Hirdetés
Magyarország

Az Olympiacos-t fogadja az Európa Kupa rájátszásában a DVTK:

:

Hirdetés

Csütörtökön az Aluinvent DVTK számára is megkezdődik az Európa Kupa rájátszásának első köre. Kazincbarcikán 18 órától a görög Olympiacos lesz a vendég. A kuparendszerű párharc visszavágóját január 9-én rendezik Görögországban.

Az Aluinvent DVTK az Európa Kupa nyugati konferenciájából legjobb csoportharmadikként kvalifikálta magát a rájátszás mezőnyébe. Minden találkozót nagy terjedelemben követtünk, de érdemes összefoglalásként annyit elmondani, hogy 3 győzelemmel és 3 vereséggel, +11-es pontkülönbséggel zárta a csoportkört Cziczás László együttese. Ez a rájátszásba jutott 24 gárda összesített rangsorában a 22. pozíciót jelenti. Az első nyolc csapat a play-off első körében kiemelt, így a keresztjáték során a 11. pozícióban rangsorolt alakulat lett a rivális. Amely nem más, mint a görög Olympiacos. A görögök 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárták a csoportkört. A Cegléd négyesében szerepeltek és a magyar csapat mellett a belga Namurt verték kétszer, ugyanakkor a Valenciával szemben mindkét alkalommal alulmaradtak.

Felemás őszi időszakon van túl a DVTK a nemzetközi porondon. Érezhető volt egy felfokozott időszak a szezon elején az Euroliga selejtezője során. Ezt követően sérülések és Shatori Walker-Kimbrough késői érkezése (amely egy előre számolt nehézséget jelentett) hatással volt a formára. A spanyolországi és a franciaországi vereség miatt kevésbé, az utolsó másodperces triplával elveszített hazai Landes elleni találkozó kapcsán annál inkább lehet hiányérzet. Ez a győzelem érdemben jobb pozíciót és ezzel együtt könnyebb ellenfelet hozott volna itt a rájátszásban.

A statisztikát nézve a számok reálisan megmutatják a DVTK szezonját. Ziomara Morrison remek igazolás volt. A chilei center 14.2 pont és 8.2 lepattanó átlaga kiemelkedő. Shatori Walker-Kimbrough egyre inkább felveszi a ritmust. A hétvégi pécsi teljesítménye talán a legjobb magyarországi játéka volt. Az Európa Kupában pedig minden nehézség ellenére öt meccsen összejött egy 19 pontos átlag. Összesen hét olyan játékosa volt a DVTK-nak, aki minden csoportmeccsen ott lehetett. Közülük azonban Kiss Angelika és Kányási Veronika 10-12 perces játékidővel rendelkezett. Bár Szücs Réka pályafutása minden tekintetben szintet lépett, de így is nagy hiányzóként tekinthettünk Medgyessy Dórára, aki két összecsapást is kihagyott. A gólpasszai, a vezér szerepe óriási lendületet tud adni a DVTK-nak. A közönség is képes ilyen lendületet adni és éppen emiatt kár azért, hogy nem játszhat hazai pályán a csapat. Természetesen egyetlen klub életében sem kedvező, ha nem használhatja a csarnokát. A DVTK esetében ez hatványozottan igaz, mert valóban olyan közönséggel rendelkezik, amelyik hozzá tud tenni.

Az Olympiacos nem ismeretlen ellenfél, hiszen ősszel jártak Miskolcon felkészülési mérkőzéseken. Mindkét gárda a később elveszített Euroliga selejtezőjére hangolt. Azokat az összecsapásokat tekintve szeptember 13-án a DVTK 71-67-re verte az Olympiacos-t. Az volt Cyesha Goree emlékezetes 30 pontos meccse. Egy nappal később 75-69-re sikerült legyőzni a nagy nevű riválist. Akkor Goree 26 pontot ért el, míg Maja Skoric 17 egységig jutott. Messzemenő következtetést nem szabad levonni az eredményekből. Talán arra jó, hogy van egy viszonylag friss élmény a rivális filozófiájáról, játékfelfogásáról, stílusáról. Ezt valamennyire lehet kamatoztatni a felkészülés során. Természetesen ez a görög fél szemszögéből ugyanúgy igaz. Az összehasonlító statisztikát nézve döntő különbséget nem lehet kiemelni. A duplákat a DVTK, a triplákat az Olymiacos dobja jobban. A lepattanókból valamivel többet szednek a görögök. Különösen igaz ez a támadó-lepattanókra, ahol 12-8 az arány és a második esélyből is 11.5 pontot szállítanak az Olympiacos játékosai.

Arra érdemes odafigyelni, hogy a legkevesebb eladott labdát (9.5) az Olympiacos átlagolta a csoportkörben. Ez a csapatjátékukat dicséri és emiatt nehéz ellenük a szerzett labdákból futni, könnyű pontokat elérni. Szigorúak a légiós-szabályok Görögországban, nincs nagy mozgásterük a kluboknak. Azzal, hogy az otthon játszó válogatott játékosok többségét az Olmpiacos foglalkoztatja, ez garantálja számukra a fölényt. A légiós triót idén Bashaara Graves, Anna Jurcenkova és Jessica Thomas adja. Hozzájuk csatlakozik a honosított Jacki Gemelos. Thomas 15.3, Gemelos 14.5, Graves 11.2, míg Jurcenkova 5.8 pontátlaggal rendelkezik. A hazai mag 13-18 perc körüli átlaggal viszonylag keveset vállal, de csalókák a számok. A világversenyeket megjárt rutinosabb válogatott játékosok a részfeladatokat hatékonyan oldják. Különben nem is működne ez a rendszer.

Tavaly az Euroligában a Sopron csoportjában szerepeltek. Le is győzték egyszer a magyar bajnokot és általánosságban is igaz, hogy széleskörű elismerést vívtak ki szervezettségükkel. Idén az EK-ban nem annyira kedvezőek a statisztikáik, de az “egycsapatos” bajnokságból érkezők helyzete speciális. A legtöbb hazai meccs nem ad értékes visszajelzést és nem készít fel a nemzetközi találkozókra. Ugyanakkor ez a helyzet lehetőséget teremt, hogy formaidőzítésben, motivációban mindent a nemzetközi szereplésnek rendeljen alá a szakmai stáb. Volt ilyen korszaka az Euroligás Kassának, most az USK Praha jár ilyen cipőben.

Összességében azzal lehet zárni a felvezetést, hogy egy csúcsformában lévő DVTK-nak nem lenne oka tartani az Olympiacostól. Amennyiben tud a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb lenni a csapat, akkor kialakítható a visszavágóra egy reális továbbjutási esélyt kínáló eredmény.

Hirdetés