Hirdetés
Archivum

Az olimpiáért szállnak harcba az ausztrálok:

:

Hirdetés

A következõ napokban három alkalommal csapnak össze Ausztrália és Új-Zélend  kosárlabda válogatottjai. A mérkõzéssorozat végén eldõl, hogy az Óceániai térségbõl mely nemzet szerez kvótát a Londoni Olimpiára.

Az Óceániai térségben a földrajzi adottságokból következõen a „kontinensbajnokság” mindössze három mérkõzésre szûkül. Öt nap alatt Ausztrália és Új-Zéland háromszor találkozik és az a csapat, amely több gyõzelmet szerez, már készülhet a Londoni Olimpiára, a vesztesnek pedig marad az ötkarikás játékok pótselejtezõ tornája.

A találkozóknak szerdán Melbourne, pénteken Brisbane, vasárnap Sydney ad otthont. Mindegyik helyszínen “kettõs rangadókat” rendeznek, elõbb a nõi, majd a férfi válogatottak csapnak össze. Az eseményt hatalmas érdeklõdés övezi, a szerdai melbourne-i összecsapásokra már a hétvégén elkelt minden jegy.

Ami a nõi szakágat illeti, elég hiányos kerettel készülnek az ausztrálok. A WNBA-ben szereplõ sztárok, Penny Taylor, Lauren Jackson vagy éppen Liz Cambage nem állhat Carrie Graf szövetségi kapitány rendelkezésére, de több Európában szereplõ klasszis sem lesz ott a csapatban.

A rutint a két olimpiai részvétellel büszkélkedõ Suzy Batkovic és Laura Summerton képviseli, de a tavalyi világbajnokságon 5. helyen záró keretbõl Abby Bishop és Marianna Tolo is igazi vezérek lehetnek. Tolo és Bishop, illetve nagyjából a csapat fele igen régóta játékban van, hiszen tagjai voltak az Universiadén bronzérmet szerzõ együttesnek.

Magyar vonatkozása is lesz ennek a mérkõzéssorozatnak, hiszen az ausztrál keretben helyet kapott Zavecz Hanna. Az elõttünk álló szezont már a Sopron színeiben kezdõ magyar származású játékos számára is nagy lehetõséget tartogathatnak ezen összecsapások, mivel a szakmai stáb nem titkolta, hogy az olimpiára készülõ csapat összeállításánál figyelembe veszi a látottakat.

Olimpiáról beszélünk már az ausztrálok esetében és ez nem elírás. Bár sok a hiányzó, de ez az együttes még így is a világelitbe tartozik és nagy meglepetés lenne, ha az új-zélandiak akár csak meg tudnák szorongatni a riválisukat.

Hirdetés