fél perc elteltével már 11-4 volt a harmadik negyed állása, amivel a felek közti különbség 20 pontra nőtt. 43-23-nál Jovan Gorec vezetőedző kért időt eligazításra. A fejeket azonban továbbra sem igazán sikerült rendezni. A játék ugyanis egy újabb 13-2-es hazai rohammal folytatódott, mellyel a Villeneuve-d’Ascq előnye egy szempillantás alatt elérte a harminc pontot is. 56-25-nél ismét a PEAC kért időt, ekkor pedig kevesebb, mint két perc volt hátra a játékrészből. Az etapot végül 9-5-el zárták a csapatok, így az állás 65-30-ra változott, melyet Simon Zsófia triplája rögzítette. A záró szakasz elején már valamivel magabiztosabb játékképet mutatott a PEAC. Jovan Gorec együttese 7-4-et futott, amikor hazai időkérés szakította meg a játékot. Ám még ezzel a hét szerzett ponttal is, a pécsieknek továbbra is harminc pont volt a hátránya. Az utolsó öt perc következett, és 69-39-et regisztrálhattunk. Charlotte Abraham talált be távolról, majd a válasz Wentzel Nórától érkezett. A folytatásban is kosárra-kosár volt a válasz, vagyis a differencia tulajdonképpen nem változott a felek között. A találkozó utolsó perceiben így már nem is lehet kérdéses a győztes kiléte. A Villeneuve-d’Ascq csapatának előnye ugyanis behozhatatlannak bizonyult, így a 74-44-es győzelmet végül ők szerezték meg. A franciák ezzel 148-110-es arányban nyerték a párharcot az NKA Universitas PEAC csapata ellen, vagyis Jovan Gorec együttesének így véget ért az idei európai kupaszereplés.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés