Hirdetés
Nagyvilág

Az olimpiai selejtezők második játéknapja jön:

:

Hirdetés

A pénteki szünnap után szombaton nyolc mérkőzéssel folytatódnak az olimpiai selejtezők. Olimpiai kvóták is elkelhetnek már ezen a játéknapon. Nézzük, hogy milyen találkozók várhatóak.

A belgrádi A-csoportban az Egyesült Államok válogatottja már kvótával rendelkezik. Mellettük két kiadó helyért megy a küzdelem. Az első napon USA Szerbiát, Nigéria Mozambikot verte. Amennyiben Nigéria a 17 órakor kezdődő összecsapáson legyőzi Szerbiát már biztosan kvótát szerez. Ha 33 pontnál kisebb különbséggel kapnak ki és USA a papírforma szerint veri Mozambikot, akkor szintén kijutnak. Szerbia egy győzelemmel matematikailag még nem lenne ott Tokióban, de látva Mozambik szerényebb játékerejét, ezt akkor vasárnap könnyen biztosíthatnák.

Fotó: FIBA.Basketball

A belgrádi B-csoportból az első három helyezett jut ki. Összecsap szombaton Kína és Spanyolország. Előzetesen kifejezetten érdekesnek ígérkező rangadó lesz. Aki itt nyer, az biztosan kvótát szerez. A másik meccs, melyen Nagy-Britannia és Dél-Korea találkozik, eredményétől függően a vesztes is. A spanyolok a vereségük esetén egy brit-győzelemmel már most továbbjutók lennének, míg Kína egy dél-koreai sikerrel úgy is kvótát szerezne, ha kikapnának az Európa-bajnoktól. Nagy-Britannia és Dél-Korea csatája mindkét félnek kulcsfontosságú. Ha a britek 11 pontnál nagyobb különbséggel nyernek, akkor minden más eredménytől függetlenül begyűjtik a kvótát. Ha ennél kisebb különbségű sikert aratnak, de Kína legyőzni Spanyolországot, akkor a szigetország válogatottja szintén biztosan készülhet az ötkarikás játékokra. Dél-Korea pedig akkor lesz olimpiai résztvevő már szombaton, ha nyernek és a spanyolok verik Kínát.

A belgiumi Oostende városában zajló tornán szombaton Belgium – Japán és Svédország – Kanada csaták jönnek. A japánok az Egyesült Államokhoz hasonlóan már kvótával rendelkeznek. Kanada egy győzelemmel minden további számolgatás nélkül szombaton kijut az olimpiára. Ha 4 pontnál kisebb különbséggel kapnak és a japánok legyőzik a belgákat, akkor szintén begyűjtik a tokiói repülőjegyet. A két európai közül matematikailag egyik sem szerezhet kvótát szombaton. Igaz, egy győzelemmel mindkét gárda komoly lépést tenne álmai beteljesítése felé.

A franciaországi Bourges-ban Ausztrália – Puerto Rico és Brazília – Franciaország derbik lesznek.  Ha a franciák nyernek, akkor biztosan megszerzik a kvótát. Ha nyolc pontnál kisebb különbséggel kapnak ki és Puerto Rico meglepi Ausztráliát, akkor Sandrine Grudáék szintén olimpiai résztvevőnek mondhatják magukat már szombaton este. Puerto Rico egy győzelemmel biztosítaná helyét Tokióban, de ha egy ponttal kikapnak és a franciák verik a brazilokat, akkor szintén ott lesznek az olimpián – erre a tényre a FIBA elemzése világít rá. Ausztrália és Brazília szombaton nem kvalifikálhatja magát, érjen el bármilyen eredményt. Ugyanakkor egy győzelemmel vasárnapra jó helyzetbe hoznák magukat.

Menetrend

Belgrád – B-csoport
12:00 Spanyolország – Kína
14:30 Nagy-Britannia – Dél-Korea

Belgrád – A-csoport
17:00 Szerbia – Nigéria
20:00 Mozambik – USA

Bourges
18:00 Ausztrália – Puerto Rico
20:30 Brazília – Franciaország

Oostende
18:05 Belgium – Japán
20:35 Svédország – Kanada

Hirdetés