Hirdetés
Archivum

Az Olympiacos vendége lesz a Sopron az Euroligában:

:

Hirdetés

Nem kell sokat várni és szerdán 17 órától ismét pályára lép a nõi kosárlabda Euroligában a Sopron Basket. A 9. fordulóban a soproniak a görög bajnok Olympiacos vendégei lesznek. Ugyan a selejtezõbõl felkerülõ rivális még nyeretlen, de egyáltalán nem tekinthetõ könnyû ellenfélnek.

 

Rendkívül csalóka a mérkõzés felvezetése. Ha szigorúan az eredményeket és a számokat, statisztikákat nézzük, akkor az alapszakasz legkevésbé rázós idegenbeli túrájára készülhetne a Sopron Basket. A B-csoport másodikja, az 5 gyõzelemmel és mindössze 3 vereséggel rendelkezõ csapat látogat a mezõny egyetlen nyeretlen tagjához. Ugyanakkor, aki már látott idén legalább egy meccset az Olympiacos-tól, tudhatja, hogy a görög gárda versenyképes formát mutat. Rendkívül kellemetlen stílusú játékával a jóval magasabban jegyzett csapatokat is megszorongatja. Elég annyit mondani, hogy az utolsó két fordulót nézve elõbb egy utolsó másodperces találattal kaptak ki a Salamancától, majd a Fener otthonában úgy maradtak alul, hogy még a negyedik negyedben 61-61-nél is döntetlen volt az állás. A görög bajnok pontkülönbsége mínusz 80-as, ami azt jelenti, hogy átlagban mindössze 10 ponttal veszítette el eddig a mérkõzéseit. Magyarul senkitõl nem kapott nagy pofont.

Nézzük, hogy miként alakul a csapatok helyzete a B-csoportban. Az Olympiacos-nak a rájátszásra gyakorlatilag már nincs esélye, de könnyen lehet, hogy így is döntõ módon szólhat bele a csoport végkimenetelébe. Ha valamelyik együttest megtréfálják az élbolyból, akkor az nagyon komoly lépéshátrányba kerülhet. Bízzunk benne, hogy ez a gárda nem a Sopron lesz. Roberto Iniguez együttese nagyon fontos idõszakot él az Euroligában. A görögországi vendégjáték során azért is lenne rendkívül fontos a gyõzelem megszerzése, mert a következõ két hétben két közvetlen rivális elleni rangadó jön. Elõbb a Fenerbahce-t, majd a Salamancát látja vendégül a magyar bajnok. Ezen két találkozó után január 31-én késõn este pedig már azt is látni fogjuk, hogy a nyolcasban a mieink számára milyen pozíciók célozhatóak meg reálisan.

A Sopron Basket játékát a Carolo Basket, illetve az Aluinvent DVTK elleni találkozók kapcsán hosszasan méltattuk. Nagyon szép íve van a soproni szezonnak. Aki hétrõl hétre követi a meccseket, az láthatja, ahogy fokozatosan áll össze a játék és lesz egyre hatékonyabban mûködõ gépezet a magyar bajnok. Nagyszerû sportélmény ezt átélni. A számszerû eredményeken túl ugyanis ennél komolyabb visszajelzés a szakmai munkáról nem szükséges egy klub életében. Rettenetesen sok múlik azon a folytatást nézve, hogy ez a fejlõdés a kulcsemberek ilyen mértékû leterheltsége és a hagyományosan elkerülhetetlen január-februári sérülés/betegség hullám közepette meddig tartható szinten. Ezen a téren a Carolo Basket legyõzése utáni sajtótájékoztatón Roberto Iniguez is megfogalmazta a kétségeit.

A Sopron Basket idei szezonját (is) a kiemelkedõ védekezés határozza meg. Gyakorlatilag megfojtja aktuális riválisa játékát. Elég a Carolo és a DVTK elleni találkozók azon szakaszát nézni, amikor a döntõ különbséget kialakította a magyar bajnok. A franciáknak már egy negyed után négy eladott labdájuk volt. A DVTK-nak pedig 13 perc játékot követõen 9. Egészen egyszerûen azt lehet mondani, hogy esélyük sem mutatkozott arra az ellenfeleknek, hogy saját maguk számára kedvezõ mederbe tereljék a találkozókat. Az Euroligában nyolc fordulót követõen a Jekatyerinburg és a Kurszk mellett a Sopron kapta a legkevesebb pontot. Átlagban mindössze 64.5 pontot engedélyezett kihívójának Roberto Iniguez együttese. Ez rendkívül kedvezõ mutató. Emellett, amit a számok nem adnak vissza, hogy milyen kiváló ritmusban játszik a Sopron. A kosárlabda egyre inkább a sebesség játéka és ebben egyértelmûen az európai elithez tartozik a magyar bajnok. 

Sok szó esett a soproni védekezésrõl, de a támadójátékban is sikerült elõrébb lépni az elmúlt évadhoz képest. Tavaly az Euroliga döntõs menetelés alkalmával 44.6%-os mezõnymutató mellett 70.3-as pontátlaggal zárta a szezont a magyar együttes. Idén a nyolc meccs után 47.3%-os mezõnymutató mellett 72 pontos átlagnál tart a Sopron. Ezen a szinten ezek a változások sokat jelentenek. Yvonne Turner extra formája mellett a három új érkezõ Dupree, Zahui és Casas a támadások hatékonyágát, az opciók variálhatóságát növelték. Az is látható, hogy a kiváló formájuk húzza magával a keret többi tagját. Elég a vasárnapi bajnoki rangadóról Czukor Dalma remek megoldásait kiemelni. Ha jobban belemegyünk a statisztikákba, akkor például azt láthatjuk, hogy a triplákat a Jekatyerinburg mögött a Sopron dobja a legjobb százalékkal. Egészen pontosan 38.5%-al.

Visszatérve az Olympiacos elleni találkozóra, a fontos mutatók többségében a magyar bajnok lényegesen jobb. Közel 10%-al céloznak pontosabban a mieink és kétszer annyi gyorsindításos pontot átlagolt a Sopron. Ez is az elõbbieket erõsíti, hogy támadásban igen sok opciójuk van a mieinknek. Ugyanakkor figyelmeztetõ, hogy a görögök jobban szedték eddig a lepattanókat és több pontot szereztek második esélybõl. A szerzett labdák száma pedig azonos. Az Olympiacos azt valósítja meg klubszinten, amit a válogatottak között is látunk a görögöktõl. Egyéni képességek terén elmaradnak a legjobbaktól. Szervezett védekezéssel, a festékben fizikális játékkal viszont ritmustalan mederbe terelik a találkozóikat. Hiába vonultat fel több klasszist egy-egy ellenfelük, ha kizökkentik a játékából, akkor ez kevésbé érvényesül.

Csapatszinten a fontos mutatók rangsorát nézve a 12-15. hely között ingáznak a görögök. Az Olmypiacos kerete a görög válogatottra épül, amit két amerikai (Jessica Thomas, Lykendra Johnson) és immár két horvát (Mirna Mazic, Ivana Tikvic) légiósuk egészít ki. Náluk a horvát center Tikvic volt a téli új szerzemény. Az ünnepek elõtt a Salamanca ellen debütált. Itt kezdte a szezont Rasheed Rita is, de egy sajnálatos sérülés miatt tétmeccset még nem játszhatott a színeikben. A legponterõsebb játékosuk a görög nemzeti csapatból jól ismert 184 cm magas Anna Spyridopoulou 11.4-es pontátlaggal. A kis termetû, villámgyors Thomas és a jó adottságokkal rendelkezõ erõcsatár Johnson szintén 9 pont felett átlagol. Ráadásul Johnson 9 lepattanót is jegyez meccsenként.

Összességében minden azon múlik, hogy miként reagálja le a Sopron a görögök kellemetlen játékát. November elején az elsõ 15 percben nehezen találták a ritmust a mieink a Novomatic Arénéban. Viszont amikor ez meglett, onnantól nem volt egy súlycsoportban a két alakulat. Nem kérdés, hogy nemzetközi rutin, egyéni képességek terén a mieink elõrébb járnak. Ugyanezt ugyanakkor a legtöbb riválisuk elmondhatta magáról, mégis a többség szenvedett az Olympiacos ellen. Ettõl függetlenül az eddig látott extra védekezéssel és az átlagoknak megfelelõ támadással hozható az újabb siker.

Hirdetés