Hirdetés
Archivum

Az olimpiai torna eddigi öt tanulsága:

:

Hirdetés

Szombattól hétfõig lement két kör az olimpiai nõi kosárlabda tornán. Ez lehetõséget ad arra, hogy egy kicsit összefoglaljuk az eddigi tapasztalatokat. Öt pontban gyûjtöttük össze a tanulságokat.

Az Egyesült Államok még a vártnál is jobb

Az egész világsajtót körbejárta Geno Auriemma nyilatkozata, melyben a legendás szakvezetõ is elismerte, hogy amióta szövetségi kapitány, vélhetõen a legerõsebb csapat állt össze. Ugyanakkor hozzátette, hogy az olimpiai tornákon tartó 41 (most már 43) meccses gyõzelmi szériának egyszer – a nagy számok törvénye alapján – meg kell szakadnia és ha ez az egyenes kieséses szakaszban történik, akkor mindennek vége. Nem látni, hogy lenne gyenge pontja ennek az amerikai csapatnak. A Szenegál elleni rekordgyõzelmük legnagyobb tanulsága nem a pontszám, nem a különbség, hanem a gólpasszok. Hihetetlen jó a kohézió, mindenki tisztában van a feladatával és annak minél jobb megoldására koncentrál. Ez az amerikai csapat az aranyért jött és ha valami váratlan nem történik, meg is fogja nyerni.

Franciaország és Spanyolország keveset mutat

Az európai kihívók közül az egész szakma Franciaország és Spanyolország jó teljesítményét várta. Túlzás lenne azt állítani, hogy bármelyik csapatban benne lenne a látottak alapján a világra szóló bravúr. Nagyon hiányzik Celine Dumerc és Sancho Lyttle. Természetesen az érem nem elérhetetlen, de a hétfõi Spanyolország – USA meccs tapasztalatai azt mutatják, hogy itt fizikálisan akkora a különbség, amit taktikus játékkal is csak ideig-óráig lehet ellensúlyozni.

Ausztrália lehet az elsõ számú kihívó

Az ausztrálok eddig a várakozásoknak megfelelõen játszanak. Két olyan meccset nyertek meg, amitõl elõzetesen tartottak. A házigazda brazilok és a törökök is addig tudták a lépést tartani, amíg érkezett extra náluk támadásban. Ahogy a fáradtsággal csökkent a koncentráció, úgy kezdett el a differencia növekedni a csapatok között. Sebességben, fizikumban, a játék minõségében és szervezettségében a mezõnybõl egyedül Ausztrália képes felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal. Könnyen lehet, hogy ismétlõdhet London, amikor egyedül az ausztrálok tudtak 10 pont környéki meccset vívni.

Szerbia, Törökország, Fehéroroszország gyõzelem nélkül

Nem megy Európának ezen az olimpián. A szûkösebb rotációval rendelkezõ csapatok látványosan szenvednek. Ismét megmutatkozik, hogy a világversenyeken nem elég néhány klasszis, igazán mély rotációra van szükség. Egy olimpia fizikálisan, mentálisan is rendkívül megerõltetõ a pályán és azon kívül is. Azzal, hogy a néhány meghatározó emberükre brutális terhelés hárul, egész egyszerûen elfogynak a meccsek végére. Ezért veszített mindegyik gárda 10 pont feletti elõnybõl.

Kanada és a Japán az üde színfolt
 

Két csapat okozott eddig kellemes meglepetést az olimpián, ez pedig Kanada és Japán. Mindkét ország nõi kosárlabdája sokat fejlõdött. Kanada az elmúlt két évben látott szervezett játékával már oda jutott, hogy az európai élmezõnnyel is versenyre tud kelni. Japán pedig a rendkívül gyors és sok vállalásra épülõ játéka mellett egyre jobban felzárkózik fizikálisan és szervezettségben is a mezõnyhöz. Ennek megfelelõen bárkit képesek megverni. A brazilok elleni bebizonyosodott, ha erre a játékukra egy csapat nem készül fel megfelelõen, akkor könnyen kellemetlen meglepetés érheti. A kínaiak 2008-as negyedik helyezett csapata óta a legversenyképesebb ázsiai gárda ez.

Hirdetés